Valóban, ha oda figyelsz néhány dologra és probléma esetén tudod mit kell tenned, tényleg nem lehet baj. Vegyük hát sorra, mire készülhetsz fel és milyen veszélyek leselkedhetnek a kicsikre nyáron.

Nekem a Balaton a Riviéra….

Szóval, tengerre magyar és irány a vízpart! Ha kisgyermekkel nyaralsz első dolog a felkészülés az utazásra. Az utazást a legjobb, ha az alvás idejére időzítitek. A rövid, 2-3 órás autó utat a legtöbb gyermek jól viseli, még ha nem is annyira szeret autózni, ekkor időzítsd a délutáni alvás idejére az indulást. Ha hosszabb útra mentek, szerintem érdemes hajnalban elindulni, ami igaz, hogy fárasztó, de cserébe egy nyugodt utazást és gyermeket kaphatsz. Hosszabb utakon érdemes beiktatni 2-3 óránként egy kis aktív pihenést is, amikor megmozgathatjátok magatokat és persze a gyermeket is. Sétáljatok, igyatok, egyetek, fagyizzatok, vagy ugráljatok, kergetőzzetek esetleg táncoljatok egyet. Az autóba érdemes a kedvelt játékokat is bekészíteni. A legjobb, ha hátra ülsz a gyermekhez és meséltek, beszélgettek, amikor ébren van a csemete. A klíma azt tapasztaltam egyéni elbírálás alá esik. Ha szívesen használjátok, mehet, de ne állítsátok nagyon hidegre és figyeljétek a gyermeket. A nyűgösség egyik oka lehet a légkondi is. Az étkezést inkább a pihenő idejére időzítsétek, ott nyugodtan ehet mindenki, nem történhet baj (például félrenyelés egy hirtelen fékezés, egy nagyobb kanyar miatt).

Víz, víz, víz…

Vízbe körülbelül 3 hónapos korban vihető először a baba. Azonban néha még ekkor sem javaslom a fürdőzést, ha kisebb az átlagosnál a baba súlya. Nem élvezi előbb, így inkább legyetek árnyékban, mosd le vagy töröld le gyakrabban, itasd sűrűbben ha hőség van. Medencénél figyeld meg kik vannak benne, milyen a víz hőmérséklete. Édesvizeknél a víz tisztaságának kell utánanézned elsősorban (pl. internetes portálokon).  Válassz bababarát helyet, ott biztosan megfelelő a víztisztítás és a higiénia is. A tengervíz szerintem mindig tiszta, itt a sótartalom okozhat bőrproblémát. Tapasztalatom szerint inkább jó hatású, mint ártó, ezért bátran pancsoljatok benne. Vízközelben fokozottan ügyelj a napvédelemre! Karimás kalap, póló és persze a jó minőségű napvédők (sőt napszemüveg) használata elengedhetetlen. Egyébként, ha te magad félsz a víztől, mert például mindig összeszedsz valamilyen kórságot benne, akkor inkább a hegyekbe menjetek nyaralni. Ha a szülő élvezi a nyaralást, a vizet, akkor szinte kizárt, hogy valami baj, betegség, kellemetlenség történjen a nyaraláson. Vigyázz fokozottan a gyermekedre víz közelében, hiszen a tapasztalat az, hogy a kicsik képesek akár még pár centis vízbe is belefulladni.

Sétálunk, sétálunk…

Nyáron is fontos minden kis lábacskára az optimális támasztást biztosító, megfelelő belső kiképzéssel rendelkező, jól szellőző, rugalmas talpú cipő vagy szandál viselése. A legjobb azonban mezítláb sétálni, szaladgálni a természetes talajon (homok, aprókavicsos, füves terület). Babakocsi akár 3 éves korig kellhet, mert hosszabb távot nem biztos, hogy meg tud tenni egy kisgyermek. Hordozókendőben is viheted hosszabb sétára a gyermeked, persze addig, amíg elbírod benne. Tegyél magatok közé egy textil pelust, ami nem engedi, hogy összeizzadjatok. Babakocsiba kösd be, nehogy kiessen, és ekkor is adj rá sapkát, kend be a szabadon lévő testrészeit napvédővel. Legyen nálatok mindig megfelelő mennyiségű folyadék, illetve víz is, ami szükség esetén a legjobb segítség lehet egy eleséskor.

