Szent György hava, tavasz hó, szelek hava, báránytor (rügyezés) hava. Szent György hava, tavasz hó, szelek hava, báránytor (rügyezés) hava. Április eleinte a római év második hónapja volt, a Julius Caesar által bevezetett Juliánus-naptárban lett a negyedik. 
Ezt a hónapot a rómaiak a szerelem és a szépség istennőjének, Vénusz tiszteletének szentelték, az elnevezés viszont Aphroditéra, Vénusz görög megfelelőjére utal. Más forrás szerint a hónapnak Romulus adott nevet, mégpedig isteni anyjának, Venusnak etruszk neve (Apru) után. Egy másik elképzelés szerint az április a latin aperire (megnyitni, kinyílni) igéhez köthető, ugyanis ilyentájt pattannak rügybe a növények, nyílnak virággá a bimbók.

Ez a hónap a megújhodás ideje, ekkor jönnek vissza a fecskék, és a többi vándormadarak. Bár április a tavasz hírnöke, a természet újjáéledésének az időszaka, sokfelé mégis inkább kedvezőtlennek tartották. Egyes vidékeken nem tekintették az áprilist szerencsésnek bármiféle nagyobb munka, vagy vállalkozás elkezdéséhez, és a létfontosságú döntések meghozatalát is más időszakra ajánlották.

Április 1. - A tréfák ünnepe A bolondok napja. E napon már régóta hagyomány egymás megtréfálása. Megengedett a kisebb füllentés, esetleg egy kedves ismerősünk, vagy akár gyermekünk beugratása. E nap arra is jó alkalom lehet megbeszélni gyermekünkkel, hogy az év többi napján nem tanácsos hazudni, füllenteni, vagy becsapni másokat. Ha kedved van jó móka kedves, tréfás dolgokat kieszelni gyermekeddel, és a csíntevéseken jókat nevetni közösen. Ez a közös program érzelmileg is közelebb visz benneteket egymáshoz. Ne felejtsd el azonban tisztázni, hogy ezek a bolondosságok csak e napon megengedettek!  

Április 12. - Gyula napja Az év 100. napja. A tisztaság, és a takarítás napja. E napon érdemes kitakarítani a lakást, az ólakat és az állatokat is lemosni. E napon kezdődik a dinnye ültetése.  

Április 14. - Tibor napja A hagyomány szerint e napon szólal meg a kakukk. S ha ekkor már szép zöld a vetés, akkor jó lesz a széna.   szentgyrgy

Április 24. – Szent György napja Szent György egy előkelő kappadókiai családból származott. Diocletianus császár alatt hadiszolgálatba lépett. Kiváló kardforgató képességének és más tulajdonságainak is köszönhetően hamar magas pozícióba jutott. Ám amikor a császár a keresztényeket üldözni kezdte, lemondott hivataláról és a császár ellen fordult. Emiatt börtönbe vettették és miután a legkegyetlenebb kínzásokkal sem bírták őt hitétől eltéríteni, 303-ban kivégezték. Szent György lovag a legenda szerint megölt egy sárkányt, ezért szép páncélozott lovon ülő és dárdájával sárkányt ölő ifjúnak szokás ábrázolni. A leghíresebb Szent György szobor Prágában van, másolatai pedig Kolozsváron, Budapesten és Szegeden. Magyarországon már az Árpád-házi királyaink idején is nagy tisztelet övezte e napot. A néphit szerint Szent György napja a legszerencsésebb nap egész évben. Sárkányölő Szent György a pásztorok és az állattartók védőszentje, és a lovagrendek patrónusa. György legendája az évszázadok során jelképpé vált, győzelme a sárkány felett egyúttal a megújuló élet, a tavasz diadalát jelzi a tél fölött. Hazánkban ekkor indultak el a pásztorok nyájaikkal a szabadba, hogy majd Szent Mihálykor (szeptember 29.) térjenek vissza velük. E napot a mezőgazdasági tavasz kezdeteként tartják számon.   deerebd1307 200

Április 25. - Márk, Pál napja vetes A kukoricavetés és a búzaszentelés napja. A pap a mise után a hívőkkel kivonult a határba , majd megszentelte a vetést, ezekből a megszentelt búzaszálakból vitt mindenki haza magával. Ennek a m egsz e nte lt búzának mágikus erőt tulajdonítottak, többek között gonosz űzésre használták.

 

 

 

Húsvéti Ünnepek

A Húsvét, mozgó ünnep. Vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőség (azaz 2019- ben március 20.) után következő holdtölte utáni vasárnap. A keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, Jézus feltámadásának ünneplése. A Szent nagyhét napjainak szokásai követik a Bibliában leírtakat. Ennek a hétnek az első napja a Virágvasárnap.

A Bibliai utolsó vacsora emlékének napja. Mivel e napon, a bő termés reményében, hagyományosan zöld ételeket (spenót, saláta) ettek, szokás zöldcsütörtöknek is nevezni.

