Főleg a várandósság elejére lehet jellemző érzés az állandó, vagy időnként jelentkező hányinger, émelygés, ami hasonlatos az utazási betegséghez. 

A nyúltvelőben lévő hányásközpontot négy terület felől érhetik ingerek: a tápcsatorna, az egyensúlyszerv, felsőbb idegrendszeri központok és a testben lévő kémiai anyagokra érzékeny receptorok felől.

Az okok így nagyon sokfélék lehetnek. Például: illatok, szagok, fűszeres, zsíros, olajos vagy nagyon édes ételek, italok fogyasztása, éhség, a vércukorszint leesése, stressz, hormonhatás (ösztrogénszint leesése), érzelmi változások, vagy esetleg vitaminok, ásványi anyagok hiánya. 

Hogy a hullámvasútról mielőbb a biztonságos talajra érj, tippjeim a következők:

 • Rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés. Inkább egyél gyakrabban, de egyszerre csak kis mennyiséget. Legyen fontos mindig a reggeli (akár csak 1-2 keksz, vagy joghurt fogyasztása is segíthet).
 • Figyelj a kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű napi folyadék bevitelre (óránként 1/2-1 pohár víz).
 • Kerüld az éhezést, a nagyon forró, nehéz, vagy fűszeres ételeket.  
 • Figyeld meg, van-e olyan illat, szag, növény, étel, ami kiváltja nálad a hányingert. Ezeket, ha lehet, kerüld. (Keress új fogkrémet, rendelj ételt, akár a szüleidtől, ha megteheted, a mosószer, vagy öblítő szer adagolását bízd a párodra, stb.)
 • Ha szedsz kismamáknak ajánlott multivitamint, keress más készítményt, vagy a bevétel időpontján változtass.
 • Magnéziumban, B vitaminban gazdag étrend, illetve étrend kiegészítő fogyasztása is segíthet.
 • Van, akinek enyhülést hoz egy jégkocka elszopogatása.
 • Ha jelentkezik ez a kellemetlen érzés feküdj le, kicsit próbálj meg relaxálni, magadra, a légzésedre figyelni, az érzéseidre koncentrálni. Közben a homlokodra kellemes állotvizes borogatást is tehetsz.

Gyógynövények közül segíthet:

 • Kamillatea: egy csésze, forró vízben pár percig áztass egy evőkanálnyi kamillát. Lassan idd!
 • Gyömbértea, ami a leghatásosabban nyugatja a gyomor nyálkahártyáját: frissen reszelt, körülbelül egy kávéskanálnyi gyömbért 3-6 percig áztass egy csésze, forró vízben. A nap folyamán egyenletesen elosztva, kortyonként fogyaszd! Fogyaszthatsz gyömbéres süteményt, vagy szénsavmentes gyömbér italt is.
 • Borsmentatea: egy csésze folyadékhoz, egy csapott evőkanál növényt adj (gyomorégés esetén ez a szer nem ajánlott!).
 • Citromfű tea: egy csésze, forró vízhez 1- 2 teáskanál citromfű szükséges.
 • Fodormenta tea: elkészítése, mint előbb.
 • Ánizs.
 • Édesköménymag.
 • Egy teáskanálnyi méz is enyhülést hozhat.

Homeopátiás szerek közül segíthetnek:

 • Nux vomica, Cocculus, Ipecacuana, Tabacum, Magnesium carbonicum, Sepia

Ezek alkalmazását beszéld meg homeopátiás orvossal. Sok esetben az alkati szer hozhat enyhülést, ennek kiválasztását is bízd homeopátiában képzett orvosra.

Schüssler sók közül a Nr. 2-es sót (Calcium phosphoricumot, D. 6 erősségben) alkalmazhatod. Szopogass el napi 3x1 tablettát, vagy 3 tablettát oldj fel körülbelül 2 deciliter vízben és azt iszogasd a nap folyamán, vagy öblögess vele (hiszen a Schüssler sók a száj nyálkahártyájáról szívódik fel, tehát így is hatnak).

alt

Akupresszúrás pontok nyomása.  A Szívburok 6-os pont a kar belső oldalán, a csuklóhajlat alatt 3 ujjnyira található. 

Ha nem boldogulsz, kérd szakember segítségét! A pontokat enyhén nyomva, masszírozva kezeld. Ha rosszul esik, vagy valamilyen egyéb tünetet észlelsz magadon a nyomás alatt, hagyd abba a pontok kezelését!