Amit érdemes magatokkal vinni!

Leggyakrabban a bőr különböző sérüléseire kell felkészülnöd.

 • Ha még pelenkás a gyermeked, akkor a szokásos krém mellett gondolj a piros popsi kezelésére és tegyél be hámosító, nyugtató vagy bőrápoló krémet, ami egyéb bőrsérülésekre is jó lehet a gyógyulási-hámosodó szakaszban.
 • Totyogó, szaladgáló gyermekeknél a leggyakoribb sérülés az esés lehet, tehát készülj fel a sebkezelésre még otthon. Vigyél fertőtlenítőszert, ragtapaszt esetleg gézt, mull lapot a nyaralásra.
 • Napégésre is érdemes gondolnod, hiszen a kisgyermekek érzékeny bőre nagyon rövid idő alatt leéghet. Gyógyszertárban, drogériákban elég széles a kínálat, nézz körül és válassz, de az összetevőket mindenképpen vedd figyelembe.

Bár a modern ajánlások között csak magas láz esetén (39 fok felett) javasolt a gyógyszeres lázcsillapítás, mégis kicsiknél, ha a láz rossz közérzettel és egyéb nem kívánatos tünetekkel jár együtt jó, ha a nyaraláson is van kéznél lázmérő és lázcsillapító kúp/szirup (ezeket, ha lehet hűtő táskában vigyétek és tárold hűtőben a nyaralás alatt is).

Még anyatejes babánál is előfordulhat emésztési probléma, amire elsőként a probiotikum nyújthat segítséget.

A kálciumról nemrégiben megjelent írással ellentétben (nem használ, teljesen felesleges a beadása), az a véleményem, ha évtizedekig hatékony volt allergiás reakcióknál kicsiknél és nagyoknál egyaránt, akkor miért ne! Tapasztalatom szerint az orvosok 99%-a ugyanúgy javasolja tovább az eddigi indikációk szerint. Tehát, ha „vörös-duzzadt-viszket” továbbra is nyugodtan vesd be belsőleg és külsőleg is. (A leggyakrabban alkalmazott Calcimuscot az orvos írja fel receptre. E helyett mást is vihetsz-adhatsz, de azt természetesen beszéld meg orvosotokkal, vagy egy gyógyszerésszel. DE: ne feledd a szelíd megoldásokat e téren, például a homeopátiás Histaminumot, vagy a 7-es és a 3-as Schüssler-sókat.)

Ha hajlamosak vagytok szemgyulladásra, vagy orrhurutra akkor szem- és orrcsepp is kerülhet az elsősegély dobozotokba. Orrszívót nem biztos, hogy vinned kell, hiszen miért éppen nyáron (nyaraláskor) lenne rá szükség?

Fentiek mellett a szokásos szereket tedd be: popsitölő, kenőcs, fürdetőszer, pelus, úszópelus, ruhák hőségre, esős időre, hidegre. Olló, csipesz szintén kellhet. A kedvenc játék, alvós kedvenc se maradjon otthon. Az természetes, hogy a gyermek TAJ kártyáját (esetleg oltási könyvét) se hagyd otthon. Jó, ha utánanézel a neten és felírod, hol van orvosi ellátás és ügyelet a nyaralóhelyetek közelében, mert ugye sosem lehet tudni.

Szerintem másra nem igen érdemes készülni, hiszen akkor az akár még be is következhet. Szóval, csak jókra gondolj és légy pozitív!

