alt

 

 

 

 

 

 

Böjtmás havának, Kos havának, tavaszelő hónak is nevezik.

Nevét a háború római istenéről, Marsról (latinul Martius) kapta. Az ókorban azt tartották, hogyha a háborút március havában indítják, akkor szerencsés kimenetelű lesz. Rómában ez volt az év kezdő hónapja, Újév kezdete, amire az év utolsó négy hónapjának jelentése (szeptember = hetedik, október = nyolcadik, november = kilencedik, december = tízedik) még ma is emlékeztet.

Érdekesség, hogy e hónap minden évben a hét ugyanazon napján kezdődik, mint a november és - a szökőéveket kivéve - a február. Ha az év napjait március elsejétől számoljuk - mivel négyévenként februárban van a szökőnap - egy adott dátum minden évben ugyanolyan sorszámú napra esik.
Hagyományosan ez az időszak volt a szőlőmetszés, a gyümölcsfa-tisztítás és a szántás ideje. A hónaphoz kapcsolódó hiedelem, hogy aki az első márciusi hóban megmosdik, az egész évben szép marad.

Nevezetes napok e hóban

A 40 napos nagyböjt ideje, aminek kezdete 2018-ban március 6
A keresztény közösségek egyik legnagyobb mozgó ünnepe, ami a farsangi időszak végét is jelzi. Böjtölni jó, a megtisztulást, a bűnöktől való megszabadulást hozza el annak, aki betartja. Az ajánlás szerint részleges böjt is elfogadott. Hús elhagyása mellett a napi háromszori étkezés javasolt, amiből csupán az egyiken lehet csak jól lakni. Ez az időszak a lemondásról, az önvizsgálatról szól, e mellett pedig az önmegtartóztatás kapcsán keletkezett felesleg felajánlásáról is. Adakozz, ha megteheted te is! A nagyböjt utolsó napja április 20, szombat.

Március 08. szerda - Nemzetközi Nőnap

Március 12. – Gergely nap

E nap megünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban, aki elődjét, I. (Nagy) Gergely pápát (509-604), iskolák alapítóját, a gregorián-éneklés megteremtőjét az iskolák patrónusává tette. E naphoz Európa szerte felvonulások, diákpüspök-választás és vetélkedők kapcsolódtak. Ez a nap az iskoláskorú gyermekek színjátékszerű játékának napja, aminek régen adománygyűjtő célja volt.
Időjárás- és termésjóslás nap is ez, ugyanis, ha ezen a napon esik a hó: "megrázza még szakállát Gergely".

Március 15.
A Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja.
Március idusa e mellett a magyar sajtó napja, 1990 - től a József Attila-díj átadásának napja és 1948 - tól a Kossuth-díj átadásának napja is.

altSándor (március 18.), József (március 19.), Benedek (március 21.), akik zsákban hozzák a meleget.
Ezt a mondást szinte mindenki ismeri. Érdemes gyermekeddel együtt megfigyelni e népi mondás igaz, vagy hamis voltát. A népi időjóslás azt mondja, ha Sándor, József és Benedek napokon süt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha nem süt, akkor hosszú, lucskos ősz lesz.


altMárcius 19. – József nap
József, názáreti ács volt Szűz Mária férje, Jézus nevelőapja. Ő az ácsok és az apák védőszentje. Tehát e napon ünnepeljük az apákat is (ezt a szokást kevesen ismerik, tartják). Sok helyütt ezen a napon engedik ki először a méheket, a legelőkre a marhákat, és ezen a napon ültetik el a fokhagymát és a krumplit.
A hagyomány szerint ezen a napon szólalnak meg először a madarak, mert Szent József kiosztotta nekik a sípot. Ekkor érkeznek meg a fecskék, és talán már a gólyák is. A népi hiedelem szerint, ha a gólyák tolla tiszta fehér volt, akkor szűk esztendő várt rájuk, ha koszos, akkor bő termésre számíthattak. A népi jóslás szerint, ha szivárványt látunk e napon, akkor jó búza- és bortermés ígérkezik. De ha rossz idő van, akkor sok lesz a halott.

