A fejtetű (szakszóval pediculus humanus  capitis) főleg gyermekközösségben fordulhat elő. Jellemzően nem válogat, tehát a tiszta és az elhanyagolt fejbőrön egyaránt megtalálható lehet. Sajnos gyorsan terjed, így legjobb módja a távoltartásának a megelőzés. Írásomból, néhány praktikus tudnivaló (szerek listája, ára) mellett megtudhatod, hogyan előzheted meg és hogyan kezelheted a fejtetűt.

Mi jellemzi a fejtetűt
A fejtetű egy kis rovar, nagysága 2-4 mm, színét pedig gyakorta változtatja a haj színének megfelelően (tehát a szőke hajon világos lesz a rovar, a sötétebben pedig fekete). Serkéit (ezek a petéi) cementszerű anyaggal a hajszálak tövéhez ragasztja (kb. 4-5 mm-re a hajtőtől). Egy tetű körülbelül 4-8 petét rak le naponta, amikből a tetvek 7-8 nap alatt kelnek ki, és újabb egy hét után tudnak maguk is petéket lerakni. Kizárólag emberi vérrel táplálkoznak, napi 6-12 alkalommal szívnak vért. Egy tetű átlagosan 4 hétig él, de így is, a viszonylag rövidke élete folyamán, körülbelül 400 petét rakhat le.

Terjedése
A a fejtetű a fejek érintkezésekor terjed leginkább. Amikor a gyermekek feje játék közben véletlenül (akár csak egy pillanatra) egymáshoz ér, a tetű szépen átmászik egyik fejről, a másikra. Ezen kívül terjedhet még közös használati tárgyakkal (például sapka, fésű, párna, ágynemű, alvóállat, plüssjáték, stb.), de az is előfordulhat, hogy egyéb más textíliákban marad benne, vagy egy fotelban, autósülésben, buszok és egyéb járművek ülésében meghúzódva várja leendő új lakását (ekkor 1-1 kihullott, serkével fertőzött hajszál a forrás). Így a következő személy vagy utas az ülőalkalmatosságban nem várt lakótársat is kap. Sajnos a ruhatárban tárolt ruha sincs biztonságban ez ügyben (ha éppen előtte esett ki egy fejből a kabátra, vagy más ruhadarabra egy tetű, az szép lassan átmászhat a mellette lévőre). Tehát sohasem árt az óvatosság!


Tünete, gyanújele
Az érintett fej nagyon viszket, a gyermek látványosan sokat vakarózik. Bár kicsiknél ez sokszor nem tünet, mivel nem úgy érzik a fájdalmat, a viszkető érzést, mint a nagyobbak, vagy a felnőttek.  Így sokszor csak később derül ki, hogy fertőzött a gyermek. Ha tetűgyanú üti fel a fejét, inkább nézd át naponta gyermeked fejét mint, hogy ne vedd észre időben a fertőzést! Ha gyermeked is fertőzött, akkor a hajszálakon fehéres, szürkés kis göböket láthatsz, amiket lehetetlenség lehúzni, mivel a tetű (biztos, ami biztos) egy cementszerű anyaggal ragasztja a hajtőre petéit.


Megelőzés
Jó hír, hogy az éhezést a fejtetvek rosszul tűrik. Így aztán, kikerülve a hajból, a használati tárgyakon viszonylag rövid idő alatt – átlagban 1 hét alatt - elpusztulnak.
•    Fontos, hogy óvodás, kisiskolás gyermeked napi tisztálkodását, haját, fésülködését időnként ellenőrizd!
•    Néha nem árt átnézni célirányosan is a fejet, amiben egy kézi nagyító is segítségedre lehet.
•    Megelőzésben (ha előzőleg tetű volt a gyermek fejében) segíthet a gyakori porszívózás is (a legjobb az atkamentesítő porszívó, amit kölcsönözhetsz is).
•    Egy fertőzés lezajlása után minden textilt alaposan moss ki magas hőmérsékleten (60 fokon!).
•    Amit nem tudsz kimosni, vagy nem bírja a magas hőmérsékletet, azt tedd el egy jól lezárt neylonban legalább egy hétig, aztán vedd csak elő.
•    Egyes eszközöket mosogatógépbe, vagy szárítógépbe is tehetsz (itt is fontos 60 fok feletti hőmérséklet!).
•    A fésűt, ha teheted, dobd el és vegyél újat.
•    Némely dolgot pár percbe mikrohullámú sütőbe is tehetsz, hiszen az is elpusztítja a tetveket.
•    Szükség esetén alkalmazhatsz megelőzésre is valamilyen készítményt, hiszen a legtöbb tetűirtó szer megelőzésre is alkalmazható.
•    Megelőzésre otthon készíthető keverék: levendula-, teafa-, eukaliptusz illóolajokból. A samponba lehet cseppenteni 2-2 cseppet belőlük, amivel mosd meg gyermeked haját 3-5 naponta. Ezt szárazon is a gyermek hajába dörzsölheted reggelente.
•    Az iskolákban, óvodákban a védőnők évi három alkalommal (szeptemberben, januárban és áprilisban) kötelezően néznek át minden gyermeket. Ha találnak fejtetűt, kéthetente ismétlik meg az adott csoport szűrését. A kiszűrt gyermek minden esetben igazolással vehető vissza a csoportba. Ha egymás után három alkalommal szűrnek ki egy gyermeket, a kezelést a védőnő is elvégezheti (feltéve, ha az óvodában van szer és hajszárító is), majd értesíti az illetékes hatóságot is, aki felveszi az intézménnyel, esetleg a családdal is a kapcsolatot.