Útravalóként pedig annyit: ha te magad is élvezed a nyaralás minden pillanatát, gyermekeddel sem lesz gond! Ne aggódj feleslegesen, ne féltsd túlzottan és ne vigyázd betegesen. Add át magad a pihenés megújító erejének és töltődj te magad is nyaralásotok minden percében. 

 

És, ha baj van!

Nem csak nyaraláskor érdemes felkészülni néhány gyakori sérülés ellátására, hiszen kisebb nagyobb balesetek bármikor és bárhol előfordulhatnak. Így nem árt, ha időben felkészülsz ezekre és baj esetén azonnal tudod, mi a helyes teendő. Lássuk akkor a leggyakoribb nyári sérüléseket, problémákat.

Sebek – horzsolás

A horzsolt seb a legfájdalmasabb sebfajta, mivel ilyenkor a felszínre kerülnek az idegvégződések. A legritkább esetben igényel szakorvosi ellátást, ezt valószínűleg saját tapasztalatból mindenki tudja. Első teendőd a durva szennyeződés (sár, kavics) kimosása a sebből. Ezután jöhet a fertőtlenítés. Ehhez bármilyen fertőtlenítőszert használhatsz (Betadine a megfelelő hígításban, vagy Hyperol - 1 pohár langyos vízben 1 tablettát feloldva öntsd a sebre, ami szinte fájdalommentesen pezsegteti le a sebről még a koszt is). Gyógyszertárban nagyon jó hámosodást segítő, bőrregeneráló készítmények kaphatóak (ezeket reklámozzák is a gyártók).

Zúzott seb esetén a bőr alatti kötőszövet és az izomszövet is sérül, bevérzik. Ha a sérülés nyílt, fontos a fertőtlenítés és a fedőkötés, ha zárt a borogatás (és/vagy „jegelés”) lehet hasznos (részletesen a vízgyógyászat fejezetben olvashatsz a borogatásokról).

Metszett sebnél a seb éles szélű, nagyon vérzik, de általában gyorsan gyógyul. Ha a seb nem nagy kiterjedésű, otthon is boldogulsz vele. Amennyiben nagyobb csíkban hasadt fel a bőr, szükség lehet a sebszélek összeillesztésére. Ezt a legjobb, ha sebészre bízod! Ma már nem csak tűvel és cérnával történhet a seb ellátása, hanem speciális ragasztócsík is megoldhatja a problémát. Ez esetben nagyon fontos, hogy időben kerüljön gyermeked szakorvoshoz, mert a sebszélek ideális egyesítésére 6 órán belül van lehetőség. Gyógyszertárban te magad is vásárolhatsz olyan speciális ragtapaszt, ami pár centis, nem nagyon mély sebszélek összeillesztésére alkalmas.

Zúzott seb esetén a bőr alatti kötőszövet és az izomszövet is sérül, bevérzik. Ha a sérülés nyílt, fontos a fertőtlenítés és a fedőkötés, ha zárt a borogatás (és/vagy „jegelés”) lehet hasznos (részletesen a vízgyógyászat fejezetben olvashatsz a borogatásokról).

A sebellátás célja a vérzés és a fájdalom csillapítása, valamint a fertőzés megakadályozása.

A sebellátás szabályai:

 • A seb alatt és fölött mindent távolíts el!
 • A seb környékét mindig meg kell tisztítanod (erre a tiszta, hideg folyóvíz a legalkalmasabb).
 • Ha szennyezett a seb, fertőtlenítő folyadékkal (például Betadine) mosd át a sebet.
 • Jó, ha tudod, hogy a hideg víz fájdalmat is csillapít (de a vérzést erősítheti!).
 • Sebszéltől sebszélig 1cm-es sávban tömény oldattal fertőtlenítsd le a sebet.
 • A sebre tégy steril gézlapot úgy, hogy az körülbelül 3cm-rel érjen túl a sebszéleken.

 

A duzzadt, sérült végtag felemelése jó hatású, a keringés javulása miatt csökkenti a duzzanatot.

