A forró nyári napok után szinte egyik napról a másikra hűvösebb lesz az idő, nem is hagyva szervezetünknek időt arra, hogy hozzászokjon a hidegebb, borúsabb időjáráshoz. A kicsik szervezete még érzékenyebb az időjárás ilyetén, hirtelen változására, így ugyancsak nyűgösebbek, hisztisebbek, de akár betegesebbek is lehetnek. Őszi tippjeim ezért elsősorban az immunrendszer erősítésére és a betegségek megelőzésére vonatkoznak.

Természetesen bíztatlak arra is, hogy fedezd fel e csodálatos, és rendkívül színes évszakot, sétálj sokat, gyűjts különböző terméseket, tégy el télire egy-két család által szívesen fogyasztott nyersanyagot, vagy csak figyeld a természet felkészülését a pihenésre, a regenerálódásra.

Öltözködés, öltöztetés


Gyermekedet mindig öltöztesd az időjárásnak, és persze az évszaknak megfelelően. Nem véletlenül fontos a réteges öltöztetés. A rétegek számát így könnyedén csökkentheted, vagy növelheted igény szerint. Mindig figyeld gyermekedet. Ha izzad, melege van (ennek egyik jele a tarkó, vagy a fejecske nedvessége, verejtékezése), vess le róla egy réteget, ha hideg a keze, az orrocskája, vagy láthatóan fázik, adj rá még egyet. Általánosan, szinte minden évszakra érvényes, hogy az egészen pici babákra (körülbelül fél éves korig) egy réteggel több ruhadarabot ajánlott adni, mint amennyit te viselsz. Ez idő tájt még nem aktívak, többnyire fekszenek, alszanak, zsírpárnácskáik nem alakultak ki és hőháztartásuk sem működik tökéletesen.


Öltöztetési tippek

Kisebbeknek (amíg nem kúszik, mászik a baba):

 • Lakásban elég egy kombidressz, arra pedig egy rugdalózó kerüljön (ami a lakás hőméréskletétől függően lehet vékonyabb, vastagabb, ujjatlan, vagy hosszú ujjú, ezek mellett alváskor természetesen takaróval is takard be a kicsit).
 • Séta alkalmával ezek fölé egy puha, kötött kiscipő, kardigán, sapka, ha pedig már valóban hideg van, akkor egy kis nadrágocska is kellhet + takaró, vagy levegőztetőzsák is szükséges.

Nagyobbaknak (amikor már kúszik, mászik, feláll és tipeg a baba):

 • A kombidressz még mindig egy célszerű ruhadarab, ami fölé szükség esetén egy pólót adhatsz, vagy csak
 • egy tipegőt (a rugdalózóval szemben ennek nincs a lábrésze kiképezve), vagy kisnadrágot. 
 • A lábára adj zoknit, amire, ha már jár, egy kis puha talpú cipőcske kerülhet még.alt
 • Séta alkalmával mindezek fölé egy kis pulóver, vagy könnyű kabátka, kis sapka (ami vékonyabb a télire szántnál, ha pedig még napos idők vannak, lehet karimája is), és természetesen a megfelelő lábbeli (ami tartja a lábát, rugalmas a talpa, belső talprésze pedig megfelelően kiképzett). Esős időben akár gumicsizma is lehet a lábbeli, hadd élvezze a vizet,, a pancsolást a pocsolyákban.
 • Ha hűvösebb az idő egy kis harisnya is kerüljön a kicsi lábacskáira.

Egy év feletti szaladgáló, mozgékony kisgyermekeknél:

 • Nagyvonalakban az előbbiek szerint öltöztethető.

Védelem a fertőzések ellen

Ősszel kicsiknél és nagyobbaknál egyaránt a felső légúti betegségek válnak gyakoribbá. Orrfolyás, torokgyulladás, nátha, arc és homloküreg gyulladások, és esetleg az influenza is megjelenik már. Gyakoribbak lehetnek a különböző hasmenéses megbetegedések is. Ezek megelőzésében segíthetnek alábbi tippjeim.

