2014 július 1-től új protokoll alapján zajlik a várandósság gondozása. Két táblázatban foglaltam össze a vizsgálatokat, tanácsadásokat, hogy az átláthatóbb legyen minden érintett számára.

Ami változott:

1.    A gondozásért felelős személy (szülész, szülésznő) saját aláírásával kell, hogy jelezze ezt a tényt a várandós kismama egészségügyi kiskönyvében (saját aláírás fontos, azt a védőnő – mint eddig, nem írhatja be!)
2.    A beutalók a kiskönyvhöz lesznek integrálva, azzal az orvos küldheti a kismamát vizsgálatra (szülész, háziorvos, valamint internetes források szerint a szülésznő is, ha ő a gondozási könyvben bejegyzett felelős személy - a szülésznői beutalás lehetőségében nem vagyok biztos, azt a protokollban én nem találtam meg) - amíg a régi kiskönyvek el nem fogynak, addig az eddig is használt gondozási kiskönyvbe teszi be a védőnő a beutalókat
3.    Kockázatbecslést a szülészorvos (a régi, több évtizedes besorolás alapján) és a háziorvos is végez; szülésznő csak "alacsony rizikójú" várandóst gondozhat
4.    Az első ún. nagy laborvizsgálat előrébb került a 12. hétre (tehát nem a 16. héten történik) és kikerült belőle az AFP vizsgálat (szakorvosi javaslatra továbbra is elvégzik a vizsgálatot és az ez után is ingyenes, szintén kérhető a fizetős Down-kór szűrés, ehhez a szülészorvostól kérhető sárga csekk és a laborvizsgálattal egy időben veszik le a vért hozzá – tehát nem kell külön szúrás)
5.    Genetikai vizsgálatra eddig 35 felett kellett elmennie az anyának, most csak 37 éves kor felett javasolt (ha az anamnézis indokolja, természetesen fiatalabb korban is lehetséges a vizsgálat)
6.     Az eddigi, általában 4 hetente elvégzett hüvelyi belső vizsgálat sem kötelező, elegendő trimeszterenként azt elvégezni, vagyis az egész várandósság alatt 3x (természetesen ennek ellenére a gondozó orvos havonta ellenőrizheti a méhszáj állapotát). A szülészorvosi és szülésznői megjelenés is csak 3x, vagyis trimeszterenként 1x kötelező (a védőnőhöz is elég összesen 3x elmenni a protokoll szerint)
7.    Július 1-től nem kötelező az eddig 35 hetesen levett kenetvizsgálat sem (Pécsen, a Klinikán és a rendelőintézetben dolgozó szakorvosok ez után is elvégzik majd ezt a vizsgálatot)
8.    Az anyasági támogatás megkapásához az eddigi 4 pecsét helyett, elegendő 3 is
9.    Sok helyen a 36. hét után rutin volt a hetente elvégzett NST (non stressz teszt), július 1 után ez csak a 37. héttől lesz kötelező (egyes helyeken e mellett heti 1x ultrahang vizsgálatra is utalták a kismamát)


Kérdésként merült fel bennem a szülésznői gondozás helye, ideje valamint az hogyan fogadják a szülész szakorvosok mindezt.

Szülésznő a következő kritériumok egyidejű megléte esetén végezheti a várandós gondozását:

 1. az állam által elismert szülésznői szakképesítéssel rendelkezik (külföldön szerzett esetén honosított)
 2. egészségügyi szolgáltatónál szülésznőként foglalkoztatott, vagy szülésznői tevékenység végzésére jogosító működési engedéllyel és felelősségbiztosítással rendelkezik
 3. a várandós a szülésznői gondozást választja

Információim szerint Pécsen a klinikai szülésznők közül jelenleg senki sem vállal várandósgondozást. Ez más városokban lehet másképpen, mint ahogyan később a pécsi helyzet is változhat! És változott is!!! 2014 október 1-től Pécsen a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán elkezdődött a szülésznői várandósgondozás. A gondozást a klinika szülésznői és védőnő végzi - 2018 közepén még mindig nem tudok megvalósult szülésznői várandós gondozásról! A teljesség kedvéért néhány információ:

Helyszín: az új épületben a földszint 1-es számú rendelő

Időpont: keddenként 12-14-ig és péntekenként 10-14-ig

Bejelentkezés: 06 72 536 376 (a szülőszoba száma)

Azokat várják, akiket alacsony rizikó csoportba soroltak, nincs választott szülésznőjük és a szülésznői gondozást választják. A szülésznői gondozás során is történik úgynevezett belső, hüvelyi vizsgálat, amit (Pécsen legalábbis, és az éppen ráérő) szülészorvos végez minden alkalommal.

A védőnők szerepe a várandósgondozásban - nagyon röviden áttekintve:

 • a várandósgondozási kiskönyv kiállítása
 • a kismama tájékoztatása a vizsgálatokról, ellátásokról, a várandósság „kísérése”
 • rutinvizsgálatok végzése védőnői tanácsadáson (például vérnyomás, vizelet, súly, pulzus, haskörfogat, S-F távolság mérése, magzati szívhang hallgatása)
 • szakmai tanácsok adása a várandóssággal kapcsolatban
 • látogatások a kismama otthonában
 • szülésre való felkészítés (testi – pszichés, valamint szülés, szoptatás, csecsemőgondozás, babaelsősegély témákban történő felkészítés)

Várandósság alatt esedékes vizsgálatok

 

 

Időpont

Esedékes vizsgálatok

1.labor

a várandósság első harmadában (a 12. héten)

 • vérkép (hemoglobin, hemotokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám)
 • vizelet (fehérje, genny, cukor, aceton, urobilinogen, üledék)
 • vércsoport meghatározás (vörösvértest ellenanyag szűrés)
 • HBsAG (Hepatitis B) szűrés
 • szifilisz (vérbaj) szűrés

1.ultrahang

11-13. héten

 

genetika

11-13. héten

genetikai vizsgálat, akkor, ha a kismama a fogamzáskor már betöltötte a 37. életévet

fogorvosi

11-18

 

háziorvosi

11-18

EKG, begyógyászati vizsgálat

2.ultrahang

18-20

 

2.labor

24-28

 • terheléses vércukorvizsgálat (éhgyomri és 75 gramm glukózfogyasztás után 2 órával)
 • vérkép (hemoglobin, hemotokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám)
 • vizelet (fehérje, genny, cukor, aceton, urobilinogen, üledék)
 • vörösvértest ellenanyag szűrés

3.ultrahang

30-32

 

3.labor

36-37

 • vérkép (hemoglobin, hemotokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám)
 • vizelet (fehérje, genny, cukor, aceton, urobilinogen, üledék)
 • vörösvértest ellenanyag szűrés

kardiotokográfos vizsgálat (NST)

38.

 

kardiotokográfos vizsgálat (NST)

39.

 

kardiotokográfos vizsgálat (NST)

40.