Share

A köldök kezelése

A pocakban növekedő babát a köldökzsinór köti össze édesanyjával, amit a megszületés után elvágnak. Egy kis csonk marad vissza és, mivel a zsinór 90%-ban folyadékból áll, az rövid idő múlva elszárad és leesik, akár magától is.

Annak érdekében azonban, hogy ne fertőződjön be, kezelni kell. Sokak számára ez nagyon egyszerű folyamat, akiknek viszont először kell megbirkózniuk egy újszülött mindenféle ellátásával, bizony nehézséget okozhat.

A köldökcsonk otthoni kezelése egyszerű, napi rutinná válik pár alkalom után.

Ennek lépései:

  • készíts a pelenkázó mellé minden szükséges eszközt a kezeléshez (szaliciles alkohol, amit az orvosod ír fel, sima (nem biztonsági) fültisztító pálcika, esetleg a Pyoctanin nevű lila ecsetelőt, amit némely orvos ír fel a hatékonyabb fertőzéstől való védelem érdekében)
  • bontsd ki a babádat (a pelust sem kell levenned a babáról, úgy is hozzáférsz)
  • a fültisztítót mártsd bele az alkoholba és a csonk alatt, körben jól töröld meg a csonk alapját ott, ahol érintkezik a bőrrel (hiszen ott kell védeni, szárítani)
  • a hasat és a csonk tetejét nem szükséges az alkohollal kezelned
  • ha lila ecsetelőtök is van, azt ugyanezzel a módszerrel használd (ez a lila, ha befog valamit, nagyon jól eltüntethető alkohollal)

Még a napokban is találkoztam a köldökkezelés kapcsán hintőporral. Ezt ma már nem ajánlják és a gyermekorvosok többsége sem írja fel.

A kezelést amíg fenn van a csonk minden pelenkázáskor ajánlott elvégezni. Ha már leesett, csak addig kezeld, amíg váladékot látsz benne. A baba nagyobb korában a köldök tisztítását vizes vagy olajos fültisztító pálcikával végezd szükség esetén, nem minden fürdetéskor. Amíg áll a csonk ne érje víz, tehát óvatosan fürdesd a babádat.

A köldököt érdemes figyelni: ha furcsa szagot észlelsz a köldök tájékán, amikor fölé hajolsz, vagy sárga (és bűzös) váladék ürül belőle, illetve kipirosodást, vörösödést látsz, mielőbb konzultálj védőnőddel, vagy a gyermekorvossal! Ez kezdődő köldökgyulladást jelezhet, amit mielőbb el kell kezdeni kezelni.

A köldökcsonk leesése után pár napig előfordulhat, hogy időnként, főleg erőlködés, sírások után, a peluson (vagy kombidresszen), elől kis vérfolt, vagy a köldökben alvadt vér látható. Ilyenkor a köldökkezelés kapcsán tanult módszert alkalmazhatod:

  • az orvos által felírt 70 % – os (úgynevezett szaliciles) alkoholba mártott, egyszerű fültisztító pálcikával (nem biztonságival) töröld ki a váladékot.

Remélhetőleg ez valóban csak pár napig tart.

Ha nagyon ijesztőnek találod, vagy szerinted sok vér szivárgott ki, beszélj a védőnőddel, vagy az orvosoddal. 

 

Frissítés: 2019. 07. 15. 

Fotó: Pixabay

Ez is érdekelhet...

error: A tartalom védett !!