altA védőoltások elölt vagy legyengített kórokozókat tartalmaznak, azt mondjuk, hogy passzívan immunizálják a szervezetet. Tehát a megfelelő immunválaszt hozzák létre ahhoz, hogy az adott (akár életre veszélyes) kórokozó ne tudja megbetegíteni a szervezetet. Ezek, a profilaktikusan (megelőző jelleggel) adott oltások. Az injekciós formában beadott kórokozók lehetnek:
•    élők, legyengítettek vagy elöltek.


A gyengített kórokozók nem tudnak szaporodni, nem váltják ki a betegséget, csupán az immunválaszt, ami megakadályozza a betegség tényleges kialakulását. Az elölteknél a kórokozó toxinjait, vagy jellemző fehérjéit (fehérjeburkát, DNS –t. RNS-t) használják a megfelelő immunválasz kiváltására.

 

Kötelező védőoltások (2021)
ÉLETKOR OLTÁS MEGNEVEZÉSE OLTÁS HELYE VÁRHATÓ REAKCIÓK

Úszülöttkorban (0-4 hetesen, még a szülőintézményben)

 

BCG (Bacillus Calmette Guérin, élő, gyengített kórokozó a tuberkulózis ellen)

FELKAR BŐRE (bőr alá)

2-3 hét múlva az oltás helyén duzzanat, göb, pirosság, esetleg gennyes folyamat, nyirokcsomó duzzanat

2, 3 és 4 HÓ

(alapimmunizálás)

 

 

2, 4, 12 HÓ

PENTAXIM (Pertussis-szamárköhögés, Díphteria-torokgyík, Tetanus-merevgörcs, Poliomyelitis-járványos gyermekbénulás, Hemophilus influenzae B vaccina- gennyes agyhártyagyulladás)

PREVENAR 13 (Streptococcus pneumoniae baktérium (ami gennyes agyhártyagyulladást okozhat)

COMBIZOM hőemelkedés. láz, az oltás helyén duzzanat és pirosság, esetleg nyugtalanság, hasmenés

13 HÓ

 

15 HÓ

 

 

16 HÓ

Varicella (Varivax / bárányhimlő elleni oltás)

MMR VAX PRO vagy Priorix (Morbilli-kanyaró, Mumpsz-járványos fültőmirigy gyulladás, Rubeola-rózsahimlő, élő, gyengített vírusok)

Varicella (Varivax)

FELKAR BŐRE

 

PREVENAR 13 - izom

oltás után 1-2 héten belül hőemelkedés, köhögés, kiütések a testen, enyhe hurut jelei, nyálmirigy duzzanat

18 HÓ

(emlékeztető oltás)

PENTAXIM (Pertussis-szamárköhögés, Diphteria-torokgyík, Tetanus-merevgörcs, Poliomyelistis-járványos gyermekbénulás, Hemophilus Influenzae B vaccina-gennyes agyhártyagyulladás)

COMBIZOM mint fent
6 év TETRAXIM (Pertussis, Diphteria, Tetanus, járványos gyermekbénulás) FELKAR IZOMZATA mint Pentaximnál
ISKOLA 6.OSZTÁLY MMR emlékeztető oltás FELKAR (bőr alá) mint a 18 hósnál
ISKOLA 6. OSZTÁLY dTap emlékeztető oltás (Diphteria, Tetanus, Pertussis) FELKAR (izomba)

 

hőemelkedés, láz és helyi duzzanat, pirosság

ISKOLA 7. OSZTÁLYÁBAN 

 

ÖNKÉNTES:

HPV oltás (2021-ben Gardasil 9)

HEPATITIS B (fertőző májgyulladás) - 2 oltás szükséges szeptember, március

 

Human papilloma vírus elleni oltás, amely a vírus 9 típusa ellen ad védettséget. Lányoknak, fiúknak egyaránt választható. 2 alapoltás szükséges (október, április)

FELKAR (izomba) oltás helyén pír, duzzanat

 

Magyarországon nem kötelező védőoltások:

Rotavírus vakcina (hányást, hasmenést okozhat kiszáradás veszéllyel): Rotarixból (élő, legyengyített emberi rota vírust tartalmaz) 2 oltás szükséges, az oltási sort 6 hetes kor felett szükséges elkezdeni és 24 hetes korig adható be a második adag beadása.  Szájon át a körzeti gyermekorvos adja be, általában a kötelező oltások valamelyikével egy időben. Egy oltás 17 000 Ft körüli árban kapható. Pontos információt arról, hogy mennyi ideig véd, nem találtam, de a legtöbb helyen 3-5 évet említenek. A másik választás lehet a Rota-Teq (5 élő rotavírus törzset tartalmaz), ami olcsóbb (14-15 ezer Ft körüli árban kapható), de itt már 3, szintén szájon át beadott oltás szükséges a 6. és 32. hét között, körülbelül 4 hetente. Minden esetben az orvos írja fel a receptet!

