Share

10. hónap

Egyre bátrabb,  mivel egyre ügyesebben mozog, változtatja helyét, helyzetét. Elkezd felkapaszkodni, akár már fel is állhat és elkezd mindenfélére felmászni, vagy amibe tud, belemászni. Kihúzza a fiókokat és ki is pakol belőlük, méghozzá hatalmas élvezettel.

Testi fejlődés: mint előző hónapban (1-1,5 cm / 200-300 gr).

Mozgásfejlődés

Az előzőekben említett mozgásformák tökéletesednek: ül, mászik, áll, térdel, félig térdelő helyzetből húzza fel magát, vagy így vesz fel tárgyat a földről. Ülésben törzsét jobbra, balra forgatja. Állásban emelgetheti a lábát, eséskor még a fenekére zöttyen. Négykézláb helyzetbe emelkedhet, így rugózik, vagy el is indul, és mint a pók úgy megy. Előfordul, hogy mászás helyett a popsiján „pattogva” közlekedik, ami nem a normál fejlődés szerinti mozgásforma, így mindenképpen konzultálj szakemberrel (például a védőnőddel).

Manipuláció

A két kéz összjátéka egyre kifejezettebb. Ki és bepakol, ügyesen átad dolgokat, ha kérik tőle. Rombolni, ledönteni változatlanul szeret. Illesztget, kis tárgyat nagyobba berak (toronyépítő).

Beszédfejlődés

Egyre több szó jelentését ismeri, és ő maga is egyre több szótagot, vagy kifejezést használ bizonyos dolgok elmondására, vagy kérésre (ha autót hall, börrög, ha éhes hammot mond, stb.). Felnőttel beszélget: mond valamit, majd vár a feleletre, nem szól közbe, kivárja míg a felnőtt befejezi a mondandóját, csak utána válaszol. 

Érzékelés, felfogóképesség

Továbbra is ismerkedik a térbeli viszonyokkal (dobás, tárgyak leesése, annak hangja, a ki, és bepakolás, stb.). Mesekönyvben ismerős állatra, tárgyra ránéz, vagy rámutat. Kérdésre, ismerős tárgyra, személyre ránéz, rámutat, előtte intenzíven keresni kezdi feje körbeforgatásával. Ha nem találja meg, amit keres, elfelejti. Felismeri a sokat hallott mondókát, verset, és a megfelelő résznél előre nevet, vagy tapsolni kezd. Tárgyakon az egészen apró részleteket vizsgálja. Szereti megvizsgálni a különböző szekrények, fiókok, dobozok tartalmát. Elkezdik érdekelni az összeillő dolgok. Ilyen például a kirakós játék (nagyobb puzzle), formarendező doboz (1-2 formával).

Pszichés, értelmi, szociális fejlődés

Kézmosásnál ügyesen tartja a kezét. Járókából, etetőszékről rendszeresen ledobálja játékait, majd keresi és kéri őket. „Nem” – re rövid időre abbahagyja tevékenységét, majd újra folytatja. Az eldobott tárgy visszaadásánál élvezi a társas kapcsolat jelleget: eldob – kéri – visszakapja: tessék! – köszönöm – újra eldob, és folytatódik tovább. Ilyenkor alapvető illemszabályokat is elsajátít már. Örül az elismerésnek, a helyeslésnek, dicséretnek. Ilyenkor szívesen megismétli az adott cselekvést. Gyakorolja a beszél – válaszol játékot.

Zene ütemére mozog, rugózik. Már nem csak őt ölelik át, hanem ő is átöleli a szeretett személyt. Azt még nem érti, hogy cselekedetei milyen hatással vannak más gyerekekre, így akaratán kívül nyúlhat durván másokhoz.

 

Frissítés: 2018. 05. 17.

Fotó: internet

error: A tartalom védett !!