Általánosan érvényes, hogy kb. fél- egy éves korig olyan játékokat válassz, amelyek a lehető legtöbb érzékszerv számára ingereket biztosítanak. A baba így látja a színeket, tapintja a formát, a különböző anyagokat, szövésmintákat, érdekes alakzatokat. 

Ha a játék hangot is ad, az kellemes inger egyben a füle számára, sőt még azt a képzetet is kelti, hogy a dolgokat ő irányítja, s ez által elősegítik kézügyességének és izommozgásainak összehangolását, a kéz- szem koordinációjának fejlődését is.

A szülő-gyermek kapcsolatra az első félévben az jellemző, hogy a baba a közönség. Csak nézi, mit, hogyan teszel, mit művelsz körülötte.

Ebben a korban az evés örömteli volta tölti ki napjaikat a babáknak, és bejön már:

  • vizualitás gyönyöre - néző, felismerő játékok
  • emberi hang hallgatásának élvezete
  • ringatásban való feloldódás

Javasolnám ezért:

  • Élénk színű tárgyak mutatása, kiságyba tevése – kép, játékszer, pl. lufi, csörgő, zenélő mobil, egy színes kendő, pöttyös labda, falról lelógó érdekes, színes alakzatok, akár karácsonyfadísz is. A pelenkázó fölé lógatott játékhoz a tisztába tevés után oda lehet emelni a kicsit, s egy idő múlva már várni fogja a peluscsere mókás befejezését. Színes papírokból kivágott figurákat a kiságy vagy pelenkázó fölé lógatva a légmozgás kiszámíthatatlanul, mindig másképp mozgat, ezért nagyon érdekesnek fogja találni a baba. Az emberi arc is lenyűgözi a csöppségeket: bohóckodj, grimaszolj neki, élvezni fogja már ebben a korai időszakban is.
  • Kiságyban az ún. smile figurát is szeretik nézegetni. Az első félévben minél több "fejre" van szükség. Minél változatosabb orrú, szemű, fülű, szájú babára, formára, vagy bármilyen fejre. Fontos a forma mellett, hogy a játéka legyen szájba vehető, rágcsálható is. Kb. fél éves korig jellemző a babákra, hogy nem vesznek tudomást a testről, számukra nem létezik a test, csak a fej.
  • Sok-sok beszéd a babához. Bármi, ami eszedbe jut. Mindegy a tartalom. Énekelj, verselj, mondókázz, vagy éppen mesélj csak úgy, magadtól. Közben játszhatsz a hangoddal is: hol magasan, hol mélyen, hol hangosan, hol suttogva beszélj, énekelj neki.
  • Mondókákra, versikékre végzett tornagyakorlatokat, kimozgatásokat is szeretik.

 

Fotó: Pixabay