Február, (Jégbontó, Böjtelő) hava

Farsang és az esküvői szezon ideje is volt régen, mivel hagyomány szerint a nagyböjt idején tilos volt esküvőt tartani.

Tipikus farsangi ételek a kocsonya, töltött káposzta, és természetesen a farsangi fánk. Farsangi jellegzetesség a jelmezbál, amikor kicsik és nagyok különböző jelmezeket öltenek, és úgy mulatnak.

Ez a szokás már a bölcsődékben, sőt babás baráti társaságokban már egészen pici korban divat.

Február 02.

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja - A szentelt gyertya Krisztus jelképe: „magát felemészti, hogy másoknak szolgálhasson”. Gyújts ma egy gyertyát! A gyertyában ott a fény, a megvilágosodást hozó igazi Fény. Lásd meg benne te is ezt. 

Február 14. - a szeretet ünnepe

Bálint, illetve Valentin napján Szent Valentinra (Bálintra) emlékezünk. Igazából az 1800-as években éledt újjá és vált egyre népszerűbbé világszerte a Valentin nap. A ma ismert szokások ősi hagyományokból alakultak ki, a szokás eredetével kapcsolatban viszont több legenda is él a mai napig. Ami biztos, hogy eredetének vallási háttere van, mivel Valentin katolikus pap volt az ókori Rómában és Kr.u. 270 körül halt meg február 14-én. Valentint bebörtönözték, majd mártírhalált halt, mivel nem adta fel hitét. A halált várva, a börtönből küldött szeretteinek üzeneteket, hogy szereti őket és ne felejtsék el őt. Egy másik legenda szerint Valentint Clauidus császár záratta börtönbe, mivel ellenezte a házasságkötés akkori tiltását, sőt maga adott össze katolikus szertartás szerint párokat. Claudius császár ugyanis megtiltotta a fiatal férfiaknak a házasságkötést, mivel azt gondolta, hogy a nőtlen férfiak sokkal jobb katonák, mint a házasok. A börtönben Valentin összebarátkozott a börtönőr vak lányával, akinek hite erejével visszaadta a látásét. Neki hagyott egy levelet hátra, melyet így írt alá: “A te Valentinodtól”.

Minden esetre Szent Valentin ma a szerelmesek védőszentje, s e napon a Szent emlékét ünnepeljük.

Busójárás – 2019. február 28 - március 5.
Népszerű télűző – tavaszköszöntő hagyományőrző, és persze idegenforgalmi nevezetesség is, a mohácsi busójárás. Az idei, 2018 –as évi időpontja február 8- 13.

Húshagyókedd és Hamvazószerda - 2019-ben március 5. (kedd) és március 6. (szerda).
A farsangi időszak lezárása. Nevét onnan kapta, hogy másnaptól, azaz Hamvazószerdától kezdődött a 40 napos nagyböjti időszak. A katolikus hívők ezen időszak alatt nem ettek (nem esznek) húst. E nap úgynevezett mozgó ünnep, tehát mindig máskorra esik. 2019-ben március 5-re. Hamvazószerda napja pedig március 6., ami a farsangi időszak végét is jelzi. A nagyböjt első vasárnapja 2019-ben március 10-re esik.

Frissítve: 2019. 01. 30.

Fotó: internet