altAlvás világnapja - ha alvás, akkor álmok
Tudtad, hogy az alvásnak is van világnapja? Ez a nap a tavaszi napéjegyenlőség (március 21., a csillagászati tavasz kezdete) előtti pénteki nap minden évben. Aludni pedig, valószínűleg, mindenki szeret, és ha alszik, akkor álmodik is, még ha arra reggel már egyáltalán nem emlékezik. Én imádom az álmokat, évek óta üzennek nekem, tanítanak engem. Megtapasztaltam, ha figyelek rájuk, sokat segítenek a hétköznapjaimban. Ezért bíztatlak téged is arra, ha eddig nem tetted ezt, akkor mostantól kezdj el foglalkozni az álmaiddal!

Bővebben: Álom, álmok

altAlvásigény - igény és a valóság
Az alvásigényt az életkor jelentősen meghatározza. Az újszülöttek napi 16-18 órás alvása az iskoláskorra csökken le napi 10-11 órára. Ennél azonban gyakorta sokkal kevesebbet alszanak a gyermekek. Egy kisbaba átlagban 12-14 órát, míg az iskolás gyermekek jó, ha 8 órát alszanak naponta. Ennek egyik oka lehet rohanó, stresszel teli világunk, a rengeteg információ, valamint a fokozódó elvárások mind a szülők, mind a gyermekek felé.

Bővebben: Alvás, altatás, alvásproblémák II.

altAz alvással kapcsolatban számos kérdés merülhet fel: hol aludjon, mennyit kellene aludnia és a többi. Az alvás mindenki számára természetes dolog. Pihentető, megújító hatását minden ébredéskor átéljük. Gyermekeknél azonban gyakorta előfordul, hogy tulajdonképpen nem szeretnek aludni, hiszen vagy nem is akarnak elaludni, vagy nem annyit alszanak, amennyit a szakemberek javasolnak, illetve a szüleik szeretnének. 

Bővebben: Alvás, altatás, alvásproblémák I.

altAz alvásproblémákról általában
Minden esetben egyedi az, ahogyan egy szülő jónak, vagy problémásnak ítéli gyermeke alvását és egyedi az is, ahogyan megoldást talál a problémára. Lehet, hogy a probléma nem is probléma? Hiszen előfordul az is, hogy az éjszaka folyamán többször felébredő és enni kérő baba szülei rendben lévőnek találják a gyermek alvását, míg az a szülő, akinek 2x ébred az éjszaka folyamán csemetéje óriási problémának tartja azt.

Bővebben: Alvás, altatás, alvásproblémák III.