Share

Alvás, altatás, alvásproblémák I.

alt
 
 
 
 
 
Az alvással kapcsolatban számos kérdés merülhet fel: hol aludjon, mennyit kellene aludnia és a többi. Az alvás mindenki számára természetes dolog. Pihentető, megújító hatását minden ébredéskor átéljük.

Gyermekeknél azonban gyakorta előfordul, hogy tulajdonképpen nem szeretnek aludni, hiszen vagy nem is akarnak elaludni, vagy nem annyit alszanak, amennyit a szakemberek javasolnak, illetve a szüleik szeretnének. 
Vannak, akik éjszaka többször is felébrednek, zavarva ezzel a család éjszakai nyugalmát. Írásomból megtudhatod mire jó az alvás, mennyi a babák alvásigénye és mit tehetsz, ha csemetéd minden igyekezeted ellenére sem alszik annyit, amennyire szerinted szüksége lenne.
Az alvásról
Az alvás olyan nyugalmi állapot, amikor testünk szervei megpihennek, erőt gyűjtenek, sejtjeink megújulnak, a lélek pedig feldolgozza a nap (az élet) eseményeit. Álmunkban bármik lehetünk, harcolhatunk démonjainkkal, szárnyalhatunk angyalokkal, de akár még útmutatást is kaphatunk általuk. Álmainkat az alvás úgynevezett REM (aktív, vagy gyors szemmozgásos, felületes alvási szakasz) fázisában éljük át, aminek hossza az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. Születés után ez a szakasz az alvási ciklus fél-háromnegyed órájából mintegy 50 %-ot tesz ki, míg felnőttkorban a másfél órás ciklus csupán 15-20 %-át. A mély, vagy nyugodt alvás szakasza (a nem REM fázis) tehát felnőtt korban lesz számottevő. Jó, ha látjuk, hogy a gyermekeink alvása mennyire eltér a mi alvásunktól. Ezért van az, hogy ha a gyermekünk egy álomszakasz közepén felébreszt minket, mi fáradtak, kialvatlanok leszünk, míg ő nyugodt, kipihent, hiszen mi nem tudtunk végigaludni egy szakaszt, ami szükséges ahhoz, hogy kipihenten ébredjünk. És ezért van az is, hogy a babák alvása felületesebb, bár tapasztalatom szerint egy igazán álmos gyermek, bárhol és bármikor el tud aludni és nem zavarják a körülöttük zajló hangos események sem.
 
Mindezeken kívül, ráadásképpen a csecsemőknél az elalvás a felületes szakasszal kezdődik, amit csak a rövid átmeneti fázis után követ egy nagyon rövid mély szakasz. Ez nálunk, felnőtteknél éppen fordítva van, hiszen egy rövid szendergés után, vagy akár azonnal is (ha nagyon álmosak vagyunk) a mély álomszakaszba (vagyis a nem REM fázisba) lépünk át. Így már azonnal érthetővé válik, hogy miért nehéz elaltatni egyes kisbabákat, illetve, hogy miért kel fel azonnal a baba, ha a kiságya felé közelít vele szerető szülője. Aggódásra viszont semmi ok, hiszen csemeténk előbb, vagy utóbb megtanulja hogyan léphet az éber állapotból akár azonnal is a mély alvás fázisába. Ez az idő 3-4 hónapos kor után fejlődik ki, addig is kitartás és sok-sok szeretet, babusgatás, ami elősegítheti e képesség mielőbbi megtapasztalását gyermekünknél
altAlvásfázisok felnőtteknél
N-REM1. Az alvásciklus 4-5 – a. Az izmok aktivitása csökken, de izomrángások előfordulnak. Az alvás még felületes, ezért könnyű belőle felébredni. Az éberségre jellemző béta (13 – 30 Hz) agyhullámok egyre jobban lecsendesednek.
N-REM2. A második alvásszakaszba lépve a légzés- és a pulzusszám csökken, emelkedik a testhőmérséklet. Az agyhullámok lassú thétába váltanak (4-7 hullám másodpercenként). A ciklus körülbelül felét ebben a felületes alvásban töltjük. (50 %)
N-REM3. A ciklus 4-6%-át teszi ki e szakasz, elkezdődik a mélyalvás, az agy elektromos aktivitása a leglassabb (1-3 hullám/ másodperc) delta hullámokat mutatja.
N-REM4. A negyedik periódusban már nagyon mély az alvás. Ezt a fázist egyenletes légzés jellemzi, az agy továbbra is delta hullámokat mutat. A ciklus 12-15 százalékát töltjük ebben a nyugodt, pihentető állapotban. Ebből a szakaszból a legnehezebb felébredni.
REM. Az alvásciklus utolsó szakasza a REM fázis, melyben a ciklus negyedét (25 %) töltjük. A szívverés felgyorsul, a légzés szapora, de felületes, az izmok – a szemizmokat kivéve – továbbra is nyugalmi állapotban maradnak. Fokozódik az agyi aktivitás, EEG-n megjelennek az alfa hullámok (8-13 hullám másodpercenként). Általában ebben a szakaszban álmodunk.
Babák alvása, ciklusok
Egy-egy alvásciklus időtartama: 30-45 perc (felnőtteknél 90-120 perc)
Az egyes szakaszok egy cikluson belül eltérnek:
ž  Felületes szakasz (45-50 %/ciklus)
ž  Rövid átmenet (10-15 %/ ciklus)
ž  Mély alvás (35-45 %/ ciklus)
A baba kb. 3-4 hónapos kora után megtanulja, hogyan léphet az éber állapotból akár azonnal is a mély alvás fázisába, és előbb – utóbb azt is, hogy a nappalok és éjszakák váltakoznak, alvásra pedig az éjszaka való.
 

  

error: A tartalom védett !!