Kezelés – kapható szerek, eszközök listája
A kezelés minden esetben a használati utasítás szerint kell, hogy történjék, ezért azt érdemes részletesen elolvasni! Azt is vedd figyelembe, hogy néhány irtó szerre már immunisak a tetvek (génmutációval válnak rezisztensé). A serkék eltávolítása akár több órás folyamat is lehet! Légy türelmes és használd ki ezt az időt mesélésre, közös ötletelésre, beszélgetésre!

A teljesség igénye nélkül a jelenleg beszerezhető szerek listáját szedtem össze. Remélem hasznosnak fogod tartani! (Az árak 2019-es átlagárak)

 • Liquido radical tetű és sekeirtó sampon. 2500 Ft körüli áron kapható.
 • Elimax tetűirtó / 100 ml. Egyidejűleg irt és véd. 3500 Ft
 • Hedrin letapadt serke eltávolító szett (lotion 50 ml és fésű) / 3000 Ft.
 • Hedrin Treat Go tetűirtó oldat 50 ml / 2200 Ft
 • Liquido Radical tetű és serkeirtó sampon 125 ml / 2500 - 3300 Ft.
 • Nyda fejtetű serkeirtó spray hajra + fésű 50 ml / 4300 Ft.
 • Frezydeem tetűirtó csomag 2x125 ml (sampon és lotion) / 5300 Ft.
 • Elektromos Tetűirtó fésű: elemmel működik, többször is használható, 7000 és 8400 Ft körüli árban kapható (típustól függően). A tetű és a serkék ellen is hatékony. Vegyszermentes, enyhe elektromos töltéssel pusztítja el a tetveket és a serkéket. A Magnien vagy a Scala Elektromos tetűfésűk ára kb. 8000 Ft
 • Rausch tetű-stop krém (5000 Ft körül): andiroba- repce- és kókuszolajat valamint quassia-ecetet és természetes összetevőket tartalmazó készítmény. Fésűt is árulnak, ami 3200 Ft, csak a hatékony kifésülést könnyíti meg.
 • Neemoxan: neem olajat (miatyánkcserje kivonatot) valamint teafa és levendulaolajat tartalmaz. A lotion és a balzsam a tetű és serke eltávolítására alkalmas (fésűvel árulják). Ára körülbelül 2500 Ft. A szer oldja azt a kötőanyagot, amellyel a serkék a hajszálhoz tapadnak.
 • Pedex hajszesz 700 FT (az 50 ml-es kiszerelés). Hatóanyaga a d-phenotrin (0,3%), bezokain (0,5%) és etilalkohol (84%). Többféle formában, kiszerelésben és árban kapható!
 • Novoped tetűirtó hajszesz 50 ml 550 Ft /hatóanyag: 0,2 % természetes piretrin
 • Hedrin oldat, gél, spray: hatóanyaga dimetiol, ami fizikai úton hat, megfojtja a tetűt. Ára körülbelül 1800 - 3300 FT (kiszereléstől, típustól függően). 
 • Paranit (hatóanyaga a kókuszolaj és ánizs, amik leblokkolják a légzőrendszert és azok megfulladnak, kiszáradnak, a spray ylang.ylang kivonata viszketést csillapító). A spray 3500 Ft, lotion 2300 Ft és az aerosol 3000 Ft (ez csak megelőzésre, a tetű távoltartására jó).
 • Parasidose sampon hatóanyaga az ecetsav, kámfor és a D-fenotrin (ezeken kívül felületaktív és illatanyagokat tartalmaz). Ára körülbelül 1800 FT. A riasztó permet 2500 Ft. A permet ára közel 4000 Ft, és nem mindig kapható. E márkanéven tetűirtó fésű is kapható (1100 Ft körüli áron), ami segít eltávolítani a kezelések után a serkéket (körülbelül 1200 Ft). /A termékek közül 2019. májusában csak a fésű kapható./
 • Lice Free Zone tetűmegelőző sampon - csak megelőzésre. Hatóanyaga citromfű, teafa, levendula és andiroba olaj. 1-2 napig tudja távol tartani a tetveket, ára 3200 Ft körül van.