A „piros csík”: gyermekkoromban gyakran figyelték, hogy elindul-e az a bizonyos piros csík, mert ha igen, akkor nagy a baj. Nos, a piros csík megjelenése valóban fertőzésre utal, így kezelése is orvosi feladat. Ilyenkor a nyirokutakon jelenik meg a gyulladás, aminek kísérője lehet a környékbeli nyirokcsomók duzzanata is.

Enyhébb bőrsérüléseket árnika vagy körömvirág esszenciával is ki lehet mosni, ami mellett a hideg alkalmazása javasolt mint fájdalomcsillapító és duzzanatcsökkentő módszer.

Tilos a sebbe kézzel belenyúlni, a sebre kenőcsöt, vattát, hintőport tenni, valamint a beszakadt körmöt leragasztani, bekötni, illetve szemsérülésnél a szem környékén fertőtlenítő szert használni.

Gyógyszertárban kapható sebfertőtlenítők (2015 decemberében):

 • Betadine kenőcs és oldat
 • Bepanthen Plus krém
 • Octenisept oldat és sebgél
 • Hyperol tabletta
 • Ialuset Plus krém (csecsemőknél az első néhány hónapban nem alkalmazható)
 • Dettol Med spray
 • Dermazin krém
 • Braunovidon kenőcs
 • Sparsorium infantum

 

Ezek közül bármelyiket választhatod, használhatod.

 

A fejbőr sérülései általában nagyon erős vérzéssel járnak, köszönhetően a fej igen jó vérellátásának. Tehát kifejezetten ijesztő lehet, holott különösebb aggodalomra semmi ok. Ha aggódsz, mindenképpen szükséges az orvosi ellátás, hiszen inkább egy fölösleges vizsgálat, mint egy komolyabb baj. Vérző fej esetén elsőként húzd szét a vérzés helyén a hajat, hogy lásd mennyire komoly a baj, majd töröld meg vizes gézzel (vagy tiszta zsebkendővel) a területet és máris látni fogod mi a helyzet.

Kapilláris vérzéskor az apró, gyöngyöző vérzés a jellemző. Ez esetben a megfelelő fertőtlenítés után tegyél a sebre egy fedőkötést (ami boltban vásárolt ragtapasz is lehet, a seb kiterjedésétől függően).

 

Napégés kezelése

Még a nyaralás előtt érdemes felkészülni a napégésre, esetleg a napszúrásra is, hiszen a legnagyobb odafigyelés ellenére is bekövetkezhet. Napégésre külsőleg a termálvízes spray mellett az alábbi gyógynövényeket javaslom:

 • aloe vera készítmények (friss növény, spray, gél, krém)
 • kamilla (gyulladáscsökkentő borogatáshoz, fürdő adalékanyagaként)
 • körömvirág (főzet, krém)
 • levendula (aromavízként vagy illóolaj formában a fürdővízhez csöpögtetve)
 • paradicsom
 • uborka

A gyógyszertári, bolti szereknél érdemes odafigyelni arra, hogy a fő hatóanyagokon kívül milyen anyagokat tartalmaz a kiválasztott szer. A legoptimálisabb, ha csak természetes anyagok találhatók benne. Jó hatású a panthenol is.

Fontos, hogy ételeink tartalmazzanak sok C- és E-vitamint, valamint béta-karotint, hiszen ezek nagyban elősegítik a bőr mielőbbi gyógyulását.

Napégés után akár több napig is kerülni kell a napon való tartózkodást! Ilyenkor a legjobb a hűs szobában pihenni.

 

Napszúrás

A napszúrás az agyhártya steril gyulladása, ha a fedetlen fejet több órán keresztül tűző napsugárzás éri.

Tünetek (az enyhe koponyaűri nyomásfokozódás miatt alakulnak ki): napexpozíció után néhány órával jelentkező erős fejfájás, szédülés, hányinger érzése mellett meleg, nedves, kipirult bőr, fénykerülés, súlyos esetben láz.

