A Magyar Anyakönyvbe minden hazánkban született baba felvételre kerül, ez alapján állítja ki a hatóság / az anyakönyvvezető a születési anyakönyvet. Ez szinte minden hivatalos ügyintézéshez szükságes lesz, így nagyon vigyázz rá.

A születési anyakönyvi kivonattal kapcsolatosan van néhány teendő, amit jó, ha tudsz.
Az adatok felvétele: a szülészeti intézményekben történik. Ott töltik ki a szükséges igénylő lapot és tájékoztatnak a további teendőkről. Többnyire írásos anyagot is adnak, így biztosan nem felejtesz majd el semmit.

Igényléshez szükséges (szülés után jó, ha kéznél van):

  • 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat, illetve annak másolata. (Pécsi szülés esetén, ha a házasságkötés Pécsen történt, másolatot nem kell kérni - szerintem ez máshol is ugyanígy van).
  • Apasági nyilatkozat - élettársi kapcsolat esetén (ha ez nincs a kórházban nálad, akkor csak hosszas utánajárással anyakönyvezik majd az apa nevére.

Átvétele: a helyi Anyakönyvi Hivatalban  (Pécsen a Kossuth tér 1-3-ban) történik, vagy postai úton, mint hivatalos iratot küldik ki.

Átvételhez be kell mutatni:

  • Személyazonosító igazolvány (mindkét szülőé!)
  • Lakcímnyilvántartó kártya (mindkét szülőé!)
  • Házassági anyakönyvi kivonat, vagy a másolat
  • Apasági nyilatkozat

A születési anyakönyv már lektronikusan is intézhető: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/anyakonyvi_kivonat_igenyles.html

A születés után elég sok helyen eredetiben kérik majd az anyakönyvi kivonatot, de nem kell aggódnod, mindenhonnan vissza kell azt adni.

Forrás: http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/22/ANYKV00010