A fogzás időszaka sok családban okoz álmatlan éjszakákat, nyűgös napokat. Vannak azonban bőven olyan családok is, akiknél semmilyen változást nem hoz a baba viselkedésében, a hétköznapokban a fogacskák áttörése.
Egy ideje figyelem, miért is élik meg a babák-családok a fogzást teljesen eltérően. Írásomban röviden összefoglalom az ezzel a témával kapcsolatos eddigi tapasztalataimat.

 

Fogzás (dentitio)

Az első tejfogak áttörése általában fél éves korban várható. Ettől azonban gyakran tapasztalok jóval előbbi és későbbi kibújást is. Van, aki foggal születik, róluk mondják, hogy táltosok. Aztán vannak olyan babák is, akiknél az első fogak bőven egy éves kor után bújnak csak elő. Ilyenkor azt szoktam mondani, legalább később romlanak.
Az első fogacskák áttörrése után havonta (körülbelül 2-5 hetente) bújnak elő az újabbak, általában párosával. E téren is lehet eltérés, hiszen sok olyan baba is van, akinek egy ideig csak 1 vagy később 3, esetleg 5 kis tejfogacska mosolyog csak a szájában, és a pici fog párjára akár hetekig is várni kell. Egy-egy fog áttörése 4-7 napig tarthat. Van, akinek észre sem veszik, és bizony vannak olyanok is, akiknél fájdalmas, gyötrelmes időszak a fogak áttörése. Van, akiknél ez a nehéz időszak pár napig tart, és vannak olyanok is, akiknél sajnos hetekig, vagy akár hónapokig is.

A fogak áttörési sorrendje általában:

1.    alsó, vagy felső két metszőfog
2.    alsó, vagy felső két oldalsó metszőfog
3.    alsó, vagy felső két szemfog
4.    alsó, vagy felső két elülső őrlő
5.    alsó vagy felső hátulsó őrlők
Így 1 éves korra általában 6 - 8, míg 1,5 éves korra körülbelül 16, és 2 éves korra már mind a 20 aprócska tejfogacska ott csücsül a baba pici szájában.


Fogzási tünetek

A fogzás kapcsán fellépő kellemetlen tüneteknek viszonylag széles a skálája. Az alábbiakban sorra veszem az általam eddig tapasztaltakat.


1.    Nyálzás
Van olyan baba, aki már újszülött kora óta folyamatosan nyálzik kisebb, vagy nagyobb mértékben. Előfordult már az is, hogy a baba nyakába előkét kellett tenni olyannyira erőteljes volt a nyálképződése. Aztán van olyan is, akire egyáltalán nem jellemző a fokozott nyáltermelés a fogzás idején. Így az is lehet, hogy babád a fogzás alatt sokat nyálzik majd, és az is, hogy egyáltalán nem. A nyáltermelés mértékét csökkenteni nem igazán tudod. Tippem, hogy használj előkét, ami felfogja a nyálat. Homeopátiás szerként a Mecurius solubis számításba jöhet, de nincs igazán tapasztalatom ezzel kapcsolatban.


2.  Duzzadt íny
Ez sem minden babára jellemző. Előfordulhat, hogy nem is veszed észre a duzzadtságot, de az is előfordulhat, hogy hetekkel a fog átbújása előtt meg van duzzadva a baba ínye. Ezzel sem tudsz igazán mit kezdeni, tapasztalatom az, hogy ez a babákat nem zavarja.


3.   Fehér íny, vagy fehér kis göb az ínyen
Időnként látni az előbújó fogak előtt fehér elváltozást az ínyen. Ez sem zavarja a babát és nincs is vele teendőd. A fog előbújásakor el fog múlni.


4.    Fokozott rágási igény

A fogzás egyik első jele lehet, hogy a baba előszeretettel szopogatja, rágcsálja a saját kezét, a te ujjadat vagy egyéb tárgyakat. Sok, jó minőségű rágókát lehet kapni, érdemes egyet, kettőt venni. Azonban nem biztos, hogy a baba szívesen rágcsálja a kifejezetten erre a célra gyártott rágókát. Van olyan baba, aki szereti a kulcsokat szopogatni, rágicsálni ilyenkor. Ennek háttere az, hogy a fém jól tartja a hideget, általában hideg is és ez nagyon jól csillapítja a terület fájdalmát. Ha kulcsot adsz a babának, előtte jól mosd el, vagy fertőtlenítsd. Ha már eszik darabosat a gyermeked, adhatsz neki hűtött gyümölcs, vagy zöldségdarabokat, esetleg kifli véget, vagy kenyérhéjat is. Tapasztalatom az, hogy a baba jó érzéssel találja meg azt az eszközt (játékot, használati tárgyat, vagy bármit), amit rágicsálva enyhül a kellemetlen panasza.


