Share

Koszmó

A leggondosabb odafigyelés, ápolás ellenére is előfordulhat a kicsi fejbőrén (vagy akár a szemöldökén) sárgás, pikkelyes felrakódás, ami esetenként nagyon makacs is lehet. Ezt az elváltozást koszmónak nevezzük.

Koszmó

A leggondosabb odafigyelés, ápolás ellenére is előfordulhat a kicsi fejbőrén (vagy akár a szemöldökén) sárgás, pikkelyes felrakódás, ami esetenként nagyon makacs is lehet. Ezt az elváltozást koszmónak (szaknyelven seborrhoea capitis-nek) nevezzük. Nézzük, mitől alakulhat ki, megelőzheted-e a kialakulását és hogyan kezelheted hatékonyan!

Honnan veszed észre, hogy gyermeked fején koszmó van? 

A folyamat legelején anya legyen a talpán, aki észre veszi, hogy valami nem stimmel a baba kobakján. Alapos szemügyre vétel alkalmával is csak jól megvilágított helyen, vagy napfényben tűnik fel az elváltozás. Így nagy az esély arra, hogy mire szembe tűnővé válik, már nem csak enyhe, kismértékű koszmósodás látható.

A folyamat elején zsíros, fehéres, sárgás, pikkelyszerűen hámló bőrjelenség látható, szigetszerűen elhelyezkedve vagy egybefüggően betakarva a baba fejét0. Előrehaladott állapotban már vastag, zsíros, okkeres, barnás színű és sokszor már rossz szagú is lehet a felrakódás.  

A babák nem tudják elmondani, de elvileg a koszmó nem fájdalmas, nem is viszkető elváltozás (mivel alatta a bőr egészséges), tehát a babákat, gyermekeket tulajdonképpen nem is zavarja. Az esztétikai szempont mellett azért is érdemes „koszmótlanítani”, mert a bőr a lerakódott réteg alatt befertőződhet, begyulladhat. Mellesleg pedig így biztosítható a fejbőr kellő szellőzése0.

Mi is az a koszmó?

Koszmó = A faggyúmirigyek által termelt faggyúból és elhalt bőrsejtekből álló felrakódás a fejbőrön, szemöldökön. Nem kell tehát megijedni, nem fertőző betegség.

A megjelenés tipikus helyei:

 • fejtető (kutacs felett)
 • szemöldök, ritkán a szemhéj
 • fül mögötti terület
 • kiterjedten a fej nagy része

Nem csak kisbabáknál fordul elő!

Eddigi tapasztalatom alapján, körülbelül az újszülöttkor vége felé (4-6 hetes korban) alakulhat ki először, de ritkábban előfordulhat ennél korábban is. Óvodai tisztasági vizsgálatok alkalmával szinte minden alkalommal találok jó pár seborrhoeás, vagyis koszmós fejű kisgyermeket. Ők már el tudják mondani, hogy nem viszket és nem is fáj. Azt viszont én is csak hallottam, hogy akár még serdülőkön is előfordulhat koszmós elváltozás. Tehát egész sokáig elkísérheti a gyermekeket.

A koszmó kialakulásának lehetséges okai

A koszmó nevéből adódóan nehogy a koszra asszociálj, hiszen a kialakulásának semmi köze nincs a koszhoz, a nem megfelelő tisztálkodási szokásokhoz. De még az is mindegy, hogy babádnak sűrű és dús a haja vagy csak pihés babahaja van. Az anyatej sem véd meg ez esetben, tehát szoptatott és tápszeres babáknál ugyanúgy előfordulhat. A felsoroltak mindegyikét alá lehet támasztani, de meg is lehet cáfolni. Kicsit részletesebben tárgyalva az okokat, nézzük az esetleges érveket és az ellenérveket!