Ellátása: hűvös, szellős helyre kell vinni a gyermeket, ha szükséges, a ruházatán is lazíts. A félig ülő helyzet, vagy a 30 fokban megemelt felsőtesttel való fektetés a legoptimálisabb. A Kneipp terápia elvei szerint a homlokra helyezett váltott, hideg vizes borogatás (vagy az egész testre is, ha szükséges) jól eshet, emellett segíti a tünetek enyhítését a legyezés, ventilátor használata is.

Erős fejfájásra adhatsz fájdalomcsillapítót. Szükséges lehet a folyamatos testhőmérséklet mérés is. Láz vagy a tünetek fokozódása esetén orvosi ellátás javasolt! Nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás. Érdemes a páratartalmat is figyelembe venni, ugyanis a magas páratartalom miatt az izzadtság nem tud elpárologni, és könnyebben felmelegedhet a test

Napszúrásra javaslom a Schüssler sók közül a Nr 8-as só, a Natrium chloratum adását D 6-ban. A tünetek kezdetekor 2 órán keresztül negyedóránként 1 tbl. elszopogatása javallott, majd napi 3-szor 1 tbl., amíg panasz van. E só mellé adható a Ferrum phosphoricum (Nr 3-as só) is D12-ben, az előbbi módon adagolva. A két sóból készíthető oldat is, ekkor körülbelül fél liter vízhez adj 3-3 tbl. sót, amit lassanként itass meg a gyermekeddel. Homeopátiás szerek közül a körülményektől függően választható szerek: láz esetén Aconitum vagy Belladonna 9 CH-ban, fejfájásra Glonoinum 9 CH, és heves szomjúságérzés esetén Bryonia 9 CH, szomjúságérzés hiánya és remegés esetén pedig a Gelsemiumot, szintén 9CH-ban javaslom.

Természetesen szükség esetén az orvos megkeresése is indokolt. Főleg idősek és gyermekek esetén szükséges figyelni és komolyan venni a panaszokat.

 

Melegkiütés

A melegkiütés általában kisebb babáknál jelentkezik, hiszen nem mozognak annyit és a bőrük eléggé összefekszik. Tipikus területek a hónalj és a nyak területe.  Ha a babád nagyon izzadékony, a bőrén kis piros kiütések jelenhetnek meg elszórtan, amit ha időben nem kezdesz el kezelni, összefolyó vörös, gyulladt területté változtathatja a hónaljat, nyakat. Enyhe szúró, viszkető érzés is kísérheti.

Ami tehetsz:

 • természetes anyagból készült, jól szellőző ruhát adj gyermekedre
 • gyakran töröld át, tartsd szárazon a területet, de óvatosan töröld, inkább csak itasd fel a nedvességet a bőrről
 • kezelheted külsőleg homeopátiás krémmel (Halicar)
 • hintőport óvatosan használj, mert becsomósodhat és ezzel további irritációt okozhat a bőrön
 • a gyógynövények közül a körömvirág, diófalevél, orbáncfű lehet hatékony (lemosások, naponta többször)

 

Nagy melegben, illetve ha gyermeked erősen izzadós típus, fontos a megelőzés. Öltöztesd mindig praktikusan, kerüld a zsíros, olajos krémek használatát, a nyári forróságban pedig keveset tartózkodjatok olyan helyen, ahol megizzadhat a kisbaba.

 

Kullancs kivétel

Kirándulás után fontos átvizsgálni a gyermekedet. A ruha hajtókájában, gyűrődésében, a haj- vagy szőrszálon meglapulva akár napokig is észrevétlen maradhat egy-egy példány. Leginkább a sötét, nedves, vékony bőrfelületű helyeket (például a lábujjak köze, combhajlat, térdhajlat, hónalj, nyak, fej stb.) szereti.  