 • Higiénia. Gyakori kézmosásra ez időszakban jobban figyelj! Kerüld el az olyan helyeket, ahol beteg emberek lehetnek. Ha megteheted, ne utazz tömött buszokon, inkább sétáljatok. Kerüld a zsúfolt üzleteket is. Az áruházakban veszélyt jelenthetnek a bevásárlókocsik fogantyúján lévő kórokozók is, amik észrevétlenül kerülhetnek rád, a kezedre, vagy gyermeked kezére, testére, onnan pedig a szájába.
 • Ha gyermeked közösségbe jár, figyeld a többi gyermek betegségeinek alakulását (gyakran viszik enyhén hurutosan, zsebkendővel a csemetéket sokan a közösségbe). Szükség esetén maradj otthon kisgyermekeddel (ha megoldható), vagy kérd meg a nagyszülőket, hogy vigyázzanak pár napot a kicsire.
 • Gyermekedet mindig öltöztesd az időjárásnak, és persze az évszaknak megfelelően. Nem véletlenül fontos a réteges öltöztetés. A rétegek számát így könnyedén csökkentheted, vagy növelheted igény szerint. Mindig figyeld gyermekedet. Ha izzad, melege van, vess le róla egy réteget. Ha hideg a keze, orrocskája, adj rá még egy réteget.
 • Az egészséges táplálkozás alapja az immunrendszer megfelelő működésének. Fél éves korig ehhez elegendő a kizárólagos szoptatás. Az anyatej 1 éves korig mindenképpen az egyik legjobb immunerősítő táplálék. Anyatej hiányában a legtöbb tápszer már tartalmaz pro- és prebiotikumokat illetve más, immunrendszert erősítő adalékot. Nagyobb gyermeknél figyelj oda arra, hogy egészséges élelmiszerekkel találkozzon (ami sok zöldség, gyümölcs, rostok fogyasztása, valamint az üres kalóriák, a fehér cukor, és fehér liszt kerülése).
 • Ősszel se felejtsd el a megfelelő folyadék bevitel fontosságát!

Immunrendszer "erősítése"

Homeopátiás szerek:

 1. héten napi 1-2x 5 golyó Echinacea 5 CH – ban
 2. héten vasárnap fél vagy egész fiola Oscillococcinum
 3. héten napi 1x 5 golyó Vincetoxicum 9CH

További lehetőségek:

 1. héten napi 1 – 2 x 5 golyó Echinacea D4 – ben
 2. héten napi 2 x 1 tbl. Engystol

4- 5 hétig heti 1 tubus Thymuline

A gyermek alkati szerének szedésealt

Gyógynövények:

 • bíbor kasvirág
 • csipkebogyó áztatmány (egy csészéhez 1 evőkanál szárított, morzsolt bogyó szükséges, amihez forrázhatsz hársfa levelet, vagy hibiszkuszt)
 • homoktövis

Egyéb szóba jöhető készítmények:

 • Flavonoidokalt
 • Grapefruit mag kivonat
 • Propolisz
 • Virágpor
 • Aloe vera
 • C-vitamin
 • Pro-, prebiotikumok (1-2 hétig)
 • Illóolajok használata a légtér fertőtlenítésére (például citrom, teafa)
 • Béres cseppek

Illatok, illóolajok

Használjatok illóolajokat! A terápiás minőségű illóolajoknak nem csak az illata pazar, gyógyítóan hatnak testre, lélekre egyaránt. Válogass a doTERRA illóolajok közül itt: https://www.mydoterra.com/iveszicstunde/#/ Én is ezeket használom minden nap!


Kreatív tippek kicsiknek és nagyoknak

altMindenképpen érdemes kihasználni a napsütéses időszakot közös, családi kirándulásokra, nagy sétákra. Már a jövő-menő kisgyermekkel is élvezetes lehet a séta, ha közben megfigyelitek az őszi tájat, az ősz színeit, gyümölcseit, történéseit, vagy ha különböző terméseket is gyűjtötök. Ilyenkor gesztenyét, makkot, tobozt, különféle leveleket lehet keresni, azokat osztályozni, vagy érdekes formákat kirakni, alkotni belőlük.

A leveleket le lehet préselni, képeket kirakni belőlük, vagy levélfüzért is lehet gyártani a lakás őszi feldíszítésére. A vadgesztenyéből közösen készíthettek, barkácsolhattok kicsi állatokat, vagy tárgyakat.

A nagyobbakkal együtt lehet eltenni télire gyümölcsöket, savanyúságot, vagy paradicsomot.
Az ehhez szükséges alapanyagokat érdemes a piacon beszerezni, ahol megismerkedhet a gyermeked az ősz terméseivel, gyümölcseivel, zöldségeivel.

Fotók: internet, Pixabay

Frissítés: 2018. 09. 23.