A 11 leggyakrabban említett ok:

 1. Hajlam és alkat (pl. szárazabb, érzékenyebb bőrű, izzadós, atópiára, ekzémára, allergiára való hajlam esetén gyakoribb). Ezt én gyakorta igazolva látom, hiszen a legtöbb esetben a koszmót kíséri, vagy követi valamilyen egyéb bőrprobléma is.
 2. Élettanilag jelentkező elváltozás csecsemőkorban. Ennek ellentmond, hogy mégsem minden babánál jelentkezik és nagyobbaknál is előfordulhat, igaz kisebb arányban.
 3. Életkori sajátosság. Valami van benne, hisz a leggyakoribb 2-6 hónapos kor között, de lényegében az egész csecsemőkorban és azon túl is bármikor előfordulhat, akár makacsabb formában is.
 4. Éretlen bababőr, ami a fenti állítással függhet össze. Ennek megint csak ellentmond, hogy nagyobbaknál is jelentkezik, bár kétség kívül sokkal gyakoribb csecsemőkorban.
 5. Fokozott faggyútermelés. Ez igaz, hiszen az elhalt hámsejteket a faggyú tapasztja össze és tartja a fejen a lerakódást. A fokozott faggyútermelés miatt az elhalt hámsejtek a bőrmirigyek faggyújával összetapadva a baba fejbőrén egyre vastagabb bevonatot képeznek és kialakul a koszmó.
 6. A fejbőr rossz vérkeringése. Igaz lehet, hiszen a jó vérkeringés megakadályozza, hogy megtapadjon a fejbőrön a faggyús anyag.
 7. Hideg, száraz idő. A sapka alatt valóban jobban izzad a fej, viszont ugyanolyan gyakran fordul elő nyáron is, amikor nincs sapka a gyerekeken és a fejbőr jól át tud szellőzni.
 8. Étrend, táplálkozás, vitaminhiány. 1-2 helyen olvasható, hogy tápszeres babáknál gyakoribb, de ezt még senki nem támasztotta alá; nagyobbaknál tej és hús túlzott fogyasztását említik valamint a zsírokat; konkrét vitamint nem tudok említeni, de az okok között ez is több helyen szerepel.
 9. Gombafertőzés. Ez inkább makacs koszmó esetén merülhet fel (több helyen említik egy bőrön élő gomba, a Pityrosporum orbicolare abnormális viselkedését).
 10. Allergiás reakció főleg tejtermékek és/vagy hús fogyasztására. Hát ebben valahogy nem hiszek, már csak azért sem, mert több szakember is leírja, hogy az allergiához a koszmónak nincs köze.
 11. Nagyobbaknál serdülőkori hormonváltozás.

 

Javasolt megelőző kezelés, avagy hogyan befolyásolhatod szülőként a koszmó kialakulását!

Elöljáróban a legfontosabb, hogy legyen a mindennapi rutin része a kicsi fejének, hajának gondozása, akár koszmós, akár nem. Minden nap öblítsd le a fürdetések alkalmával és napközben többször is fésüld át puha (esetleg erősebb sörtéjű) babahajkefével, akkor is, ha még nincs haja. Ha koszmóra hajlamos, akkor használhatsz felnőtteknek gyártott hajkefét is.

Az enyhe dörzsölgetés vérbőséget okoz, serkenti a vérkeringést és időben eltávolítja a fejbőrről az elhalt sejteket, tehát csökkenti a koszmó kialakulásának esélyét. E mellett a haj is jobban fog nőni, hiszen a hajhagymák így folyamatosan edzésben lesznek.

Nagyobb gyermeked fejét is nézd meg időnként, még akkor is, ha már egyedül fésülködik. Hajmosáskor nem biztos, hogy észre veszed az elváltozást, ha van!

Hajmosás terén kerüld a szélsőségeket: mind a túl gyakori, mindennapos, vagy a túl ritka hajmosás sem jó. A mindennapos hajmosás a fejbőr faggyúmirigyeit fokozott olajtermelésre serkenti, így a fejbőr túl zsíros lesz, ami kedvez a koszmó kialakulásának. E mellett irritálhatja is a fejbőrt. Ha ritkán mosod meg, akkor egy idő után szintén zsíros lesz és persze koszos is a baba feje. Mindkét esetben következmény vagy eredmény tehát a zsíros fej, ami koszmóhoz vezethet.