5.  Alvás körüli problémák
Ez az egyik legkellemetlenebb tünet a szülők számára. Ha a fogzásig jól aludt a babád, akkor nagy valószínűséggel valóban maga a fogzás váltotta ki a tünetet. Ebben az esetben nyugodj meg, ahogy jött, úgy el is fog múlni a probléma és pár nap múlva újra jól alvó babád lesz. Kitartás, megértés és nyugalom! Ha pár nap alatt nem enyhül a probléma, akkor kipróbálhatod például a Viburcol kúpot (homeopátiás komplex szer, segíti az alvást hasfájás, fogzás okozta fájdalom esetén).


6.    Nyűgösség, sírás
Ez is nagyon kellemetlen tünet. Első szerként a Chamomillát szoktam javasolni (l. alább). Ebben az esetben is fontos a baba megértése, a több ölelés, simogatás, szeretgetés. Gondolj abba bele, ha neked fájdalmad van, akkor egy szeretett személy közelsége, együttérzése, vigasza milyen hatással van rád, a fájdalmadra. Szerintem csökkenti! Gondolj arra, hogy a fogzási fájdalom okozta sírás nem örök, élethosszig tartó állapot, hanem átmeneti, néhány napnál tovább pedig semmiképpen nem fog tartani.


7.    Száj körüli piros, apró kiütések

Ezt gyakorta látni az éppen fogzó baba szája környékén, két oldalt, vagy az álla alatt. Esetleg a nyak is pöttyös lehet, ha oda is lecsorog a baba nyála. Kezeld a száj környékét valamilyen természetes alap-, és hatóanyagú védő, ápoló krémmel. Ilyen lehet egy körömvirág, vagy az aloe hatóanyagú krém. Célszerű gyakran szárazra törölni a száj környékét, de fontos, hogy inkább itató mozdulatokkal, mint törléssel.


8.    Laza széklet, hasmenés
Előfordulhat, hogy a fogzás kapcsán pár napig, akár egy hétig is, látszólag ok nélkül lazább a baba széklete. Erre sokan mondják azt, hogy a felgyorsult anyagcsere okozza, ami a fogak áttöréséhez is szükséges. Ha nincs más ok, és a széklet nem bűzös, büdös, nem kelti betegség, fertőzés benyomását, akkor nincs okod az aggodalomra. Hamarosan rendeződik az emésztőrendszer működése. Kínáld meg gyakrabban gyermeked folyadékkal, ha több napon át lazább a széklete, persze ne erőltesd, csak annyit adj, amennyit szívesen elfogad.


9.    Piros popsi
A gyulladt területet kezeld elsősorban természetes alapanyagú krémekkel (aloe, körömvirág, propoliszos krém). Arra vigyázz, hogy ne dörzsöld törlőkendővel, inkább használj puha vattakorongot és hidegen sajtolt olajat (bármelyiket) a tisztításhoz, vagy egyszerűen vízzel mosd meg. Ha nem használ az előbbi, jöhet a hatóanyagos kenőcs: cink-oxidos, panthenolos, dexpantenolos, amiket gyógyszertárban és drogériákban is megvásárolhatsz. Hagyd szellőzni a bőrt sokat, ha lehet. A fényterápia alkalmazása is segítheti a gyógyulást.


10.    Hőemelkedés, láz
A lázat nem szükséges csillapítani, csak akkor, ha a szubjektíve rosszullétet okoz. Magas lázat viszont már csillapíts! Lázcsillapításnál elsőként a fizikális lázcsillapítás vagy a homeopátia és a Schüssler sók jussanak eszedbe. (Ezekről már írtam - lásd a” Láz és lázcsillapítás” és a „Schüssler-sók” írásaimat!)


11.    Étvágytalanság, szopás elutasítása

Ez is csak pár napig fog tartani, átmeneti állapot. Ne aggódj, és ne is erőltesd az evést! Egy jól fejlődő, szeretettel körülvett baba előbb-utóbb enni fog. És azt is vedd figyelembe, hogy a kicsik még tudják, mikor mennyi ételre van szükségük. Mi már nem mindig.


12.    „Harapás” (bimbó harapása)
Ez minden bizonnyal csak számodra kellemetlen dolog, hiszen babád nem tudja, hogy ezzel az akciójával fájdalmat okoz (okozott) neked. Én azt gondolom, tedd ilyenkor azt, ami spontán jön belőled. Ha feljajdulsz a fájdalomtól (persze ne üvölts, mert azzal megijeszted!), és azonnal elveszed a cicit tőle, akkor talán kötni fogja az eseményhez a reakciódat. Tehát legyen egy kis szünet a szopiban és ha nem is érti meg, magyarázd el neki, hogy fájdalmat okozott neked, ami miatt szomorú vagy. Kis pihenő után folytasd a szoptatást. Ha újra harap, újra azonnal jelezz neki. Gondolj arra, hogy nagyon sok anya szoptatja babáját 2, akár még 3 évesen is, amikor már tele van a gyermek szája fogakkal. A szopás egy teljesen más technika, mint a harapás. A babák hamar rájönnek erre, hamar tudni fogják, hogy a kettő más célt szolgál, máskor és másra kell alkalmazni.


