alt

 

 

 

 

 

Régen e hónapot Mindszent havának, néhol pedig őszhónak, vagy magvető hónak hívták. Nevének latin eredete az octo (nyolc) szóból származtatható, mivel a régi római naptárban az év 8. hónapja volt.

Érdekesség, hogy október elseje, a szökőévek kivételével, a hét ugyanazon napjára esik, mint január elseje.
Az október a betakarítás, a szüret mellett számos mezőgazdasági tevékenység (őszi búza vetése, talaj előkészítés) időszaka is.

E hónaphoz kapcsolódik az indián nyár kifejezés (amerikai elnevezés után) is, amikor a téli hideg beállta előtt néhány napsütéses napban lehet részünk.
A hónap termése a gesztenye és a sütőtök. Mindkettő a legkisebbek kedvence is. Ebben a hónapban készíts ezekből az alapanyagokból minél több ételféleséget az egész családnak. Ha van lehetőségetek, ültessetek fát, hiszen a fa ültetése az élet folytonosságának a szimbolizálása.

Nevezetes napok e hóban

Október 4. - Ferenc napja
Assisi Szent Ferenc, a középkor legnagyobb szentje, a ferences rend megalapítója, 1811-ben született. Nevéhez az alázatosság, irgalmasság, a szegénység, a földi javakról való lemondás, az egyszerűség köthető. Tőle remélhetnek vigaszt a magányos haldoklók, az állatok, a madarak és a családosok is.

Október 15. - Teréz napja
altE nap Szent Teréz ünnepe. Régen e nap az asszonyok számára dologtiltó nap volt, amikor nem moshattak, nem süthettek kenyeret. A hagyomány szerint a szüret kezdete volt.

Október 18. – Lukács napja
Szent Lukács az Újtestamentum harmadik (Lukács evangéliuma) és ötödik (Az apostolok cselekedetei) könyvének szerzője. Az orvosok, sebészek, kórházak, gyógyfürdők, védőszentje, valamint a művészek patrónusa.

Október 20. -Vendel napja
Szent Vendel (a legenda szerint a 7. században élt ír királyfi volt, aki remeteként élt, nyájat őrzött) az állattenyésztő gazdák és a pásztorok védőszentje, patrónusa. Általában báránykával vagy kutyával a lábánál ábrázolják. Régen, ha e napon állatvész ütötte fel a fejét azt mondták, hogy viszi Vendel az állatokat. Állattartó helyeken ez a nap ünnep volt régen, amikor nem dolgoztak, inkábbalt mulattak és a jószágot sem fogták be.

Október 21. - Orsolya napja
A hagyomány szerint ezen a napon szokás felszedni a káposztát és a kerti veteményeket. Időjósló nap is, mivel ha e napon szép, napos idő van, akkor ez az idő egészen karácsonyig kitart majd.
Szent Orsolya a középkorban a pogány hunok ellen vívott harcban szenvedett mártírhalált.

Október 23. - Nemzeti Ünnep
Az 1956. évi forradalom kitörésének valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napja.

Október 23. – János napja
Nagyon régen ezen a napon gyújtottak lámpát este, így e nap a lámpagyújtás napja.

Október 26. - Dömötör napja
altA 4. században élt Dömötör a juhászok védőszentje. E nap régen az egyik legnagyobb pásztorünnep volt.  A mulatságot nevezték Dömötörözésnek. Szólásaink között is található e naphoz köthető. Ha például valaki tartósan részeg, vagy nincs munkája, azt mondják rá: ”neki minden nap Dömötör napja van”. a Dömötör juhászt táncoltat, azt jelzi, hogy kint nagyon hideg van, így csak akkor jó a szabadban lenni, ha mozog az ember.
E nap időjósló nap is, mivel ha ezen a napon hideg szél fúj, kemény tél várható. Érdemes megfigyelni e népi megfigyelés igazságát.

Október 28. -Simon és Júdás napja
Ezen a napon kezdődött régen a kukoricafosztás. Ilyenkor a falu legényei, lányai összegyűltek, és közösen fosztották a kukoricát közös móka, vigalom, játék mellett.

 

 

Fotó: internet