A leggondosabb odafigyelés, ápolás ellenére is előfordulhat a kicsi fejbőrén (vagy akár a szemöldökén) sárgás, pikkelyes felrakódás, ami esetenként nagyon makacs is lehet. Ezt az elváltozást koszmónak nevezzük.

Megelőzésként annyit tehetsz, hogy minden nap finoman átkeféled babád fejecskéjét, puha hajkefével. Ez serkenti a vérkeringést, és eltávolítja a felesleges, elhalt hámsejteket, így azok nem tudnak összetapadni a bőrmirigyek faggyújával.

Ha a mindennapos kezelések ellenére, mégis kialakulna a koszmó, a következőket teheted:

  • Fürdetés előtt néhány órával, valamilyen olajjal kend be jó alaposan az érintett területet. Használhatsz olívaolajat, vagy bármilyen hidegen sajtolt növényi olajat (például búzacsíra, sárgabarackmag), vagy egyszerű körömvirág kenőcsöt (ez gyulladáscsökkentő is). Ha nincs forróság, húzz baba fejére vékony cérna, vagy pamut sapkát, hogy ne legyen minden olajos. Ha szükséges, kend be újra, akár többször is a fürdetésig.
  • Mosd meg a buksit szivaccsal, jó alaposan. Nem kell hosszú percekig sikálni! Csak kicsivel időzz többet e területen, mint szoktál. Kapható a gyógyszertárakban koszmó elleni sampon, amit a továbbiakban megelőzésre is használhatsz.
  • Kicsit durvább törölközővel töröld, dörzsölgesd a koszmós területet pár percig. Ha nem sikerül eltávolítani az összes lerakódást így, használhatsz puha gyermekfogkefét, vagy körömkefét is  e célra (de kezdheted ezzel is). Fürdetés után tovább folytathatod a műveletet, a baba úgyis a szopizásra fog koncentrálni.
  • A fenti kezelés, 1 – 2 alkalommal végezve, biztosan hatásos lesz.
  • Ha piros lenne a baba fejecskéje, használj napközben körömvirág kenőcsöt. Vékonyan kend be a kipirosodott területet.
  • Ha a koszmó nagyon makacs lenne, keresd fel gyermekorvosodat.
  • Körzetemben bevált szer a feketekömény olaj: napi 1 – 2 alkalommal szükséges vékonyan bekenni a problémás területet.