 • Házi megoldás! Olívaolajba cseppents 15-15 cseppet teafa, levendula és eukaliptusz illóolajakból.  Hajmosás után a megtörölt, de még nedves hajon oszlasd szét, jól dörzsöld be, és úszósapka alatt hagyd a fejen, amíg a gyermeked bírja (körülbelül 1-2 órán át). Ezután tetűfésűvel húzd le a serkéket a hajszálakról. Ezt néhányszor meg kell ismételni, majd a végén 5%-os almaecetes vízzel öblítsd le az olaj miatt a hajat. Az ecet szaga hamar elillan. Ezt eleinte 3 naponta ismételd, majd elég hetente, körülbelül 4-5 hétig. Ennél a módszernél nagyon fontos az alapos fésülés, és serke eltávolítás, ami hosszabb időt igényel.
 • Régi házi praktika az ecetes hajmosás, amit 2 órán át kell, az előbbi módon a fejen hagyni, majd vízzel leöblíteni.  Önmagában az ánizsolaj is hatékony lehet, ami a tetveket gyorsan elpusztíthatja, ezért kenőcs alakban vagy borszeszes oldatban is alkalmazható, de az előbb írtak szerint (az alaposság nagyon fontos!).
 • Lice Cap - fejtetű elleni sapka - 2 db. 3200 Ft.
 • Hosszú hajú lányoknak! Po-lice tetűriasztó hajgumi, ami 2 hétig nyújt védelmet, tehát a megelőzésben hatékony. Egy dobozban 8 db. természetes hatóanyagokat tartalmazó hajgumi található (= 4 hónap védelem). Ára 5000 Ft. Hosszabb hajú lányoknak! Ma már nem csak hajgumik kaphatóak, hanem hajcsatok és fiúknak kedves kis kitűzők, jelvények is. A Stop Lice gyermek hajgumik, hajcsatok és jelvények hatóanyaga az orvosi kámforfa (Cinnamomum Campora) és a levendula (Lavandula angustifolia), elvileg a megnyitás után 4-6 hónapig hatékonyak a termékek. Árat nem találtam csak egy nagykereskedést, szükség esetén érdemes írni a gyártónak! Kapható még az ún. Magnien tetűriasztó hajgumi is (Biosynex MAGNIEN), ami 2 db gumit tartalmaz (= 1 hónap védelem), ára 1500 Ft. Hatóanyaga a rozmaring, teafa, borsmenta, citromfű, zsálya, levendula és az édeskömény.Ne feledd: a serkéket kézzel szükséges egyenként leszedegetni, lehúzogatni a hajszálakról, mivel azokat a legtöbb szer nem oldja, nem hozza le. Ez pedig türelemjáték! Sajnos hosszú időt is igénybe vehet. Használd ki ezt az alkalmat beszélgetésre, mesélésre, így mindkettőtöknek emlékezetes lesz a kezelés. Fiúknál a legjobb megoldás a haj teljes eltávolítása (én magam is e mellett döntöttem, amikor kisfiam viszonylag hosszú hajából órákig eredménytelenül szedegettem ki a serkéket, valahogy mindig ugyanannyi maradt). A kezeléseket általában többször is meg kell ismételni. A folyamatot egyetlen serke is újraindítja! Tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy némelyik szülő, akkor is kezeli a közösségbe járó gyermeke fejét, ha nincs is benne tetű.

 

És végül, a lélek üzenete!
A tetű megjelenése azt szimbolizálja, hogy a gyermek még nem tud elhatárolódni teljesen környezetétől, attól nagymértékben függ. Testében még nincs igazán otthon, ezért lakótársakat is tud még fogadni. Ez a gyermekkorhoz évszázadok óta hozzátartozik. A serdülőkor után már szinte alig fordul elő ez a fertőzés. Ekkorra már kialakul a személyiség, a gyermek már kezd önmagára találni, lehatárolódni környezetéről, és nem tűr idegent, illetve nincs is szüksége idegen lényre a testén. Olykor az is előfordulhat, hogy így kér figyelmet, törődést a gyermek, hiszen ilyenkor mindenképpen koncentráltabb odafigyelést és minőségi időt is kap a gyermek (jobb esetben).

Frissítve: 2019. 05. 19.

Fotók: internet

Forrás: internet