Főleg a várandóslét vége felé fordulhat elő a lábak, vagy a kezek (esetleg mindkettő) duzzadása, megdagadása, szakszóval ödémája (amikor a bőr alatti laza kötőszövetben folyadék halmozódik fel).

Ez általában a nap vége felé válik hangsúlyosabbá. Amit tapasztalsz: a régi cipő, szandál már nem megy fel a lábadra, vagy ha felmegy, szorít, esetleg levétel után sokáig látható a lábbeli (vagy akár a zokni) lenyomata a lábfejen vagy a bokán. A gyűrűt egyre nehezebben tudod lehúzni. Zsibbadást érzel, egyre gyakrabban a kezeden vagy a lábadon.

Ami segíthet:

 • Kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (óránként 1/2-1 pohár víz).
 • Rendszeres testmozgás, séták, kismamatorna.
 • A só, és cukor fogyasztás mérséklése (ezek vizet kötnek meg). Sót nem szükséges drasztikus mértékben csökkenteni. Fogyaszthatod, az egyre ismertebbé váló, úgynevezett Himalája sót is, de azzal is ugyanúgy vigyáznod kell. Inkábba sós csipszeket, sós mogyorót kerüld!
 • Sok gyümöcs és zöldségfélék, teljes őrlésű gabonafélék fogyasztása.
 • Kálium tartalmú gyümölcsök, zöldségek (banán, narancs, dinnye, avokádó, uborka, zeller, spárga) fogyasztása.
 • Láb pihentetése, felpolcolása, amikor csak lehet. Ha ülő munkát végzel egy kis sámli is segíthet, könnyíthet rajtad. 
 • Hosszan tartó állást kerüld, ha lehet.
 • Kéz, és lábtorna: felemelve a végtagot (így kihasználható a gravitáció hatása is), ritmikusan pumpálj, amíg jól esik. Pumpáló mozgás például a csukló és bokakörzés, csukló és boka integető mozgatása (előre - hátra, jobbra – balra), ujjak ökölbe szorítása, nyújtása, lábujjak bekarmolása, nyújtása.
 • Kényelmes lábbeli viselése.
 • Homeopátiás szerek használata (nézz utána neten, vagy beszélj homeopata orvossal, gyógyszerésszel).
 • Gyógynövények közül a nagyon enyhén vízhajtó hatásúak válhatnak be.
  Ilyenek például a kukoricahaj, a petrezselyem, a gyermekláncfű levele, és a csalán (ezekből forrázatot készíthetsz).
 • Régi megfigyelés, hogy hatékony a morzsolt csemege kukoricából készült ital (lemorzsolt kukoricát pár percig főzni, majd leszűrni). 
 • Orvosoddal megbeszélve szedhetsz Scüssler sókat is. Javasolt a 10-es só, a Natrium sulfuricum szedése (elszopogatása) D. 6 erősségben, napi 3x1 tabletta mennyiségben. Ezt kiegészítheted a 8-as sóval, (a Natrium chloratummal), amiből szintén naponta 3x1 elszopogatása javasolt, D. 6-es erősségben.

A szülés után, a benned felhalmozódott plusz folyadék, nagyon gyorsan kiürül. Az ödéma pár nap alatt csökken, megszűnik. Ennek folyománya, hogy gyakrabban kell vizeletet ürítened.

Az optimális folyadékháztartás és a tejelválasztás megfelelő beindulása miatt fontos ilyenkor is, hogy elegendő mennyiségű folyadékot vigyél be!

Fontos: ha más testrészed is megdagad (például az arcod), vagy ha az ödéma mellett a vérnyomásod magasabb lesz, illetve a vizeletedben fehérjét találnak, mindenképp konzultálj az orvosoddal! Ezek a tünetek a terhességi toxémia jelei lehetnek, ami veszélyes rád és babádra nézve, egyaránt.

 

Fotó: Pixabay

Forrás Shüssler sók tekintetében:

 1. Farka Orsolya: Schüssler arcdiagnosztika és terápiás zsebkönyv (SpringMed kiadó, 2010)
 2. Farkas Orsolya: A Schüssler-sók alkalmazása gyermekkorban (SpringMed kiadó, 2013)
 3. Vass Zsolt: Útmutató a helyes Schüssler-só megtalálásához (EngelPharma ltd. 2007)

Ftissítve: 2017.08.03.