E mellett érdemes figyelned arra, hogy a baba feje ne melegedjen, izzadjon be, fejbőre legyen mindig száraz, sokat szellőzzön, sapija természetes anyagból készüljön, jól szellőzzön.

Arra hajlamos baba haját, megelőzésként speciális koszmó elleni samponnal moshatod meg hetente vagy kéthetente egyszer. 0000000

Kezelés: patikaszerek vagy házi praktikák?

Ha a mindennapos kezelések ellenére, mégis kialakulna a koszmó, a következőket teheted:

 1. Első lépés a lerakódott réteg oldása, feláztatása. Ehhez a következőket használhatod:
 • hidegen sajtolt olajat (bármelyiket használhatod, például olíva, búzacsíra, napraforgó, körömvirág)
 • paraffin olajat, vazelint (bár én inkább az előzőekben leírt, hidegen sajtoltak valamelyikét javasolnám!)
 • fürdető kenőcsöt (más néven mosdókenőcsöt, latin nevén Unguentum hydrophilicum nonionicum-ot)
 • kakaóvajat, sheavajat

Ha az olaj vagy a vajak mellett döntöttél, akkor fürdetés előtt néhány órával (általában 1-2 óra is elegendő) kend be jó alaposan az érintett területet. A baba fejére, ha nincs forróság, húzz vékony cérna, vagy pamut sapkát, hogy ne legyen minden olajos, zsíros és így a puhítás is hatékonyabb lesz. Nagy melegben csak arra kell vigyáznod, hogy ahová leteszed a baba fejét, azt védd textil pelenkával. Ha szükséges, kend újra, akár többször is a fürdetésig.

A fürdető krémet ugyanúgy alkalmazhatod, mint az olajat, de felkenheted jó vastagon (pakolásként, akár 0,5-1 cm vastagon) akár egy egész éjszakára is.

 1. Az áztatás után jöhet a fellazított réteg eltávolítása. Ezt megteheted a hajmosás előtt, közben és/vagy utána is.
 • Hajmosás előtt vattakoronggal vagy durvább, flottír törölközővel, kézzel, vagy hajkefével óvatosan dörzsölgesd le a felázott koszmót.
 • Hajmosás közben használhatsz szivacsot, vagy az ujjaidat. Jó alaposan, kissé dörzsölgetve, masszírozva mosd meg a baba haját, fejét. Nem kell hosszú percekig sikálni! Csak kicsivel időzz többet ezen a területen, mint egyébként szoktál. A sampon lehet koszmó elleni, vagy valamilyen hipoallergén, természetes növényi alapanyagú sampon.
 • Hajmosás után, az esetlegesen ott maradt koszmó réteget kicsit durvább törölközővel töröld meg, majd dörzsölgesd még pár percig. Ha nem sikerül eltávolítani az összes lerakódást így, használhatsz puha gyermekfogkefét, vagy körömkefét is erre a célra (de kezdheted ezzel is). Ez után tovább folytathatod a műveletet, a baba úgyis a szopizásra fog koncentrálni.

 

 1. A kezelés után jöhet az utókezelés, főleg ha piros lett a baba fejecskéje. Vékonyan kend be a kipirosodott területet körömvirágkrémmel, ami gyulladás csökkentő és hámképző hatással bír.

A fenti kezelés 1 – 2 alkalommal végezve, biztosan hatásos lesz!

Gyógyszertárban kapható Baby koszmó gél és sampon is. A gél kezelésre, a sampon megelőzésre és kezelésre is jó. Az áruk viszióonylag húzós, de ha nem boldogulsz másképpen, megérheti az árát (a gél 10 ml 2700 Ft, a sampon 200 ml 2700 Ft körüli árakon kaphatóak).

 

Alternatív megoldások, természetes gyógymódok

Ezek között gyógynövényeket, illóolajokat és egyéb, rég bevált szereket találhatsz. Mivel munkám során már sok mindent láttam, tapasztaltam, így szedtem össze az alábbiakat.