2021. 04. 02. – Nagypéntek

Jézus szenvedésének és kereszthalálának a napja, gyásznap a keresztény világban. Ezen a napon a harangok is hallgatnak.

2021. 04. 03. – Nagyszombat

Ez a nap már a feltámadás jegyében zajlik, amikor a harangok újra megkondulnak, s véget ér a 40 napos böjt időszaka. Nagyszombat a tűz ünnepe is

2021. 04. 04. – Húsvétvasárnap

E dologtiltó nap Krisztus feltámadásának örömünnepe. Több népszokás is kapcsolódik e naphoz. Az ismert húsvéti ételeknek mágikus, misztikus eredetük van. A bárány áldozati jellegű étel, a tojás az élet újjászületésének jelképe, a jellegzetes piros tojás pedig Jézus kiontott vérére emlékeztet. A hagyományos sonkát már szombat este, a böjt lezárásával meg lehet kezdeni. A sonka a hagyományos paraszti életforma miatt vált húsvéti étellé, mivel a régi időkben csak a füstölt húsféleségek maradtak meg Húsvétig. A hozzá megszokott tormának gonoszűző erőt tulajdonítottak.

2021. 04. 05. – Húsvéthétfő

Vízbevető hétfő a vigasságok és a locsolás, locsolkodás napja. Van, aki vízzel van, aki szódával és van, aki kölnivízzel locsol. Helye válogatja. A locsolás eredete az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítus. Ma már a legkisebbeknek is tanítanak locsolóverseket, amik némelyike mókás, más részük kedves, engedélyt kérő, vagy esetleg humorosan fenyegető. A lányok, de szerintem a fiúk is szívesen festenek már a Húsvéthétfőt megelőző napokban piros, vagy hímes tojásokat. A locsolásért cserébe régen mindenképpen hímes tojás járt (ma már csokoládé, vagy festett tojást adnak, esetleg pénzt), és némi sütemény.

A Húsvéti nyúl jelképe hazánkban a XIX. században terjedt el, Németországból eredeztetik. A nyúl maga a termékenység szimbóluma, más magyarázat szerint a húsvéti holdban a nyúl képét vélték egykor felfedezni.

Szokás már jóval Húsvét előtt a lakás feldíszítése az ünnepekre. A lakás dísze az ágakra aggatott kifújt, vagy fából készült tojás, vagy a kis húsvéti figurák. Ajtódísz és különböző lakásdíszek, terítők teszik külsőleg is látványossá az ünnepet. A lakás díszítésében már a legkisebbek is aktívan részt tudnak venni. A tojásfestés pedig, a fújással együtt nálunk mindig majd egész napos családi elfoglaltság immár évek óta.

 

Tojásfestés természetes színező anyagai:

 • hagymalevél (mennyiségtől függően vörösebb, vagy mályvás lesz a szín)
 • zöld dió
 • lilahagyma héja (rozsda szín)
 • csalán, petrezselyem (zöld)
 • cékla leve (bordó)

 

A kiválasztott alapanyagot tedd vízbe, forrald fel és főzd meg benne a tojásokat. A tojások színe annál élénkebb, erősebb, sötétebb lesz minél több természetes színezéket használsz és minél hosszabb ideig áztatod a színes lében. Az otthon festett tojások fényesebbek lesznek, ha valamilyen zsiradékkal átitatott anyaggal (olaj, vaj, szalonnabőr) áttörlöd a kihűlt tojásokat.

A színes tojásokat különböző módszerekkel díszítheted. Íme néhány:

 • egy szivacs segítségével, amit márts különböző színű festékbe, így ütögesd vele a tojásokat (a végén lakkal fújhatod be, hogy szép fényes legyen)
 • egy tűvel karcolj különböző mintákat a tojásra
 • tubusos festékek (textil, üveg) segítségével különböző mintákat, vagy pöttyöket rajzolhatsz
 • mintákat készíthetsz például mák, kókusz, kömény segítségével is (az anyagok felvitele előtt ragasztóval kend be a tojást a mintának megfelelően)
 • apró gyöngyöket is használhatsz az előbbiek szerint
 • a különböző falevelek, vagy egy bármilyen kivágott minta is szép díszítés lehet (ezeket szorosan illeszd rá a tojásra, húzz rá egy harisnyát jó szorosan, azt szintén szorosan kösd át valamivel, majd tedd bele, vagy vissza a tojásfestő lébe még körülbelül 10 percre)
 • kis kefét (használt fogkefét) márts tempera festékbe, és azon ujjaidat végighúzva fröcskölj a tojásokra festéket (használj több színt)
 • buborékos fóliát fess be, majd hengergesd meg a tojást rajta (itt is használj több színt)
 • sűrű festékbe mártott különböző nagyságú cérnákat is tekerhetsz a tojásra (a cérnát akkor vedd le, amikor már megszáradt a festék)

 

Frissítve: 2021. 04. 03.

Fotó: internet