alt

 

 

 

 

 

 

A szín tulajdonképpen a látható fény. Minden színnek különböző a hullámhossza és a rezgéstartománya, tehát különbözőképpen hat ránk. Hat az érzelmeinkre, gondolatainkra, kommunikációnkra, viselkedésünkre, lelki működésünkre, energia szintünkre, az egész lényünkre.

Meghatározza azt is, hogy ki mit gondol rólunk, hiszen színválasztásunk egyéni módon tükröz minket, beszél rólunk, helyettünk is. Elmondja azt is, miben hiszünk, hová tartozunk, hiszen a különböző földrajzi területeken vagy egyes népcsoportoknál bizonyos színeknek egyedi jelentésük, szimbolikájuk is van (például a fehér a mi kultúránkban a menyasszony, Kínában már a halál, a gyász színe). 

Érdemes tehát megfigyelned milyen színek vesznek körül. Nézd meg a ruháidat, az ékszereidet, a bútoraidat, a lakásod színeit, vagy akár az autód színét. Figyeld meg melyik az a szín, amelyik esetleg teljesen hiányzik az életedből. Érdemes megnézned annak a színnek a jelentését, és figyelni arra, hogy megjelenjen az életedben. Kezd el tudatosan színesíteni magad! Előbb, utóbb nem csak te, hanem a környezeted is érzékelni fogja a változást.
Érdekesség, hogy egyes színterapeuták bizonyos színekhez számokat, betűket rendelve próbálnak embereket jellemezni a születési dátum, vagy a név alapján (én kipróbáltam, és bejött).

Színek és jellemzőik, hatásuk

A kék szín
Ha becsukod a szemed és a kék színre gondolsz, bizonyára a tenger, vagy az ég kékje jelenik meg előtted. Ha kellő időt szánsz a vizualizációra, e szín időtlen altnyugalommal, békességgel tölt el. Ezért is hatékony nyugtató, relaxációt, alvást segítő szín. Nem véletlenül gyakran használatos hálószobák, vagy fürdőszobák burkolatán. A víz a kékkel, és a meleggel együtt igazán hatékony stresszcsökkentő egy fáradt nap után.
A kék a spektrum első, hideg színe, éppen szemben a vörössel. Jó hatású úgynevezett tüzes betegségek, állapotok (például gyulladások, láz, düh, méreg, agresszió) esetén. Ilyenkor hűtő hatása érvényesül.
A torok csakra színe szintén a kék, így e szín alkalmazása segítséget hozhat torokbajok, kommunikációs és önkifejezési zavarok esetén is.  Egy kék altsállal elérheted a kívánt hatást.
Az ég, a fenn a jang energiáját hozza le a földre. Ezért színe már kicsi koruk óta a fiúknak.
Napja, a péntek. Színdiéta esetén kék ételeket (például szilva, szőlő, áfonya) fogyaszthatsz, a minden nap megengedett fehér és zöld ételek mellett. Lehetőleg sok kék ruhadarabot viselj. A színdiéta lényege, hogy minden nap, a hét csakrához, a hét naphoz passzoló színű ruhákat ajánlott viselni, és ugyanolyan színű ételeket fogyasztani. Egy próbát megér!
A kék az angyalok színe a kereszténységben.

A vörös szín
Bizonyára be sem kell csuknod a szemed, azonnal társítani tudod a haraghoz, a dühhöz, az agresszióhoz, erőhöz, bátorsághoz, a veszélyhez, szenvedélyhez, szerelemhez altés egy sor indulathoz, érzelemhez. A testben a vér, az izmok színe is vörös. A kékkel ellentétben a spektrum másik végén elhelyezkedő meleg szín. Szinte tüzel. Ezért is kezelhetők e színnel jól a krónikus bajok, a kopások, a merev izmok, vagy az izomgörcsök. Lecsendesítésére legjobb választás a víz kékje (gondolj a lázcsillapításra). alt
A gyökércsakra színe is vörös. Így e szín felélénkít, felpezsdít, szinte lökést ad egy új cél eléréséhez, az induláshoz. Ez az életerő, életöröm színe is. Egy új élet születésekor mindenképpen szükséges egyfajta, úgynevezett, Marsikus erő a létbe lépéshez. Ha ez nincs meg, elakad a szülés.
Vörös ruhát akkor adj gyermekedre, ha a fenti hatások valamelyikére van szüksége. A sok vörös szenvedélyessé, örökmozgóvá tehet. Lázas gyermekedre nem szerencsés választás tehát a piros, vagy vörös színű ruhácska.
A vörös szín, és a Mars energia napja a hétfő. Hétfőn öltözhetsz pirosba, ehetsz piros ételeket (eper, málna, dinnye, cékla, paradicsom, s a többi), ha színdiétát tartasz. 
A vörös egyes kultúrákban az élet, másokban a halál színe (a vérhez kapcsolódva).

A zöld szín
Állítólag a saltzivárvány színei közül ezt a színt fogadja be legkönnyebben a szemünk. Talán nem is véletlenül, hiszen a környezetünk alapszíne is ez. Hányszor megyünk ki a zöldbe, ha egy kis megnyugvásra, pihenésre, feltöltődésre, vagy felfrissülésre vágyunk? A természetben minden összhangban van, minden természetesen, egyszerűen szép, ideális. A zöld szín a spektrum középső részén helyezkedik el, a hideg és meleg színek között, középen, mintegy összekötve azokat, hidat teremtve köztük. Így sem nem hideg, sem nem meleg, és nem is aktív, nem is passzív. Maga az egyensúly, a stabilitás.
A zöld a szívcsakra színe is. E terület testi funkcióján túli fontosságát támasszák alá a következő kifejezések, mondások is: nincs szíve, megszakad a szíve, nagy a szíve, összetörte a szívét, arany szíve van, kőszívű, szívvel, lélekkel, ami a szívén, a száján.
E színt szívesen alkalmazzák kórházakban, rendelőkben, de a welness világában is. Nyugtató hatása olyan erős, hogy akár a hiperaktív gyeraltmeket is megnyugtatja. Általános gyógyító hatásának köszönhetően pedig a hasfájós babákra is jól hat. Egyes vélemények szerint hatékony kísérő színe a méregtelenítésnek is, sőt a rosszindulatú daganatos sejtek túlműködését is csökkentheti.
Ha színdiétát kezdtél, a csütörtöki napokon viselj zöld ruhákat, és fogyassz zöld ételeket (káposzta, avokádó, saláta, sóska, spenót, zöldbab, stb.).
Saját tapasztalatom, hogy azok a babák, akiket egy szelíd, „zöld környezet” (fal, lámpa, szőnyeg, stb.) vesz körül otthonukban, sokkal nyugodtabbak, jobban alszanak, mint társaik. 
A zöld a kereszténységben a hallhatatlanság, a feltámadás színe.