Share

Tippek a védőoltások kapcsán

altA kötelező védőoltások szükségesek, végig kísérik gyermeked és ezzel a család életét is. Már az újszülött osztályon megkapja a pici baba élete első injekcióját, a BCG oltást, aztán a választott gyermekorvos 2 hónaposan adja be a következőt (a magyar védőoltási protokollt lásd a Hasznos infók Védőoltások címszó alatt!). Azt gondolom érdemes néhány dologra az oltások kapcsán felkészülni, hogy viszonylag kellemesebb tapasztalat legyen neked és gyermekednek is. Íme, néhány tipp a védőoltások kapcsán!

1.   Készülj fel az oltásra te magad! Ha tudod, hogy milyen oltást kap gyermeked, mi ellen védi meg, mik az esetleges kockázatai, szövődményei, milyen reakciók várhatóak az oltás után, akkor ezek nem fognak váratlanul érni, időben fel tudsz készülni rájuk. Gondolok itt elsősorban a helyi reakciókra, vagy az esetlegesen fellépő lázra. Ha szükségesnek tartod, olvass utána részletesen is az oltásnak. Ha bízol abban, hogy nem lehet gond, minden rendben lesz (és esetleg nem is érdekel az oltás maga, mert bízol az egészségügyi rendszerben, vagy e nélkül is vannak ismereteid), akkor nem is szükséges ezt megtenned.
2.    Készítsd fel gyermekedet is az oltásra! Bármilyen kicsi a gyermeked, hidd el, érdemes megbeszélni vele is a várható eseményt. Mond el neki hová mentek, miért, mi fog történni, mit érzel te magad, stb. Megnyugtathatod, hogy végig ott leszel vele, az orvos pedig ügyesen teszi a dolgát, alig fogja megérezni a szúrást. Aztán azt is elmesélheted neki, hogy te mit éltél át gyermekkorodban az oltások kapcsán.
3.    Az oltások előtt általában súly-, és hosszmérés is történik, ezért vigyél magaddal pelenkát (textilt és eldobhatót is, valamint popsitörlő kendőt is), valamint egy puha kis takarót, amibe az oltás után azonnal be tudod bugyolálni a kicsit. Ilyenkor azonban a legfontosabb az ölelésed, hogy azonnal magadhoz szorítsd gyermeked!
4.    Gyermekedet mindenképpen célszerű, praktikus kisruhákba öltöztesd, hogy minél könnyebb legyen azt levenni róla, és ráadni majd az oltás után. Mindenki dolgát megkönnyíted ezzel, hiszen egyszerűbb, gyorsabb lesz az öltöztetés. Ha lehet (és az idő is – vagy a váróterem hőmérséklete is – megengedi), akkor a ruhák egy részét már a váróteremben vedd le a babádról.
5.    Ha oltás előtt bármilyen, neked nem tetsző tünetet észleltél gyermekednél, azt feltétlenül említsd meg orvosotoknak! Az oltások előtt az orvos alaposan megvizsgálja gyermeked (tehát ne félj attól, hogy esetleg betegen kapja meg gyermeked a védőoltást). Ha mégis aggodalmaid vannak, mindenképpen beszéld meg gyermekorvosotokkal, aki bizonyára megnyugtat, vagy egy héttel elhalassza az oltást.
6.    Nagyon fontos, hogy védőoltásra (vagy tanácsadásra) beteg gyermeket semmiképpen ne vigyél! Ha gyermeked beteg, mond le az oltásra kapott időpontot, vagy ha nem időpontra kell mennetek, vidd el rendelésre. A tanácsadásra kizárólag egészséges babákat, gyermekeket szabad vinni. Gondolj abba bele, hogy te mit szólnál, vagy mit éreznél abban az esetben, ha az egészséges csecsemőddel (esetleg újszülött babáddal) a váróteremben várakozva beteg gyermekek is lennének. Bizonyára nagyon nem örülnél neki, hiszen ilyenkor bármilyen fertőzést elkaphat egészséges babád.