Március 21. – Benedek nap
A harmadik meleget hozó szent, a nursiai Benedek napja. Neve a latin Benediktus szóból származik, aminek jelentése áldott. Időjárásjósló nap is, mert ha ezen a napon dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár.

Március 20. a tavasz első napja mellett a tavaszi napéjegyenlőség napja is.
E napon a Nap (a Jupiter és a Neptunusz által uralt) Halak csillagjegyből a Mars bolygó hatalma alatt álló Kos jegyébe lép.

alt

Március 24. - Gábriel arkangyal ünnepe
Régebben e nap a rend, a fegyelmezett viselkedés ideje volt. Gábrielről évszázadokon át Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának estéjén emlékeztek meg, ám később ünnepét szeptember 29-ére helyezték át, és ma már társával, Szent Mihállyal együtt osztoznak e napon. Gábriel arkangyal az Isten számára továbbított üzenetek miatt (angyal = hírvivő), a kommunikáció, a távközlés védőszentje.

Március 25. – Gyümölcsoltó Boldogasszony napja
Jézus Szentlélektől való fogantatásának a napja, e napon tudatta Gábriel arkangyal Máriával, hogy Jézusnak fog életet adni. A karácsonyt pontosan kilenc hónappal megelőző Gyümölcsoltó Boldogasszony napját Európa szerte megünneplik. Még ma is szokás, hogy ezen a napon kell oltani, szemezni a fákat, hiszen Szűz Mária is ekkor fogadta méhébe Jézust. A hiedelem szerint az oltott fát nem szabad letörni, mert abból vér folyik, de levágni sem lehet, mert aki ezt megteszi, megvakul. A népi megfigyelés szerint e napon kezdenek visszajönni a vándormadarak, s ha ezen a napon megszólalnak a békák, akkor még 40 napig hideg lesz.

 

A farsangi időszak vége hamvazószerdával (2020-ban február 26) indul, amit megelőz a húshagyó kedd. Ezzel veszi kezdetét a 40 napos böjt, ami a keresztény hitvallás szerint egy előkészületi, bűnbánati időszak és a hitben való elmélyülés, megerősödés ideje. A böjti 40 nap a mértékletességről, a lemondásról, az áldozatvállalásról szól. Ebben az időszakban a szegények segítése is fontos. Böjt idején a napi háromszori mértékletes étkezés ajánlott, a húsfogyasztást ma már nem tiltják, valamint vasárnapok sem tekintendők böjti napoknak, hiszen minden vasárnap Krisztus feltámadásának emlékünnepe.

A böjtöt hagyományosan megszakítja egy napra a torkos csütörtök, amikor a farsangi maradékokat lehet "bűn nélkül" elfogyasztani.

 

Húsvéti Ünnepek

A Húsvét, mozgó ünnep. Vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőség (azaz 2020- ban március 20., péntek) után következő holdtölte utáni vasárnap. A keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, Jézus feltámadásának ünneplése. A Szent nagyhét napjainak szokásai követik a Bibliában leírtakat. Ennek a hétnek az első napja a Virágvasárnap.

A Bibliai utolsó vacsora emlékének napja. Mivel e napon, a bő termés reményében, hagyományosan zöld ételeket (spenót, saláta) ettek, szokás zöldcsütörtöknek is nevezni.

2020. 04. 10. – Nagypéntek

Jézus szenvedésének és kereszthalálának a napja, gyásznap a keresztény világban. Ezen a napon a harangok is hallgatnak.

2020. 04. 11. – Nagyszombat

Ez a nap már a feltámadás jegyében zajlik, amikor a harangok újra megkondulnak, s véget ér a 40 napos böjt időszaka. Nagyszombat a tűz ünnepe is

2020. 04. 12. – Húsvétvasárnap

E dologtiltó nap Krisztus feltámadásának örömünnepe. Több népszokás is kapcsolódik e naphoz. Az ismert húsvéti ételeknek mágikus, misztikus eredetük van. A bárány áldozati jellegű étel, a tojás az élet újjászületésének jelképe, a jellegzetes piros tojás pedig Jézus kiontott vérére emlékeztet. A hagyományos sonkát már szombat este, a böjt lezárásával meg lehet kezdeni. A sonka a hagyományos paraszti életforma miatt vált húsvéti étellé, mivel a régi időkben csak a füstölt húsféleségek maradtak meg Húsvétig. A hozzá megszokott tormának gonoszűző erőt tulajdonítottak.

