Minden gyermek egyedi, és egyben különleges is. Fejlődésük is egyedi alapokkal indul, és különböző  ütemben zajlik. Az összehasonlítást mindig kerüld! Hagyd a gyermekedet a saját, egyedi ritmusa szerint haladni az úton. Ne siettesd soha!

Azt is tudnod kell, ha valamelyik területen intenzív fejlődésnek indul csemetéd, a többi téren lemaradhat. Így például akár egy fogzás is lelassíthatja a mozgás, vagy beszédfejlődését. Ne aggódj, gyermeked hamar behozza a „lemaradást”.

Az is lehet, hogy a te kicsikéd például sokkal kommunikatívabb, mint ismerőseid gyermekei, viszont kicsit lustább, kényelmesebb.

A leírásokban igyekeztem egy átlagos fejlődési útmutatást adni. A baba fejlődése c. írásom végén röviden megtalálhatod azokat az időpontokat, az egyes fontosabb fejlődési állomásokkal kapcsolatban, amit figyelembe vehetsz, ha esetleg aggódsz egy-egy fejlődési lépcső kimaradása, vagy késése miatt.

Testi fejlődés az 1 – 3 éves korban

A kisgyermekek súly -, és hosszfejlődése kissé lelassul (előzőleg féléves korban csökkent a testi fejlődés mértéke). Átlagosan, 3 éves korig, évente körülbelül 2-3 kilogrammot gyarapodnak és 9-10 centimétert nőnek a gyerekek.