Ha kullancsot találtál gyermekedben, azt mielőbb el kell távolítanod. Ezt teheted kullancs-eltávolító kanállal (mielőtt használod, olvasd el a használati utasítást) vagy csipesszel. Egy határozott mozdulattal fogd meg a kullancs fejét a bőrhöz közel úgy, hogy nem érinted a potrohát. Fontos, hogy ne okozz irritációt a kullancsnak (ne nyomd meg a potrohát), így az nem öklendez vissza nyákot, amelyben a kórokozók vannak. Tilos a különböző fullasztó szerek (zsír, krém, olaj, alkohol) alkalmazása. A kullancs eltávolítása után a csípés helyét fertőtlenítsd le (ha arra van lehetőséged, de ez nem fontos!). Ha a fej bennmarad, nem kell aggódni, mert az előbb-utóbb kilökődik magától is, és az önmagában már nem fertőz. A csípés helyét még pár hétig figyeld. Ha az eset után egy-két héttel influenzaszerű tüneteket észlelsz a gyermeken, vagy a csípés helyén - akár 5-6 hét múlva - piros bőrelváltozást látsz, mielőbb mutasd meg orvosnak!  

 

Szúnyogcsípés

A rovarok, szúnyogok riasztását lehetőleg természetes készítményekkel oldjuk meg. Ilyen például a citromolaj, a citromfű, a menta, a levendula, az eukaliptusz illóolaj vagy akár a vanília illata is. A levendulát frissen szedve is kiteheted a lakásban, napokig érezteti hatását.

Szúnyogcsípésre a hideg vizet javaslom, ami szinte azonnal csillapítja a viszketést. Jó hatású az almaecet, a hagyma leve vagy a frissen préselt petrezselyem leve. Ha van friss menta, az is tehető a viszkető területre. A homeopátiás szerek közül az Apis mellifica 9 vagy 15 CH, a Histaminum 9 vagy 15 CH adható.

 

Rovarcsípés

A rovarcsípések általában kellemetlenek, de nem veszélyesek. Néha azonban súlyos, allergiás reakciókat okozhatnak, amitől nagyon sokan félnek. A méh, darázs, lódarázs csípése igen fájdalmas is szokott lenni.

A rovarok csípéssel mérget juttatnak a bőrbe, ami allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az első esetben a legenyhébb, a következő találkozáskor már erősebb. Így, ha a gyermeked egy csípés után komoly reakciót mutatott, érdemes felkészülni a megfelelő kezelésre, illetve a leghatékonyabb ez esetben is a megelőzés, a rovarok elleni megfelelő védekezés. A nem kívánatos rovarok távol tartására ma már kaphatók olyan szerek, amelyek nem károsak a szervezetre.

Kisbabánál, nagyobb gyermekeknél ott, ahol vékonyabb a bőr hevesebb, komolyabb reakció várható. A legveszélyesebbek a szájat vagy a nyelvet ért csípések, mivel elzáródhatnak a légutak, és ez akár fulladáshoz is vezethet.

A rovarcsípés tünete általában a piros, égő, viszkető, fájdalmas duzzanat. A rovar méreganyagára való érzékenységi reakció tünetei ennél sokkal komolyabbak. Ha nem készültél fel efféle reakcióra, és nincs nálad megfelelő ellenszer, akkor a következő tünetek esetén mindenképpen szükséges az orvosi ellátás: arcra, nyakra kiterjedő duzzanat, nehezített légzés, rekedtség, beszédképtelenség, tudatzavar, eszméletlenség, hányinger, hányás. Ha időben felismered a bajt és segítséget hívsz, megállítható a folyamat!