7.    Minden oltást egy bizonyos helyzetben adnak be az orvosok. A 2, 3, 4 és 18 hónaposan adott kötelező oltásokat a combjukba kapják a gyermekek. Az oltás beadásakor (tehát ha combba kapja az oltást) fontos, hogy fogd meg a kis karját, a kezeit (lehetőleg ne a képen látható módszerrel!), nehogy oda nyúljon, odakapjon a szúráskor, miközben bújj a kis fejecskéjéhez, hogy érezze vele vagy, szereted, támogatod őt. Fontos, hogy te magad is nyugodt maradj, hiszen érzéseidet, félelmeidet megérzi a babád! alt
8.    Sírj nyugodtan te is, ha úgy érzed, nem tudod visszatartani könnyeidet! Hidd el, sok anyuka van így ezzel, nem te vagy az első, vagy egyetlen, aki elsírja magát gyermeke oltásakor. Természetes, hogy együtt érzel a gyermekeddel. De akkor sem aggódj, ha nem sírsz, hiszen mindannyian mások vagyunk, máshogyan mutatjuk ki érzéseinket, máshogyan szeretünk.
9.   Oltás után bizonyára segítenek neked abban, hogy célszerűen fogd fel (meg) a babádat úgy, hogy az oltás helyére tett kis papírtörlőt ügyesen rá tudd szorítani a megfelelő helyre. A legfontosabb, hogy vigasztald meg, szeretgesd, testileg és lelkileg is legyél gyermekeddel ilyenkor.  
10.    Ha úgy érzed oltás után, a biztonság kedvéért, még maradnál a váróban egy kicsit, tedd azt. Nem fognak elküldeni. Nyugodjatok meg, legyél biztos abban, hogy minden rendben van, az oltás nem okozott semmiféle azonnali reakciót.
11.    Az oltások utáni preventív lázcsillapításról megoszlanak a vélemények. Tény, hogy az orvos által felírt lázcsillapítóban van görcsoldó is, ami a lázgörcsöt megelőzheti. (Lázcsillapításról a lázról szóló cikkemben olvashatsz részletesen!)
12.    Oltás után, az oltás helyét borogathatod is. Ilyenkor fontos, hogy ne „dunsztban” legyen a láb, hanem folyamatosan cserélt nedves, hideg borogatást alkalmazz (borogatásokról olvashatsz az Életmód rovat, Víz – és vízgyógyászat című cikkemben!).
13.    Oltások után gyakorta megváltozik a babák viselkedése. Gondolok itt arra, hogy az addig sírósabb baba nyugodtabb lesz, végigalussza az éjszakát, vagy az addig nyugodt, jól alvó baba végig sírja a napot, és éjszaka is nyugtalanul alszik. Ezek átmeneti változások, ne aggódj a sírósabb, nyűgösebb órák, napok miatt.
14.   Egyre többen gondolkodnak valamiféle oltási kivezetésen, homeopátiás, vagy egyéb természetes segítségen az oltások kapcsán. Íme, néhány lehetőség!
Homeopátia terén egyik lehetőség az oltási nozóda adása. Minden oltóanyagból készítenek homeopátiás változatot, nevük ugyanaz, mint az oltásnak a neve. Ezeket a szereket az oltás előtt és után is javasolt beadni a gyermeknek. Ez ügyben mindenképpen szükséges homeopata orvossal való egyeztetés is.
–    Másik lehetőség az alkati szer adása, amit részletes anamnézis után, a gyermek testi-, lelki -, szellemi tulajdonságai alapján keres meg a homeopata orvos.
–    Schüssler sók közül oltáskivezetésre a Nr. 4-es és a Nr. 11-es sókat alkalmazhatjuk D6 hígításban. A két szert két hétig adagoljuk, napi váltásban, ami azt jelenti, hogy egyik nap Nr. 4-es Kálium chlorátumot, a másik napon pedig a Nr. 11-es Siliceát adjuk a gyermeknek. Ha a gyermek arcán a 4-es só hiányára utaló diagnosztikai jelek észlelhetőek, akkor ezt a sót két hónapig adjuk neki. (Schüssler-sókról olvashatsz az Életmód főcím alatt!)

– Az oltás után néhányan mérgetelenítő tapaszt alkalmaznak, vagy természetes növényi hatóanyagokat tartalmazó (probiotikumos, antioxidáns, stb.) szereket adnak gyermeküknek. Ezzel kapcsolatban azonban még nincsenek tapasztalataim.

Remélem segítettem, és írásomat te is hasznosnak tartod!
Szép napokat kívánok! Tünde

Frissítve: 2021.

Forrás: mindennapos munkám és eddigi tanulmányaim

error: A tartalom védett !!