Share

Téli tippek

Téli tippjeim praktikus tanácsokat tartalmaznak a babás, kisgyermekes szülők számára a következő témakörökben: levegőztetés, öltöztetés, séták valamint családi és egészségtippek. A természetben a tél a regenerálódás, a pihenés időszaka, hogy aztán tavasszal újult erővel indulhasson útjára, bontakozhasson ki az élet. Az időjárás hideg, néha ködös, kevés a napsütéses napok száma, és rövidebbek a nappalok is. Mindezt a rövid őszi alkalmazkodás után hirtelen kell megszoknunk. A babáknak is változik a napirendjük, hiszen a játszótérre és sétára fordított idő csökken, s nő a lakásban, az otthonban együtt eltöltött idő. 

A kicsiknek mindamellett nehéz megszokniuk a hosszabb öltözködési időt, némelyik babának a sapkát, vagy akár a kis csizmácskát is. Téli tippjeim főleg az öltözködéssel, az egészséggel, a szervezet megerősítésével, valamint a családi élettel kapcsolatosak. 

Séta, levegőzés

Ha esetleg újszülött babád van, biztosan felmerül benned a kérdés, hogy mikor, mennyi időre és milyen öltözékben viheted ki gyermekedet a levegőre? Általános szabály alapján elmondható, hogy a kicsiket a téli időszakban körülbelül két hetes korban tanácsos először kivinni a levegőre, ekkor érdemes elkezdeni a hozzászoktatást a kinti miliőhöz. Persze ezt sok minden befolyásolhatja. Többek között az előírt, vagy szükséges vizsgálatok, orvosi vizitek, vagy éppen a nagyobb testvér (aki természetesen ragaszkodik az addig megszokott napirendhez) igényei, vagy az esetlegesen fennálló állapotok, betegségek (baba betegségei, gyermekágyas regenerálódási időszak elhúzódása, stb.). Tehát, a két hetes kezdés nem kőbevésett szabály, az igényekhez és adottságokhoz mérten rugalmasan kezelhető. Ne kezd el a levegőztetést, ha a kinti hőmérséklet -5 fok alá süllyed vagy, ha ködös, esős-nyálkás idő van. Előbbi azért nem szerencsés, mert a kicsi légutait terhelné meg a kellemetlenül hideg levegő belélegzése, az utóbbi pedig azért kerülendő, mert ebben az időben sokkal több a levegőben a kórokozók száma. A levegőztetést kezd 5-10 perccel, majd naponta növeld a kint töltött időt 10-15 vagy akár 30 perccel. Általában maximum 2 órát javasolt kint tölteni 1-1 alkalommal, amit a szoptatások, etetések miatt egyébként is tartanod kell. Ha nem tudtok kimenni, szellőztess gyakrabban!

Ha nagyobb gyermeked van, és jó az idő, akár kétszer is kiviheted, de a kint töltött idő legyen kevesebb egy-egy alkalommal. Figyeljétek meg a természetet, az embereket, fedezzétek fel a tél szépségeit együtt!

Öltöztetés

Általánosan érvényes erre az időszakra is, hogy mindig legalább egy réteggel legyen több ruhadarab a gyermekeden, mint rajtad. Ez vonatkozik a lakásban és a kint töltött időre egyaránt. 

Pici baba öltöztetése otthon

Rövid ujjú body fölé (a lakás hőmérsékletétől függően) vastagabb, vagy közepes vastagságú, hosszú ujjú rugdalózót adj. Ha hűvösebb a lakás, adhatsz a babádra egy kis zoknicskát, vagy kis kötött cipőcskét is, hiszen ha a baba végtagjai melegben vannak, jobb lesz a keringése (vér, nyirok), és az immunrendszere is hatékonyabban működik. Másik alternatíva, amikor hosszú ujjú bodyt adsz a kicsire. Ekkor, a body fölé ujjatlan (szintén vastagabb) rugdalózó kerülhet. Ha alszik, természetesen takard be meleg, puha takaróval. A legjobb a természetes anyagból készült (pl. pamut, esetleg gyapjú) takaró. 

