alt

 

 

 

 

 

 

A baba bőre, teste minden tájékán, nagyon érzékeny, és különös gondoskodást igényel. Egyáltalán nem mindegy milyen ruhácskát adunk kicsikénkre, milyen szereket használunk fürdetéshez, ápoláshoz, vagy a tisztába tételhez.

Mindennapos tevékenység a pelenka cseréje. A pelus szinte a nap 24 órájában érintkezik a kicsi bőrével. Nem mindegy milyen anyagok oldódnak ki a vizelet, vagy széklet hatására a pelus anyagából, mivel hosszú ideig tartó, hosszú távú hatásról van szó. Választható hagyományos eldobható, vagy környezetbarát öko, természetes anyagból készült pelus, illetve mosható is. A mosható változatnál kérdés, hogy mennyi energiát igényel a tisztítása, és a mosószer mennyire szennyezi a környezetet. Tisztítására mosódiót, vagy ökö mosóport tanácsolnék, ha valaki e mellett a változat mellet dönt.

Sarkalatos kérdés még, hogy milyen krémet és abból mennyit kenjünk a popsira? Normál bababőr esetén, használjunk természetes növényi anyagokból készült krémet, kenőcsöt. Felvitelekor nem kell ún. vakolatot képezni, az fölösleges. A vizeletet azonnal beszívja a pelus, a székletet pedig általában rögtön halljuk, vagy érezzük, ezért a legritkább esetben érintkezik hosszabb ideig a baba bőrével. Lehetőség szerint gyakran legyen szabadon ez a terület is, levegőztessük, „napoztassuk” gyakorta. Ezt szeretik a babák, megnyugtatja őket.

Ha legnagyobb igyekezeted ellenére is piros lesz e terület, a következőket teheted:

  1. Megfelelő pelus kiválasztása (esetleg pelus váltás)
  2. Gyakori levegőztetés (esetleg fényterápia, lámpával)
  3. Popsitörlő kendő mellőzése. E helyett vizes lemosást, vagy olajos (ha lehet növényi alapanyagút használj!) tisztítást javaslok, vattakoronggal.
  4. Bőr ápolására a következő szereket szoktam javasolni: körömvirág krém, kenőcs, aloe vera spray (amit előtte kis területen próbálj ki, mert kis számban előfordulhat allergia), ezüst kolloid spray. Homeopátiás sebkenőcs. Diófalevél, körömvirág, vagy kamilla forrázattal, főzettel való lemosás is jó hatású lehet.
  5. Étkezésre való odafigyelés. Szoptatott babánál a te étrended is nagyon fontos lehet ilyenkor.
  6. Sok-sok szeretet, simogatás, masszázs minden esetben meggyorsítja a gyógyulást.

Fotó: Emese baba