Share

Lázról, röviden

Úgy gondolom, és a tapasztalatom is az, hogy máig megoszlanak a vélemények a lázról és annak csillapításáról. Sokan már a hőemelkedéstől is félnek és azonnal csillapítják azt, pláne, ha kisgyermekről van szó.

Érdemes tudni, hogy a láz tulajdonképpen a szervezet védekező reakciója, többnyire a fertőzésekre adott válasza, hiszen a melegebb környezet gátolja a kórokozók (pl. a baktériumok, vírusok) szaporodását, felgyorsítja a fehérvérsejtek mozgását, valamint fokozódik az immunanyagok termelése is, tehát a szervezet egésze küzd a fertőzés ellen. Szinte azt is mondhatnánk, hogy a lázat adott esetben a szervezet belső orvosa rendeli el, tehát tulajdonképpen egy jó dolog. Miért félünk mégis? Talán, mert félünk attól, hogy „kicsapódnak a fehérjék”, vagy csecsemőknél felmerülhet még a lázgörcstől való félelem is, esetleg az agy károsodása. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy egyiktől sem kell tartani. Sokunkban azonban még az sem tiszta, mit is nevezünk láznak. Nézzük hát:

  • hőemelkedés: 37 – 38 fok
  • láz: 38-39 fok
  • magas láz: 39-40 fok
  • nagyon magas láz: 40 fok feletti hőmérséklet

Mivel láz szempontjából különböző típusokkal, alkatokkal találkozhatunk, a test hőmérsékletének emelkedése mindenkinél más, eltérő szubjektív érzetet okoz. Van, akinél már viszonylag alacsony testhőmérséklet emelkedés (pl. 37, 4 C fok) is kifejezetten rossz közérzetet, rosszullétet vált ki. Van, aki a magasabb mértékű emelkedést (39 C fok felettit) is jól viseli. Tehát, ha valaki 37, 8 fokos hőemelkedésnél nagyon rosszul van, akkor indokolt a csillapítás, de ha 38,5 foknál egy gyermek vígan rohangál, jó az étvágya, nem tűnik betegnek, akkor hagyjuk. Ilyenkor azonban fokozottan figyeljük, ellenőrizzük folyamatosan a hőjét, a közérzetét. Itt említem meg, amit szerintem minden kisgyermekes szülő tud, hogy a test belsejében (végbélben, fülben, szájban) mért hőmérséklet esetén mindig le kell vonni átlagban 0,5 fokot (tehát a végbélben mért 38, 3 fokos hő igazából 37, 8 fok, tehát még nem láz, hanem hőemelkedés).

Az 2011-ben, a témában megjelent Módszertani Levél ajánlása alapján a lázcsillapítók adása kizárólag közérzet-javítási célból javasolt. Az ajánlás magas láz (tehát 39 fok feletti hő) esetén a kíméletes, óvatos fizikális hűtést a gyógyszeres lázcsillapítással kombináltan javasolja. E mellett leírja, hogy a lázcsillapítók „… nem gyógyítják meg magát a lázat kiváltó betegséget és lázgörcs kivédésére sem alkalmazhatók.”Tehát a lázcsillapítás jelenlegi tudományos tényeken alapuló orvosi indikációja, célja egyedül a közérzet, a beteg általános állapotának javítása. Lázgörcs pedig az arra hajlamos babáknál alakulhat ki, akár már 37, 2 foknál, tehát nem a magas vagy nagyon magas hő lesz annak az oka.

Egy lázas kis betegnél (de felnőttnél is) nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás. Érdemes akár minden 5-10 percben kínálni a gyermeket folyadékkal, illetve felnőttként is igyunk sűrűbben, hiszen a láz mindig folyadékveszteséggel is jár. 

Anyatejes babáknál fontos a sűrűbb szoptatás és/vagy víz adása kiegészítésképpen – de plusz víz vagy tea adása a tápszeres babáknál is szükséges. Nagyobb gyerekek kapjanak vitaminban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs vagy zöldségleveket, citromos teát vagy csipkebogyó főzetet, de készíthető gyümölcslevekből, gyümölcspépből jégkocka is. Jó, ha a folyadék hőmérséklete igazodik a gyermek vagy felnőtt igényeihez. A láz verejtékezős, izzadós fázisában a meleg italok jobban eshetnek, mint a hidegek. Ebben a szakaszban már a nagyobb gyermekeknek is jó hatású lehet például a hársfatea, aminek közismert az izzasztó hatása. Jó lázcsillapító a kamilla, felnőtteknek a fekete bodza vagy a fehér fűzfakéreg, amikből tea készíthető.

Fentiekkel egy időben érdemes a ruházaton könnyíteni és a szoba hőmérsékletét is csökkenteni, például egy résnyire nyitva hagyott ablak segítségével. A gyakori szellőztetés szintén fontos. Használható illóolaj is a légtér frissítésére, illetve a levegő fertőtlenítésére. A citrom, levendula, kamilla előbbi hatáson kívül, mind hatásos lázcsökkentők is.

Gyógyszeres lázcsillapítás mellett érdemes fizikális hűtést alkalmazni. A hűtésnél mindig fontos szempont, hogy csak a forró testet hűtsük! Ellenkező esetben a gyermek dideregni, vacogni, libabőrözni kezd, minden hőt visszatart, sőt teljes erővel plusz hőt fog termelni. Ilyenkor fel kell függeszteni a hűtést. A hűtőfürdő alkalmazásakor a víz legyen kellemes hőmérsékletű, amit a láb felől fokozatosan ajánlott hűteni. Érdemes az arcot, kart, hátat, azt a testrészt, amit a víz nem ér el, folyamatosan locsolni. Nagyobb gyermek fürdővizébe tehető pár csepp levendula, kamilla, vagy citrom illóolaj egy kis mézben elkeverve. A fürdés ideje 15 perc, de lehet ennél több is, ha a gyermek nem fázik közben.  

Gyermekeknél, mint minden betegségnél nagyon fontos az anyai, szülői szeretet, a gondoskodás, a megértés nyújtása a gyermek felé!

Mivel a láz mögött mindig keresni kell a kiváltó okot, a betegséget, lázas gyermeket (különösen, ha kis csecsemő) feltétlenül lássa orvos!

Fotó: interner

2021. 03. 21. 

error: A tartalom védett !!