Ki ne szeretne szülés, szoptatás után is hibátlan bőrt? A striák („terhességi csíkok") kialakulásától sok kismama fél. De mi is az a stria?

Hogyan előzhetjük meg a striák kialakulását?

A stria a bőrön lévő apró, előbb lilás, vagy rózsaszín, majd gyöngyházfényű hegek halmaza. Megjelenhet a hason, mellen, combokon, fenékrészen. Kialakulásában a genetikai hajlam mellett szerepet tulajdonítanak például az életmódnak, az elégtelen folyadék bevitelnek, vagy a helytelen táplálkozásnak is.

A folyamat lényege, hogy a kötőszövet nem bírja a hirtelen változásokat (hízás, fogyás), és a túlzott terhelésre elszakad.  

Íme néhány tipp arra, hogyan előzhetjük meg a striák kialakulását, illetve hajlam esetén hogyan csökkenthetjük a csíkok számát:

 • Megfelelő étrenddel figyelj arra, hogy súlygyarapodásod a várandóság idején megfelelő és egyenletes legyen. Tehát, ha lehet, ne szedj fel túl sok kilót. Átlag hízás, amivel még nincs gond 9-12 kiló. De sokaknál nem súlyfüggő a hasi csíkosodás.
 • Étrended befolyásolja bőröd állapotát. Sok zöldség, gyümölcs fogyasztása ezen időszakban különösen fontos. (Fontosak a vitaminok, antioxidánsok, telítetlen zsírsavak, lúgosító ételek.)
 • Figyelj a megfelelő folyadék bevitelre: bőrödet így belülről is optimális mennyiségű folyadékkal látod el.
 • Fontos a megfelelő mozgás, séta, kismamatorna, jóga rendszeres végzése.
 • Ha bőröd száraz, vízhiányos, mindenképpen szükséges, hogy kívülről is tápláld. Hidratáld minden nap. Erre alkalmas bármilyen testápoló, hidegen sajtolt növényi olaj (például olíva, jojoba, búzacsíra, lenmag, avokádó), shea-, vagy kakaóvaj. Használhatsz speciális, stria elleni krémeket is. Ez esetben nézd meg mit tartalmaz a krém, ne terheld a bőrödön keresztül a szervezeted fölöslegesen mérgekkel. A cellulitisre használt krémeidet tedd félre. Melleid bőrére megszokott arckrémedet is kenheted, hiszen a két terület igényei sokban hasonlítanak.
 • A striák megelőzésére alkalmazhatsz Scüssler biokémiai sókat is (bővebben az életmód rovatban olvashatsz erről a terápiás eljárásról). Körülbelül a hatodik hónaptól kezdheted el használni (a 11-est előbb nem!) a 1. és 11-es sóból (Calcium flourátum és Silicea) készült testápoló krémet. Javasolt napi kétszer bekenni a has (vagy comb) bőrét.
 • Kialakult striákra már a tablettákat is szedheted. Ez esetben a napi 3x1 tabletta D 12-es erősségű Calcium flourátum (1-es só) és 3x1 tabletta D 12-es esősségű Silicea (11-es só) javasolt külön napokon szedve. Tehát egyik nap az 1-es sót, másik nap a 11-es sót ajánlott evenni. Ha a stria vöröses tónusú, kiegészítésképpen ajánlott a fentieket kiegészíteni napi 3x1 tabletta Ferrum phosphoricummal (3-as sóval, D. 12-es potenciában) is.
 • Ha viszket a bőröd (és ki van zárva egyéb betegség), akkor javaslom a 7-es számú Scüssler só, a Magnesium phosphoricum szedését D. 6 erősségben napi 3 alkalommal. Ezt a sót megvásárolhatod krém formájában is, így helyileg is kezelheted viszkető bőröd. (Ez a só a görcsök legjobb szere!!!)
 • Vegyél mézes – tejes fürdőt, ha teheted és szereted.
 • Ha megszoktad, hogy rendszeresen edzed a bőröd, nyugodtan folytasd. Edzés: hideg – meleg váltófürdő a lábon (a hideg víz nem jéghideg, hanem olyan, amilyet még kellemesnek tartasz), vagy lágy kefével nagyon enyhe, kellemes masszázs a combon (a has bőrét nem biztos, hogy jó így edzened!).
 • Kismamamasszázs is jó hatású, ha van képzett szakember a lakóhelyeden.

Fotó: Pixabay

Frissítve: 2017.08.03.

Forrás Schüslsler-sók terén:

 1. Farka Orsolya: Schüssler arcdiagnosztika és terápiás zsebkönyv (SpringMed kiadó, 2010)
 2. Farkas Orsolya: A Schüssler-sók alkalmazása gyermekkorban (SpringMed kiadó, 2013)
 3. Vass Zsolt: Útmutató a helyes Schüssler-só megtalálásához (EngelPharma ltd. 2007)