Lelki vonatkozás

A gyomor a Holddal van analógiás kapcsolatban, ami az anyaság, a befogadás, a gondoskodás szimbóluma. Ha a lélekben feldolgozatlan, félelemet keltő, ismeretlen érzésként van jelen az anyaság (vagy valamelyik fenti analógiával kapcsolatos érzés), akkor bizony a gyomorban jelentkeznek előbb-utóbb problémák. Ha ezek a kimondatlan, vagy kimondott gondolatok ismeretlen örvényként kavarognak a lelkedben, vagy a fejedben, akkor a gyomrodban is háború fog dúlni, vagyis kialakul az émelygés, vagy a hányinger. Javaslom tehát, hogy nézz magadba mélyen! Vizsgáld meg az anyasággal kapcsolatos érzésedet, gondolataidat, félelmeidet, vagy akár ismereteidet is. Akkor is félhetsz az anyaságtól, ha nem volt jó a gyermekkorrod, vagy édesanyád sokat panaszkodott és az a lenyomat maradt meg benned, hogy az anyák sorsa nagyon nehéz, csupa rossz dologgal, szenvedéssel jár. Furcsa lehet az is, hogy változik a tested, és lássuk be, nem éppen előnyére. Kilókat szedsz fel, amitől még idegenebb számodra az új állapot. A karrierednek is "annyi". Sok-sok kérdés, probléma, érzés kavarog benned. Megnyugtatlak, másokban is! Aztán, mindezt tetőzve a külvilág elvárása, hogy legyél nagyon boldog, hiszen egy új élet növekszik benned, ami a világ legcsodálosabb érzése kellene, hogy legyen. Hát igen. Majd a várandósság vége felé bizonyára ez lesz a helyzet, de addig is valamit tenned kell. Javaslom, hogy az ajánlások közül válogatva, tegyél testi szinten a probléma megszüntetése érdekében. E melett a tippjeim, a lélek gyógyítására: 

 • vizsgáld meg az anyasággal kapcsolatos ismereteidet, érzéseidet, gondolataidat - ha megtaláltad az esetleges probléma gyökerét, kezd el megtervezni azt, hogy te hogyan oldod azt meg a saját életedben, hogy milyen anya leszel, mit teszel annak érdekében, hogy minden kerek legyen ezzel kapcsolatban
 • beszélgess a pároddal, mit gondol a gyermeketekről, a családról, rólad (milyennek lát, és ő hogyan válik hódító pasiból, apukává - hiszen neked a csábító nőből kell átváltoznod gondoskodó anyává)
 • beszélgess a babáddal is - mond el neki őszintén érzéseidet az anyasággal, a gyermekneveléssel kapcsolatban, kérj időt tőle az "átalakulásod" teljes elfogadásáig
 • tervezd meg a jövőd már most a munkáddal kapcsolatban: hová mész vissza dolgozni, milyen karrier várhat még rád a babázás után, milyen lehetőségeket szalasztasz el, és esetleg mit nyerhetsz azzal, hogy most kihagysz pár (1-2-3) évet a munkából
 • képzeld el anyaként magad, képzeld el a gyermekedet, a párodat apaként, és az egész új családot együtt, álmodozz arról, mennyire jó lesz az életetek közösen, mennyi mindent tudtok adni egymásnak, ti hárman (vagy, ha már van gyermeked, többen)

Fotó: internet

Forrás:

A Schüssler részhez

 1. Farkas Orsolya: Schüssler arcdiagnosztika és terápiás zsebkönyv (SpringMed kiadó, 2010)
 2. Vass Zsolt: Útmutató a helyes Schüssler-só megtalálásához (EngelPharma ltd. 2007)

A homeopátiás részekhez

 1. Jacques Boulet: Homeopátia és gyermek
 2. Andrew Lockie: A homeopátia enciklopédiája
 3. Michele Boiron, Alain Payre- Ficot: Homeopátia a mindennapi gyakorlatban
 4. Dana Ullman: Hogyan gyógyítsuk gyermekeinket homeopátiával
 5. Jouanny, J. B. Crapanne, H. Dancer, J. L. Masson: Homeopátiás gyógymód lehetőségei a krónikus patológiában I., II.
 6. Demarque, J. Jouanny, B. Poitevin, Y. Saint- Jean: Farmakológia és homeopátiás matéria medica
 7. Borbély Katalin, Dr. Deák Valéria, Dr. Hídvégi Zsófia, Dr. Katona Edit, Dr. Molnár Mariann, Dr. Papp Huba, Dr. Sal Péter, Dr. Sebő Zsuzsanna, Dr. Tóth János: A homeopátia kézikönyve (Puedlo Kiadó)
 8. Homeopátia mindenkinek, mindenkorra – Boiron kiadvány - 2003, szerkesztő Dr. Zarándi Ildikó

A természetgyógyászati vonatkozású részekhez

 1. Természetgyógyászati alapismeretek – Dr. Tamasi József szerkesztésében
 2. Earl Mindell: Gyógyfüvek bibliája
 3. Makay Béla: Gyógyítás fűvel-fával
 4. Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai
 5. Reader ’s Digest – 1001 otthoni gyógyír – Megbízható gyógymódok hétköznapi betegségekr

A lelki vonatkozásokhoz

 1. Ruediger Dalhke, Vera Kaesemann: A gyermeki lélek nyelve a betegség
 2. Ruediger Dalhke, Thorwald Dethlefsen: Út a teljességhez
 3. Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona
 4. Thomas Schaffer: A gyermekek gyógyítása családállítással
 5. Daubner Béla, Kalo Jenő: A tudattalan nehezen járható ösvényén I., II.
 6. Kalo Jenő: A gyógyulás szelencéje
 7. Kurt Tepperwein: Testünk üzenetei

Frissítve: 2017.08.03.

Fotó: Pixabay