Csecsemők öltözéke a szabadban

winter-babyA benti ruhácska fölé adj egy kis nadrágot, kis kötött cipőcskét, pulóvert vagy kabátkát, amire egy meleg bundazsák kerülhet. Természetesen a meleg sapkát és a sálat se felejtsd el. A babakocsiban pedig mindig legyen takaró is.

Nagyobb kisgyermek öltözéke otthon

Nagyobb, kúszó, mászó, tipegő (már lépegető) gyermekedre a body fölé már tipegő kerülhet, aminek természetesen már nincs kiképzett talprésze, és ujja sem. Ezért fontos a zokni, esetleg a puha talpú kiscipő. Ha zokniban van otthon, akkor célszerű ún. tapadókorongos, illetve a csúszásgátlós változatot választani. A body lehet rövid ujjú, ha meleg van a lakásban, de lehet hosszú ujjú is. Ha fázós a kicsi, vagy hidegek a végtagjai, esetleg te is fázol egy szál pólóban, mindenképpen adj rá egy hosszú ujjú pulcsit is. Alváskor természetesen még mindig fontos a meleg, puha takaró. 

Nagyobb kisgyermek öltöztetése levegőztetés alkalmával 

A gyermeked benti ruhácskája fölé még egy meleg pulcsi kerüljön, a tipegője, vagy a kisnadrágja alá pedig egy harisnya (ha tényleg nagyon hideg van, vagy csak harisnya, ha vastag az overallja). Ezek felé add rá a meleg téli overallt, vagy vastag (esetleg bélelt) nadrágot és a télikabátot. Fontos a vízálló, megfelelő lábtartást biztosító cipő, csizma, illetve a sapka, sál és a kesztyű is. 

Egészség tippek

Mivel télen kevesebbet süt a nap, mindenképpen szükséges a megfelelő D3 vitamin pótlása. Két éves korig (természetesen az orvosi utasítás szerint) télen, nyáron egyaránt szükséges minden nap a vitamin pótlása, két éves kor után, 3 éves korig viszont csak a téli időszakban javasolt az adása. Egyes ajánlások a gyermekkor teljes ideje alatt javasolják a folyamatos D-vitamin pótlást, egészen a serdülőkor végéig.
A szervezet erősítésével, az immunrendszer támogatásával kapcsolatban olvasd el az őszi tippeknél leírtakat!

Mivel ez idő tájt kevesebb a friss zöldség, gyümölcs, mindenképpen figyelj arra, hogy gyermeked kellő ásványi anyag és vitamintartalmú ételeket kapjon!

+ 1 Tipp

Télen használjatok diffúzort és élvezzétek az illóolajok varázslatos hatását! A jó minőségű, terápiás hatékonyságú olajak közül több is alkalmazható kisbaba mellett. Sőt, remek segítség például alvásproblémáknál, de akkor is, ha a légteret szeretnéd frissíteni, portalanítani és fertőtleníteni. Nézz szét a doTERRA világában és varázsolódj el úgy, ahogyan én! https://www.mydoterra.com/iveszicstunde/#/

             

Családi élet, ünnepek

Christmas at Home

 

A téli időszak tele van jeles napokkal, ünnepekkel. Hogy hazánk hagyományait átadhasd gyermekednek, nézd át a népszokásoknál leírtakat. Meríts ötleteket, és teremts hagyományt egyes szokásokból, vagy tedd egyedivé az ünnepeiteket. Díszítsd fel a lakást a tél, vagy az ünnepek színeibe, hidd el, bármilyen kicsi a gyermeked, értékelni fogja! Használd ki az időt és játssz, tevékenykedj együtt gyermekeddel, mesélj neki, bábozzatok, vagy beszélgessetek. 

Kihasználhatjátok arra is ezt az időszakot, hogy felfedezitek lakóhelyetek lehetőségeit. A legtöbb városban rengeteg babás program van. Elmehettek baba-, vagy gyermekúszásra, zenés, mondókás, illetve mozgásos foglalkozásra, esetleg megtanulhatjátok a babamasszázst is. Téli estéken kellemes és mindkettőtök számára hasznos időtöltés gyermeked masszírozása.

 

Frissítés: 2019. 12. 30.

Fotó: internet

 

 

error: A tartalom védett !!