Teendőd rovarcsípés esetén:

 • Első és legfontosabb teendőd a fullánk eltávolítása! A fullánk tetején lévő méregmirigyet viszont ne szorítsd meg, mert további nem kívánatos anyag kerülhet a bőrbe! A fullánkot egy kés tompa oldalával vagy bankkártya élével (esetleg körömmel), a bőrt óvatosan kapargatva távolíthatod el. Csipeszt is használhatsz, de azzal is körültekintően járj el. Érdemes tudnod, hogy a méh fullánkja recés, így az a csípés után beszakad a bőrbe, a méh nem tudja kihúzni, azért sem, mert a csípés után elpusztul. A darázs fullánkja viszont sima, ezért többször is tud szúrni, tehát ez esetben nem fogsz fullánkot találni (így készülhetsz az újbóli támadásra is).
 • A hideg borogatás csökkenti a duzzanatot és némileg a fájdalmat is csillapítja, sőt a viszketésre is jó hatású. A vízbe tehetsz ecetet vagy szódabikarbónát. Összetört petrezselyemzöld vagy frissen vágott hagymaszelet is hatékony segítség.
 • Hangya és méh csípésére a szódabikarbóna a legjobb, mert az semlegesíti a savas méreganyagot.
 • Darázscsípésre a savas borogatás a leghatékonyabb, mert a lúgos méreganyagot az semlegesíti.
 • Szájat ért csípés esetén jég szopogatása is ajánlható.
 • Ha szükségét érzed, adj kalciumot vagy homeopátiás Histaminumot 9 CH-ban, Apis mellificát 15 CH-ban (lásd még a homeopátiáról szóló fejezetben).
 • A csípés helyére kenhetsz bőrnyugtató, viszketést csillapító kenőcsöt (ilyen lehet a fogzáskor használt gyógynövényes gél is).

 

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás főleg közösségbe járó kisebb és nagyobb gyermekeknél gyakori, de előfordulhat csecsemőkorban is és persze „vizes” nyaralásokon még gyakoribb.

Ilyenkor azt látod, hogy a szemfehérje vörös, gyulladt, mintha hosszú ideig sírt volna a gyermek. Aztán - de akár első alkalommal is - azt észlelheted, hogy reggelre, majd a nap folyamán többször is váladékozik a szem, csipás lesz, és összeragadnak a szempillák. Szükség esetén szemészeti vizsgálat javasolt, de az antibiotikumos szemcsepp mellett (vagy helyett) ilyenkor is adhatók a homeopátiás készítmények és a Schüssler sók.

Amit tehetsz:

 • csecsemőknél bevált az élet első 1-6 hetében az anyatej szembe cseppentése, annak hiányában pedig a forralt, lehűtött vízzel való törlés (annyiszor, ahányszor annak szükségét érzed)
 • a kamillás kimosást ma már nem javasoljuk, annak bizonytalan eredete és allergizáló volta miatt
 • komplex homeopátiás szemcsepp az Oculoheel, ami 6 éves (néhány homeopata szerint már 4 hónapos) kortól alkalmazható
 • homeopátiásan az Euphrasia officinalis (szemvidítófű) javasolt 9 CH-ban, a sárgás váladék megjelenésekor pedig a Hepar sulphur 15 CH-ban
 • Schüssler sók közül a 4-es Kalium chloratum D6-os javasolt, de ha a váladék már sárgás, sárgászöldes, akkor e mellé a 6-os Kalium sulphuricum D 6-ot adhatod
 • a homeopátiás szerek közül a modularitástól függően választhatsz szert:
  • Euphrasia officinalis 5-9 CH: vérbő kötőhártya mellett maró váladék, összeragadt szemhéjak, a tünetek melegre, fényre rosszabbodnak
  • Hepar sulphur 15 CH: bő, gennyes váladékozás jellemző, a tünetek hidegre rosszabbodnak
  • Argentum nitricum 9 CH: könnycsatorna-elzáródás következtében kialakuló gennyes váladékozás jellemzi, a tünetek fényre, melegre rosszabbodnak
  • Mercurius solubis 9 CH: sárgászöld, maró, gennyes váladékozás, melegre, fényre rosszabbodik
  • Pulsatilla pratensis 15 CH: a váladék nem maró, sárgászöldes, sűrű és krémszerű, a tünetek hűvösre javulnak

 

 2022