Share

Egészség, teljesség

Azt gondolom, kivétel nélkül mindannyian szeretnénk egészségesek lenni testben és lélekben egyaránt. Azt is szeretnénk, hogy gyermekeink is egészségben éljék le életüket nagyon-nagyon sokáig. Ahhoz pedig, hogy gyermekünk tényleg egészséges legyen, nekünk, felnőtteknek kell tenni, mintát adni.

Ma már mindannyian tudjuk, hogy az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljesség állapota, amikor azt mondjuk magunkról, hogy „na, most úgy egyben vagyok”. Ezzel tulajdonképpen azt mondjuk, hogy testben, lélekben sőt a közösségi, vagyis szociális kapcsolatainkban is rendben vagyunk, minden jól működik. Ezt azonban egyre ritkábban mondhatjuk el magunkról, hiszen stresszes, pandémiával terhelt világunkban nem könnyű az életünk. De azért mindig tehetünk egy lépést a felé, hogy ez a bizonyos teljesség egyre közelebbi állapot legyen. Hiszen az egészség nem csupán állapot, hanem olyan tevékeny folyamat is, ami eszközt jelent a céljaink eléréséhez. Kiteljesedéséről pedig akkor beszélhetünk, ha vannak szeretteink, van családunk és tartozhatunk különféle közösségekhez is. Az is nagyon fontos, hogy képesek legyünk alkalmazkodni a folyamatosan változó terhelésekhez, amikből pedig mindig több van, mint kellene. Tegyünk hát az egészségünkért!

Alvás, ellazulás

Naponta legalább 7-8 óra alvás szükséges ahhoz, hogy szervezetünk kipihenje magát. Ha ezt éjszaka nem tudjuk megtenni, a napközbeni relaxálás segíthet, amikor ellazulunk és megpróbáljuk kiüríteni – kitisztítani az elménket. Fontos az is, hogy még éjfél előtt feküdjünk le. A lefekvés előtt legalább fél órával érdemes kikapcsolni a tévét, a számítógépet, letenni a telefont – ez sokat segít az alvásra, pihenésre hangolódásra és segíti a regenerálódást. A stressz is ott van számos betegség okai között, érdemes valamilyen levezető, kivezető utat találni a bennünk lévő felgyülemlett feszültségnek. Ez lehet például tudatos légzés, éneklés vagy egy stresszlabda kézbevétele. A masszázs remek ellazító módszer, és még szaktudás sem kell hozzá, sőt pénz sem, ha van mellettünk valaki, akinek az érintését szeretjük és nem mellesleg viszonozhatjuk is.

Mozgás

Mozogjunk rendszeresen, hetente legalább három vagy inkább négy alkalommal. Napi 30-40 perc séta vagy biciklizés már elegendő ahhoz, hogy a számos pozitív hatás mellett izmaink, ízületeink is megkapják, amit igényelnek. A szabad levegőn való tartózkodás is fontos az egészség szempontjából, napos időben pedig a nap áldásos hatása is érvényesül (D vitamin képződés).

Táplálkozás

Erről nagyon sokat hallunk és nagyjából tudjuk is mik azok az alapanyagok, élelmiszerek, ételkészítési eljárások, amik egészségesnek mondhatóak, csak nem biztos, hogy be is tudjuk tartani az ajánlásokat. Gyakran hallom: nem finom, nem szeretem, ezt ette a nagyapám is, így szoktuk meg, a család ezt kéri – lehetne még sorolni a kifogásokat hosszan. Kis lépésekben azonban lehet változtatni. Válasszunk például helyi termelőktől, lehetőleg szezonális terméket, vagy termeljünk magunk minél több mindent, együnk naponta legalább egyszer (1-3 éves korban 4x!) nyers zöldséget, gyümölcsöt, használjunk a fehér mellett teljes kiőrlésű lisztet, kóstoljunk meg több, reformnak mondható kenyeret, péksüteményt, és kerüljük a feldolgozott, adalékanyagokkal teli élelmiszerek fogyasztását. A szénsavas, cukros üdítők helyett a víz javasolt minden életkorban, amiből felnőtteknek a napi két liter az ideálisan bevitt mennyiség. Vitaminokat, étrend kiegészítőket is szedhetünk, de ne folyamatosan, hónapokig, hanem csak átmenetileg. A rendszeres étkezés ugyanolyan fontos minden életkorban, mint az, hogy mit eszünk.

Rend és rendezettség

A napirend, a heti rend szervezetünk számára rendkívül fontos a mindennapi, életfontos feladataik ellátásában. Fontos az is jó közérzetünkhöz, hogy magunkban valamint magunk körül és kapcsolataink terén is legyen rend minden szinten (tehát családban, rokonnal, szomszéddal, munkatársakkal). A negatív érzések lelkünk mélyén ugyanúgy rombolhatnak, mint káros szenvedélyeink és előbb utóbb ezek is testi tünetek formájában mutatkozhatnak meg. Ha szükséges, bocsássunk meg másoknak, még ha az nagyon nehéz is, és nem érezzük azt igazságosnak.

Énidő

Feltöltődésünkhöz elengedhetetlen bizonyos mennyiségű énidő biztosítása önmagunk számára. Az énidő azt jelenti, hogy ebben az időben csakis olyan dolgot teszünk, amire vágyunk, ami tölt minket, amitől nagyon jól érezzük magunkat. Ez mindenkinek más. Van, akinek egy kád forró vízben való relaxálás, vagy valamiféle alkotás, gyöngyfűzés, mandala rajzolás, – színezés, főzés, barkácsolás, shoppingolás, barátnőzés, mozizás, autózás, motorozás, túrázás, futás, szóval bármi. Egy a lényeg, hogy utána azt érezzük, hogy képesek vagyunk akár hegyeket is elmozdítani.

A lelki egészségünk szempontjából fontos még a pozitív gondolkodás, a jókedv és a sok nevetés. Minden nehézség ellenére lássuk meg a jót az életünkben, vegyük észre a szépséget, az értéket. Éljük meg a szeretetet, hiszen ez fog feltölteni és ha ezt adjuk, ezt is fogjuk visszakapni, hiszen mindannyian képesek vagyunk szeretni és szeretetünket kimutatni.

Egészséges, boldog napokat kívánok mindenkinek!

Fotó: Pixabay

2021. 03. 21.

error: A tartalom védett !!