Share

Alma (6 hó)

A vadalma az ember ősi táplálékainak egyike volt, s kedvező hatásait már az ókorban is ismerték. Ma már több száz fajtáját termesztik. Ismertek például a nyári és a télálló, őszi, valamint a színük, alakjuk, ízük, belső konzisztenciájuk változatosságában különböző fajták. Ez a, táplálkozástudományi szempontból nagyon értékes, gyümölcs minden évszakban kapható, és az egész világ jól ismeri.

Babádnak az érett, egészséges, lédús almákat vásárold meg.
Hűtőben 1-2 hétig eláll. Tárolásakor azonban érdemes figyelembe venned, hogy olyan gázt termel (etiléngáz), ami megfonnyasztja a mellette tárolt gyümölcsöket, zöldségeket.
Nézzük hát meg, miért is olyan értékes gyümölcsünk az alma:
•    Nagy mennyiségben tartalmaz (5 mg/100 gr) C-vitamint, ezen kívül A, B és E – vitaminokat is. Található benne niacin, fólsav, körülbelül 30 féle ásványi anyag, és különféle nyomelemek. Elmondható tehát róla, hogy „szinte kicsattan a vitaminoktól”. Nem véletlenül sorolták a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé. Egyes kutatások szerint az élethez szükséges összes tápanyagot tartalmazza, elvileg tehát korlátlan ideig is el lehet élni vele.
•    Könnyen emészthető gyümölcscukor tartalma kiváló energiaforrás.
•    Pektin tartalma az emésztést segíti, sőt a szervezetben esetlegesen lerakódott mérgező nehézfémek eltávolításában is szerepe van.
•    Jó hatással van az agyra (almasav), a vízháztartásra és a kiválasztás szabályozására (kálium).
•    Diétásan alkalmazva székrekedéskor párolva, melegítve, esetleg kevés gyümölcscukorral édesítve hatásos, míg hasmenéskor durvára reszelve, hidegen, édesítés nélkül javallt.
•    Természetgyógyászok szerint jó lázra, gyulladásokra, álmatlanságra, valamint emésztési zavarokra is.

A kisbaba első szilárd táplálékainak egyike fél éves kora után. Szinte minden baba szívesen fogyasztja. Változatos ízvilágának köszönhetően pedig megunni sem lehet. Nem lehet az sem probléma egy babánál, ha hónapokig, a hét minden napján kizárólag ezt a gyümölcsöt kapja.
Babakonyhában való felhasználása nagyon sokrétű. Az étrend egyik legfontosabb eleme, mivel mindenbe, és minden mellé kiválóan illik. Adható lé formában, püréként, nyersen, vagy párolva, magában, vagy más gyümölcsökkel együtt, esetleg főtt burgonyához, vagy rizshez keverve, de gabonafélékkel együtt kínálva is finom.
Tízórai, vagy uzsonna ételként gabonapépek, vagy tejtermékek mellé is kínálható.
Családi tipp.
A csutkát ne dobd ki, mert élettanilag kiváló hatással rendelkezik a magokkal együtt.
Állítólag akkor a legfinomabb, ha a húsában lévő keményítő nagyrészt már lebomlott, tehát állt egy kis ideig.

Ez is érdekelhet...

error: A tartalom védett !!