Tavasszal, az idő felmelegedésével a kullancsok is felélednek. Elszaporodásuknak a nedves és kellemesen meleg idő kedvez, nem kedvelik viszont a hőséget és a szárazságot. Az ilyen időszakot a nedves avar alá húzódva vészelik át. Az avar alól a kullancs kb. 1-1,5 m magasra képes felmászni, s itt várja leendő áldozatát. De nemcsak az erdőkben, tisztásokon találkozhatunk kullancsokkal.

 Egyes kullancsfajok urbanizálódtak, azaz a városok füves, bokros részein is megtalálhatjuk őket. A kullancs önmagában nem veszélyes, csak ha valamilyen fertőzést hordoz: Hazánkban (egyes adatok szerint, illetve területenként különböző mértékben) kb. minden ezredik kullancs fertőzött az úgynevezett kullancs-encephalitis kórokozójával (ami agyvelőgyulladást okoz) és kb. minden tizedik hordozza a Lyme borreliosist. Vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy a kullancs az első órában csak nyiroknedvet szív és csak több óra múlva találja meg az elsõ kapilláris véreret. A kórokozónak is idő kell, hogy átjusson a fertőzött kullancsból az emberbe. Tehát a nagyon rövid szívási idõ esetén kicsi a fertőződés veszélye. Sőt az állat a számára megfelelő mennyiségű vér kiszívása után besűríti azt, s hogy újabb adagnak legyen helye, kiöklendezi a fölösleges nedvet. Ekkor üríti áldozatába a kórokozókat. Látjuk tehát, hogy: nem minden kullancs fertőzött és nem minden fertőzött kullancs betegíthet meg.

A fertőzés megelőzése érdekében használhatunk különböző szúnyogriasztó szereket. A kémiai szerek gyakori használata azonban veszélyes lehet. Kapható már citromolaj hatóanyagú bio riasztó szer is, amit már egészen kicsi korban biztonságosan alkalmazhatunk. Esetlegesen fújhatunk riasztót a kicsi takarójára is.

A Poly-B tabletta használatáról nem egyértelmű a szakemberek véleménye. Kétségtelen azonban, hogy van olyan ember, akit kifejezetten kerülnek a kullancsok, s van akit mindig megtalálnak. Ez a kullancsok különböző emberi szagok, kémiai anyagok iránti érzékenységét bizonyítja.  

Ha lehet, ne kiránduljunk a reggeli és esti órákban (a kullancs legaktívabb időszakában). Ügyeljünk öltözékünkre: lehetőleg minél világosabb, zárt ruhát /például zokniba gyűrt nadrágszár, nadrágba gyűrt póló, gumírozott ujjú felsőrész/, galléros felsőrészt, kalapot vagy siltes sapkát hordjunk. Kirándulás után nagyon fontos saját magunk és gyermekeink átvizsgálása. A ruha hajtókájában, gyűrõdésében, a haj vagy szőrszálon meglapulva akár napokig is észrevétlen maradhat egy-egy példány. Leginkább a sötét, nedves, vékony bőrfelületű helyeket (pl. lábujjak köze, combhajlat, térdhajlat, hónalj, nyak, fej stb.) szereti.  

A megelőzés másik, kissé fájdalmasabb lehetősége a védőoltás. Tudni kell azonban, hogy ez csak az agyhártyagyulladás ellen véd. (A Lyme- kór ellen nincs védőoltás.) Az oltást egy éves kor alatt nem, 3 éves kor előtt pedig csak indokolt esetben ajánlják a szakemberek. Az alapimmunizálás két - három részből áll (oltóanyagtól függ), s ez sem ad életre szóló védettséget. Háromévente emlékeztető oltás adása szükséges. Az oltás beadása előtt tehát fontos a kellő mérlegelés! 

Ha nem sikerült megelőznünk találkozásunkat a kullanccsal, a következőket kell tennünk: A helyes és biztonságos módja az eltávolításának az úgynevezett kullancseltávolító kanál vagy csipesz használata, mely nem okoz irritációt a kullancsnak (nem nyomódik meg a potroha), így az nem öklendez vissza áldozatába nyákot. Tilos a különböző fullasztó szerek (zsír, olaj) alkalmazása. Mielőtt azonban kullancseltávolító eszközt használnánk, olvassuk el a használati utasítást! A potroh megsértésével a sebbe kerülhet a kórokozó. A kullancs eltávolítása után a csípés helyét lefertõtleníthetjük (például Betadinnal). Ha a fej bennmarad, nem kell aggódni, mert az előbb-utóbb kilökődik magától is, és az magában nem fertőz. Szükséges azonban magunkat illetve gyermekünket, s a csípés helyét is még pár hétig megfigyelni. Ha a csípés után egy-két héttel influenzaszerű tüneteket észlelünk, vagy a csípés helyén akár 5-6 hét múlva piros bőrelváltozás látható, mielőbb orvoshoz kell fordulni.  

A Lyme- kór pontos diagnózisa vérvétel útján történik. A csípés után azonnal még nem lehet kimutatni a kórokozót, ehhez pár nap eltelte szükséges.

 

Fotó: internet

Frissítve: 2018.

Forrás: szakmai anyagok, internet