 2020. 04. 13. – Húsvéthétfő

Vízbevető hétfő a vigasságok és a locsolás, locsolkodás napja. Van, aki vízzel van, aki szódával és van, aki kölnivízzel locsol. Helye válogatja. A locsolás eredete az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítus. Ma már a legkisebbeknek is tanítanak locsolóverseket, amik némelyike mókás, más részük kedves, engedélyt kérő, vagy esetleg humorosan fenyegető. A lányok, de szerintem a fiúk is szívesen festenek már a Húsvéthétfőt megelőző napokban piros, vagy hímes tojásokat. A locsolásért cserébe régen mindenképpen hímes tojás járt (ma már csokoládé, vagy festett tojást adnak, esetleg pénzt), és némi sütemény.

A Húsvéti nyúl jelképe hazánkban a XIX. században terjedt el, Németországból eredeztetik. A nyúl maga a termékenység szimbóluma, más magyarázat szerint a húsvéti holdban a nyúl képét vélték egykor felfedezni.

Szokás már jóval Húsvét előtt a lakás feldíszítése az ünnepekre. A lakás dísze az ágakra aggatott kifújt, vagy fából készült tojás, vagy a kis húsvéti figurák. Ajtódísz és különböző lakásdíszek, terítők teszik külsőleg is látványossá az ünnepet. A lakás díszítésében már a legkisebbek is aktívan részt tudnak venni. A tojásfestés pedig, a fújással együtt nálunk mindig majd egész napos családi elfoglaltság immár évek óta.

 

Tojásfestés természetes színező anyagai:

 • hagymalevél (mennyiségtől függően vörösebb, vagy mályvás lesz a szín)
 • zöld dió
 • lilahagyma héja (rozsda szín)
 • csalán, petrezselyem (zöld)
 • cékla leve (bordó)

 

A kiválasztott alapanyagot tedd vízbe, forrald fel és főzd meg benne a tojásokat. A tojások színe annál élénkebb, erősebb, sötétebb lesz minél több természetes színezéket használsz és minél hosszabb ideig áztatod a színes lében. Az otthon festett tojások fényesebbek lesznek, ha valamilyen zsiradékkal átitatott anyaggal (olaj, vaj, szalonnabőr) áttörlöd a kihűlt tojásokat.

A színes tojásokat különböző módszerekkel díszítheted. Íme néhány:

 • egy szivacs segítségével, amit márts különböző színű festékbe, így ütögesd vele a tojásokat (a végén lakkal fújhatod be, hogy szép fényes legyen)
 • egy tűvel karcolj különböző mintákat a tojásra
 • tubusos festékek (textil, üveg) segítségével különböző mintákat, vagy pöttyöket rajzolhatsz
 • mintákat készíthetsz például mák, kókusz, kömény segítségével is (az anyagok felvitele előtt ragasztóval kend be a tojást a mintának megfelelően)
 • apró gyöngyöket is használhatsz az előbbiek szerint
 • a különböző falevelek, vagy egy bármilyen kivágott minta is szép díszítés lehet (ezeket szorosan illeszd rá a tojásra, húzz rá egy harisnyát jó szorosan, azt szintén szorosan kösd át valamivel, majd tedd bele, vagy vissza a tojásfestő lébe még körülbelül 10 percre)
 • kis kefét (használt fogkefét) márts tempera festékbe, és azon ujjaidat végighúzva fröcskölj a tojásokra festéket (használj több színt)
 • buborékos fóliát fess be, majd hengergesd meg a tojást rajta (itt is használj több színt)
 • sűrű festékbe mártott különböző nagyságú cérnákat is tekerhetsz a tojásra (a cérnát akkor vedd le, amikor már megszáradt a festék)

 Fotó: saját és internet