December és a Karácsonyi Ünnepek. A keresztény hagyományok szerint, Szent Karácsony napján, minden évben december 24-én, Jézus megszületését ünnepeljük.

Az összes ünnep közül számomra ez a leglátványosabb, a legszebb, a legtöbb érzelmet kiváltó, és talán a legtöbb készülődést igénylő is. Ha van egy kis időd, érdemes végig gondolnod mit jelent számodra ez az ünnep. Mit kapsz tőle te, és mit adhatsz te magad a családod, vagy mások számára ezen időszak alatt.

Gondolj a szeretetre, az összetartozásra, az odafigyelésre, a meghittségre, a tiszteletre, vagy bármilyen más nemes érzésre, cselekedetre. Én őszintén kívánom, hogy teremtő gondolataid életre keljenek, és örömet hozzanak számodra!

Advent

A Messiás megszületését váró időszak négy hete az advent. Kezdete a karácsony előtti 4. vasárnap, más számítás szerint András napjához legközelebb eső vasárnap. Ez az időszak a várakozás, a készülődés, a reménység időszaka. Az ilyenkor szokásos gyertyagyújtás is ezt jelképezi. Előkerülnek a karácsony közeledtét jelző lakásdíszek (gyertyatartók, gyertyák, mécsesek, díszek, mikulásvirág, fagyöngy a vázába, angyalkák, figurák), ajtódíszek, és az illatok is. Advent első vasárnapja az új egyházi év kezdete is egyben. Ebben az időszakban az oltárról lekerülnek a virágok, az orgona is csupán az énekeket kíséri. A miséző papot pedig viola miseruhában láthatod. A várakozás időszaka jó alkalom egy testi-lelki tisztításra is. Ez ugyanis az úgynevezett kisböjt időszaka, amikor mindenkinek sokkal könnyebben megy az étkezésre való tudatos figyelés, a kisebb megszorítások betartása a karácsonyi nagyobb volumenű étkezések előtt.

Advent első vasárnapja (november 27. és december 3. közötti valamelyik vasárnap, ami minden évben más napra esik) - 2019-ben december 1.
A Karácsonyi ünnepkor kezdetének első napja, ami Vízkeresztig, vagyis január 6 - ig tart. Az időszak az "Úr Eljövetelét" jelenti a latin "Adventus Domini" kifejezésből. Egyes vidékeken régebben ezt az időszakot kisböjtnek is nevezték. Ezen a napon gyújtjuk meg az adventi koszorún az első gyertyát, ami a hagyományok szerint lila színű (a gyertyák színe három lila, egy rózsaszín).

Karácsony 2019: december 24. kedd - 7 napos hosszú "hétvége"altAdventi koszorú

Az adventi koszorú készítése viszonylag új keletű szokás, mégis hasznos, mintegy előkészítése a karácsonyfa állításnak, díszítésnek, ami az ünnepre hangolódás szempontjából is fontos. A koszorú anyaga hagyományosan a fenyő, bár ma már sokféle koszorú és adventi gyertyatartó kapható.  A gyertyák színe is bármilyen lehet, de nem árt tudni, hogy eleinknél az első három szín a lila volt, ami a bűnbánatot, míg a negyedik szín a rózsaszín (3. vasárnap gyújtjuk meg), ami a szeretetet, s egyben az egyre közeledő ünnepnapot szimbolizálta. Advent első vasárnapjától kezdve minden vasárnap egy újabb gyertyát gyújtunk, legvégül egy lilát.

Ajándékkészítés, csomagolás
alt
Az ünnepi ajándékozásra való felkészülés ideje lehet az adventi időszak. Érdekes, és izgalmas időtöltés megtudakolni szeretteink mire vágynak, mit szeretnének kapni, vagy kitalálni mi tudja leginkább kifejezni személyiségüket, mi okozna a legnagyobb örömet számukra. Ha megvan a személyre szabott ajándék, jöhet az egyéni csomagolás, amikor szárnyra kaphat kreativitásod, akár a csomagolást, akár az elrejtést illetően. Ebbe igazán beleteheted saját magadat, az egyéniségedet, a szeretetedet. Ez által válik az ajándékod egyedivé, a másik számára értékké.

