Január 1.
Január első napjához számos néphagyomány kapcsolódik még ma is. Ezekkel főleg tilalmak, vagy ajánlások formájában találkozhatsz. Biztosan hallottad, esetleg be is tartod azt a szokást, hogy újév első napján mindenkinek kötelező lencsét enni.

E szokás szerint, ha újév első napján szemes terményeket (például lencsét, rizst, kölest) fogyaszt valaki, annak egész évben bőségesen lesz pénze. Úgy tartották, hogy ami az újév első napján történik, az egész évben meg fog ismétlődni. Így, ha valaki orvoshoz megy, egész évben betegeskedni fog. Tilos még e napon a mosás, teregetés, és a varrás. Tilos kivinni a szemetet is, mert akkor kiviszik egész évre a szerencsét is a házból. Nem ildomos pénzt kölcsönadni sem. A baromfi evése helyett (ami elkaparja a szerencsét) helyett a malachús fogyasztását javallták e napon (az befelé, a házba túrja a szerencsét). De tilos volt a hal fogyasztása is, mivel az elúsztatta a szerencsét egész évre. Úgy tartották, hogy aki e napon korán reggel a kútnál hideg vízzel mosakodik meg, az egész évben friss és üde lesz.

Újévi lencsefőzelék recept
Hozzávalók:
- egy csomag lencse (általában 400 - 500 gramm)
- só (ízlés szerint)
- bors (minden magyaros ételbe illik)
- babérlevél (esetleg őrlemény is)
- egy fej vöröshagyma (ezt vagy egészben a fővő lencséhez add, vagy apróra vágva a rántásba tedd, a megfőtt egész hagymát össze is urmixolhatod és visszateheted a lencséhez)
- 3-4 gerezd fokhagyma (adhatod egészben a lencséhez, vagy összetörve a rántáshoz is, mint a vöröshagymát)
- kevés olaj (amilyet használni szoktál, így repce, napraforgó, olíva, vagy ízesített olaj, stb.)
- kevés (2 evőkanál) liszt (amilyet használni szoktál, teljes kiőrlésű, graham, stb.)
- piros paprika (édesnemes, csemege esetleg csípős)
- ecet (sokféle ecet illik hozzá, így a sima ételecet, vagy a bor, alma vagy tárkonyos ecet - én ezt szeretem!) vagy citromlé
- tejföl (esetleg kevés tejszín)
- feltétként ajánlott a virsli (vigyázz, ha tartod a népszokást, akkor például a Füstli baromfiból készül, így azt nem tanácsos újév első napján fogyaszani!), kolbász, füsölt sonka, szalonna vagy a bacon, füstölt sajt, fasírozott (mi ezt szoktuk a bacon mellett)

Elkészítés lépései:

- a lencsét fél napra (előző este, vagy aznap reggel) beáztatni
- a levét leönteni
- felönteni tiszta vízzel
- feltenni főni - az első forrás utáni vizet le is lehet önteni, ha valakinek érzékeny az emésztőrendszere a családban (10 - 15 perc elég), ízesíteni
- rántás elkészítése
- fözelék berántása, tejföllel ízesítése
- tálalás feltéttel, ízesítés citrommal vagy ecettel, díszítés citromkarikával

Ez mindig nagyon finom! Neked is sikerülni fog!
Kisgyermekeknek a lencse csak egy éves kor után adható, citrommal ízesítve, vagy akár a nélkül, attól függően, hogy gyermeked a savanyú ízt szereti vagy sem. Ha nem szereted, vagy unod a főzeléket készíthetsz levest, salátát is a lencséből!


Január 6.
Vízkereszt napja. E napon keresztelkedett meg Jézus. Katolikus hagyomány szerint a karácsonyfát ezen a napon kell lebontani. Eddig mindenképpen állnia kell. Reformátusoknál a karácsonyfa lebontását nem kötik ehhez a naphoz.
Ez a nap a karácsonyi ünnepek lezárása, és a farsangi időszak, a mulatságok, a nagy lakomák kezdete, amely egészen Hamvazószerdáig, vagyis a nagyböjt kezdetéig tart.

Farsang
Az esküvői szezon ideje is volt régen, mivel hagyomány szerint a nagyböjt idején tilos volt esküvőt tartani. Tipikus farsangi étkek a kocsonya, töltött káposzta, és természetesen a farsangi fánk.
Farsangi jellegzetesség a jelmezbál, amikor kicsik és nagyok különböző jelmezeket öltenek, és úgy mulatnak. E szokás már a bölcsődékben, sőt babás baráti társaságokban egészen pici korban divat.