Meningitec, Menjugate és a NeisVac-C (agyhártyagyulladás, vérmérgezés elleni oltások, mindkettő csak a C szerocsoportú Neisseria meningitidis baktérium okozta fertőző betegség ellen véd): a receptet az orvos írja fel. 1 éves kor után 1 oltás szükséges, 1 éves kor alatt pedig 2 oltás, majd 1 éves kor után mindkét típus esetén 1 emlékeztető oltás beadása is szükséges. Áruk hasonló, támogatottan (receptre) mindhárom 2500 Ft körüli árban kapható.
A Nimenrix és a Menveo a legújabb védőoltások, amik már nem csupán a C szerotípusú Neisseria meningitidis baktérium ellen védenek, hanem további három ellen is (tehát C + A, Y, W). Az áruk nem éppen olcsó (12-13000 Ft körül vannak). Ha nagyon oltáspárti vagy, érdemes elgondolkodni ezek egyikének a beadásán az előzőek helyett. A Nimenrixet egy éves kor felett, míg a Menveot 2 éves kor feletti gyermekeknél javasolják, újraoltás pedig egyiknél sem szükséges.

A legújabb védőoltás pedig a Bexsero, ami a meningococcus B baktérium elleni oltóanyag és már csecsemőkorban adható. Árat nem találtam, de nem olcsó és az alapimmunizáláshoz több oltásra van szükség (2-5 hó között 3+1 oltás, 6-23 hó között 2+1, 2 év felett pedig 2 oltás szükséges). Erról az oltásról érdeklődj gyermekorvosodnál! Az oltás 30-40 000 Ft körüli áron szerezhető be.

Az agyhártyagyulladás elleni védőoltás 2017-től ingyenes (dobozdíj fizetendő, 300 Ft)! Azt kell tudnod, hogy csak a C szerotípus elleni oltás ingyenes, amit a gyermekorvos ír fel receptre (ún. dobozdíjat kell fizetni csak), ha kéred az oltást. Tehát a fent említett Meningitec és Menjugate választható csak. Hogy a saját orvosod az oltást mikor javasolja, hogyan illeszti be a kötelezően adandó oltások sorába, az változó lehet, amíg nem születik ajánlás ez ügyben. A gyermekorvosok ajánlása is eltérhet e téren, hiszen van, aki a több szerotípus elleni oltást javasolja 1 éves kor után, vagy a legújabb B típus elleni oltást preferálja. Én azt ajánlom, amíg nem kötelező az oltás nézz utána részletesen az oltóanyagoknak, a hazai statisztikáknak és persze mindenképpen beszélj a gyermekorvosotokkal is!

Varilrix és Varivax (bárányhimlő elleni oltások, élő, gyengített varicella-zoster vírust tartalmaznak): oltás javasolt (4-6 illetve 4-8 hét különbséggel) a teljes védettség eléréséhez. A védettségre vonatkozó pontos információkat nem találtam. Orvos írja fel a receptet. Ára 7500 Ft körül van. Általában 1,5 éves kor után szokták javasolni a beadását. van olyan orvos, aki csak egy oltás beadását javasolja, így a bárányhimlőt csekély tünettel és szövődmény nélkül vészeli át a gyermek. A bárányhimlő elleni oltás 2019. szeptember elsejétől kötelező, életkorhoz kötött védőoltás. A kisgyermekek két részletben, 13 és 16 hónaposan kapják meg. 

Kullancsencephalitis elleni oltások: 2 féle van forgalomban (az Encepur junior ára 2500 Ft, az FSME - Immun junior ára körülbelül 4200 Ft). Az orvos írja fel receptre, 1 éves kor felett már beadható, de általában 3 éves kor felett javasolják. FSME-Immunból a 3 alapoltás után 3 évvel, majd 3-5 évente emlékeztető oltás beadása szükséges. Az alapoltások közötti intervallumok: első után 1-3 hónap, ez után a harmadik előtt 5-12 hónap (Encepurnál 9-12 hónap) tanácsos. Encepurnál a 3 alapoltás után 3, majd 5 évente szükségesek az emlékeztető oltások.

Influenza elleni oltások: a legkisebbeknél általában nem javasolják, nincs elég tapasztalat a beadását illetően.

Ha pedig kérdésed lenne, itt találhatod a klinikai védőoltási tanácsadókat: http://www.vacsatc.hu/?Klinikai-v%E9d%F5olt%E1si-tan%E1csad%F3k&pid=114

Frissítve: 2021. 04. 15.

Fotó: internet