Luca napja, Luca búza

altLeánykoromban nagyon vártam Luca napját, vagyis december 13 –t. Ezen a napon szokás volt 13 fiúnevet felírni kis cetlikre, s az összehajtogatott papírdarabokat a párna alá rejteni. Ebből minden este egyet kellett kivenni (elolvasni nem szabadott). Amelyik név utoljára megmaradt, az lett a leendő, jövőbeni társ neve. Szerintem sokaknak bejött ez a fajta jóslás. Ha leánygyermeked van, egy szép hagyományt eleveníthetsz fel, tarthatsz életben, ha eljön az ideje.  még ma is sok helyütt hagyomány e napon kis cserépbe búza ültetése kis cserébbe. E magok szentestére szépen kihajtanak és a karácsonyi asztal díszeként a jövő évi bő termést, illetve egyéb bőséget szimbolizálják.  
Előbbin kívül számos szokás élt még elődeink körében. Ilyen volt a „kotyolás”, amikor fiúk mentek ismerős házakba, s jókívánságaik fejében jutalmat, ajándékot vártak. alt
A Luca székét is e napon kezdték el összetákolni. A három lábú szék készítésekor kizárólag fát szabadott használni. Aki e székre karácsony napján, az éjféli misén ráállt, megláthatta a boszorkányokat. Ha családi házban élsz, vagy lehetőséged van a szék készítésére, gyermekeddel együtt biztosan örömötöket lelitek majd a barkácsolás közben.

Mézeskalácssütés

Családomban régi hagyomány a karácsonyt megelőző mézeskalácssütés. Ilyenkor általában „szalad a ház”, mert a legkisebb is kiveheti részét a formázásból, díszítésből. Azt gondolom, megéri. Az évekkel ezelőtt kapott receptet megosztom veled, mivel bevált, és elrontani sem lehet, sőt olyan finom, hogy volt év, amikor kétszer is sütnöm kellett egymás után. Van, hogy ajándéknak is ezt adom. Szerintem kedves gesztus, hiszen ebben valóban az egész család szíve – lelke benne van.

A mézeskalács receptjealt

Hozzávalók (ha soknak tartod, felezd meg)
60 dkg liszt (lehet többféle is)
20 dkg porcukor (ez elhagyható!)
2 darab tojás
10 dkg margarin, vagy vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
1-2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (én néha többet teszek bele)
20- 25 dkg méz
1 deciliter főzőtejszín

1.    lépés: a mézet, cukrot és a vajat tedd bele egy lábasba és melegítsd fel alacsony hőfokon olvadásig, folyamatosan kevergetve azt.
2.    lépés: a lisztet keverd össze a szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel.
3.    lépés: a nedves és a száraz összetevőket keverd össze, majd tedd bele a tojásokat és a tejszínt, és gyúrd kézzel homogénné.
4.    lépés: tedd be a hűtőbe, és másnapig pihentesd.
5.    lépés: kivéve a hűtőből nyújtsd ki körülbelül 3 milliméter vastagságúra, tetejét kend meg tojásfehérjével, formákkal szaggasd ki, amikre tehetsz dió darabokat. A formákat sütőpapírral kibélelt tepsibe téve süsd ki. Körülbelül 150 - 180 fokon, 10 – 15 perc alatt sül meg. Ez alatt az idő alatt a következő adagot szaggasd ki. Célszerű egyszerre több tepsit is bevetni, mert hamar megsül. Attól függően, hogy kicsit tovább, vagy magasabb hőfokon sütöd, készíthetsz puhább, vagy keményebb, ropogósabb süteményt is.
6.    lépés: hagyd kicsit hűlni a tepsiben, vagy tálcára szedd ki, mert könnyen eldeformálódik, és akkor nem marad szép a forma.
7.    lépés: díszítés. Én porcukrot szoktam kikeverni annyi citromlével, amennyit felvesz a cukor. Ha színes díszítést szeretnél, a cukrot valamilyen szörppel keverd össze.
A süteményt tedd zárható dobozba, így sokáig eláll.