 1. A feketekömény olaj használatáról nincs ugyan sok tapasztalatom, de 1-2 makacs esetben már bevált. Napi 1 – 2 alkalommal szükséges vékonyan bekenni a problémás területet.
 2. A gyógynövények közül a rendszeres kamillateás lemosás lehet hatékony. A bojtorján és a fekete nadálytő is ismert, csökkentik a faggyúmirigy-túltengést (felnőtt, korpaellenes samponok gyakori hatóanyagai), amiket borogatás formájában használhatsz. A diólevél-forrázat is bevált már, amivel napi 3-4 alkalommal javasolt a koszmós fej lemosása 1-2 napig. Egy csokor friss diólevelet moss meg, apríts fel, 1dl vízzel forrázd le, ha világossárga, szűrd le és langyosan, vattakorong segítségével mosogasd a baba fejét vele. Ez ügyben érdemes lehet szakemberrel is konzultálni (főzet töménysége, lemosás gyakorisága).
 3. Kicsit furcsa nekem is (és nem is biztos, hogy kipróbálnám), de volt, akinek a kénszappan oldotta meg a problémát. Heti két fejmosás javasolt.
 4. A plakkok leválasztására alkalmasak lehetnek bizonyos karbamid tartalmú testápolók (kérd orvosod tanácsát ez ügyben).
 5. Ma már kaphatóak bevált patikaszerek is koszmóra, átlagban 3000 Ft körüli árban. Ha a fenti módszerekkel nem boldogulsz, talán érdemes beruháznod. Ezek megelőzésre és kezelésre is alkalmasak. Azt érdemes tudnod, hogy ezek sem minden esetben segítenek!
 6. Ha már semmi nem használ, kapható, de vényköteles egy szaliciles kenőcs is, mellyel a makacs koszmós fejbőrt lehet kezelni. A neten, sok helyen említik a recept nélkül kapható Kouriles emulziót, amit nehezen olajozható, nagy hajú babáknak javasolnak. Ezt egyik internetes patikában sem találtam meg, tehát valószínűleg nem kapható.
 7. A gyulladást és pörkösödést gátló kortizoltartalmú kenőcsöt orvos írhatja fel, de a bőrgyógyászok véleménye megoszlik erről. Csak akkor javasolják, ha a bőr piros és gyulladt és csak rövid ideig, átmenetileg, mivel a túlzott használat pl. a bőr elvékonyodásához is vezethet.
 8. A makacs koszmót egyes esetekben gombafertőzés tartja fenn, ilyenkor a bőrgyógyász gombaölő szert írhat fel.

Végül néhány tanács, tipp:

 • Kerüld a nagyon durva kapargatást (felsebezheted a baba bőrét)!
 • Ne akard egyszerre az egész lerakódást eltávolítani, ha nagy területen látható az!
 • Ne ess neki a koszmónak agresszív kezelésekkel és feleslegesen ne használj gyulladáscsökkentőt vagy gombaölő szereket!
 • Ha a koszmó nagyon makacs lenne, keresd fel gyermekorvosodat!
 • Ha nem kezeled időben és megfelelően a koszmót, akkor szövődmény is előfordulhat! (felülfertőződés, kisebesedés, továbbterjedés)

 

És a legfontosabb, hogy a koszmó a megfelelő kezelés után, valamint a faggyúmirigyek működésének normalizálódásával, előbb-utóbb teljesen és nyom nélkül eltűnik.

Tőlem megszokott módon pedig a lélek üzenete sem maradhat el: klasszikusan a fej az akarat, az önérvényesítés területe, az értelem, a gondolkodás szerve. E mellett a test központja, irányítója. El tudom képzelni, hogy szegény babák néha azt sem tudják „hol áll a fejük”, s úgy érzik az egész világ „a fejükre nőtt”, ami miatt „hiába törik a fejüket” a megoldást sajna sem találják.

Simogasd gyakorta kisbabád fejecskéjét, szeretgesd őt és erősítsd abban, hogy jó helyen van!

 

Frissítve: 2019.01.24.

Fotó: pixabay

 

error: A tartalom védett !!