13.    Duzzadt nyirokcsomók

Ezt is gyakorta jelzik a szülők. Mutatják a baba nyakszirtjét, füle mögötti, állkapcsa alatti területet, a kis nyakat, hogy valami nem stimmel. Ezeken a területeken több, kevesebb apró kis göb tapintható, olykor láncszerűen követve egymást. Ez hosszan (több hétig) is fennállhat, és ha zavar, vagy nem vagy biztos a dolgodban, mutasd meg gyermekorvosotoknak. Ha növekednek, akkor is. Nagyon fontos ilyenkor, hogy a szakember kizárja a komolyabb problémát! Ha a göbök mellett egyéb tünetet is tapasztalsz, mindenképpen menj el orvoshoz!


Segítség, ha fáj


1.    Rágókák
A választék ár, forma, anyag tekintetében is igen széles. Érdemes beszerezni egyet, vagy kettőt a baba 4-5 hónapos korában. Kapható fogzást könnyítő cumis rágóka is, ami olyan, mint egy igazi cumi, a szopókás részén masszírozó gömböcskékkel.


2.    Babafogkefe
Lehet kapni egy darabosat, vagy készletben is, amiben 2 vagy 3 műanyag, különböző kis nyeles fogkefe van. Ezeket biztonságosan odaadhatod a babádnak. Amikor még nem lehetett ilyet kapni, a sima fogkefét ajánlottam, ami természetesen felügyelet mellett adható a babának rágicsálás-masszírozás céljára. A fogkefével a baba finoman masszírozhatja az ínyét.


3.    Babamasszázs

A babamasszázs megtanulását és alkalmazását minden szülőnek ajánlom. Sok kellemetlen állapot esetén hoz megkönnyebbülést, jelent segítséget. Fogzás esetében a következő területek masszírozása javasolt:  
•    az arc, főleg a száj körüli terület, orca két oldala
•    fül és a fül körüli, előtti, mögötti rész
•    kéz - ujjak
•    talp - lábujjak

4.    Borostyán nyaklánc
Megoszlanak a vélemények a hatékonyságával kapcsolatban. A tény viszont, hogy ma már alig látni olyan babát, kisgyermeket, akinek ne lenne a nyakában az a bizonyos barnás láncocska. A hatását ez az ásvány akkor fejti ki, ha érintkezik a bőrrel, ezért szükséges a nyakba tenni. Vásárláskor mindenképpen ügyelj arra, hogy csak megbízható forrásból szerezd be (például csiszolatlan, csiszolt, szemek közötti csomók, biztonságos hosszúság és kapocs, vagy a fémmentes kapocs). A megfelelő hatékonyság érdekében az általános javaslat szerint éjjel-nappal hordani kell és a csuklóra vagy a lábra téve sem hat (a fájdalom helyéhez legyen minél közelebb). Én azt gondolom, tégy, vagyis használd belátásod szerint, azaz éjszaka vedd le, ha félsz, vagy akár nappal tedd a csukóra, ha úgy gondolod így is hatni fog. Ha nem hat, 1-2 nap múlva úgyis leveszed majd. Ha szopogatja, eszegeti és azt veszélyesnek tartod, akkor is vedd le! Így valóban marad egyetlen lehetőségként a nyakba tevés. Baba karlánc is kapható. A borostyán baba nyaklánc ára minőségtől, anyagtól, színtől (méz, meggy) és gyártótól függően 2600 - 7000 Ft.


5.    Ibolyagyökér rágóka

Az ibolyagyökér hatóanyaga rég óta ismert, fájdalomcsillapító hatással bír. Babáknál való használata pár éve kezdődött, így nincs nagy tapasztalatom ezzel kapcsolatban. A lényege, hogy a rágicsálással kioldódott alkaloida csökkenti a fájdalmat és segíti a fogak gyorsabb áttörését. Nem lehet egész nap a baba kezében, szájában, napi 5x 2 percnyi rágás javasolt. Használat előtt pár másodpercre forró vízbe kell tenni, használat után pedig hagyni kell megszáradni. Ára 3-4000 Ft körüli.

6.    Dologel fogínynyugtató gél (Körülbelül 1800 Ft)
Természetes segítség fogzás esetén. Hatóanyaga a valeriana (macskagyökér), kamilla és a propolisz. Naponta többször is alkalmazható, a gyomrot nem irritálja. Íze, állaga olyan, mint a pudingé. Tiszta kézzel, ujjal kell az ínybe masszírozni. Nem csak fogzáskor alkalmazható, hanem egyéb szájproblémáknál, nyálkahártya sérüléseknél, sőt sebes mellbimbóra, vagy a viszkető bőrre is jó hatású. Ára 1300 – 1800 Ft található.


7.    Dentinox fogínygél

Hatóanyaga a lidokain, makrogol-lauril-éter és a kamilla tinktúra. A lidokain miatt sokan elutasítják, pedig vészhelyzetben néha bevethető, természetesen akkor, ha az egyéb módszerek, vagy a természetes szerek nem hoztak enyhülést. Minimális fruktózt (gyümölcscukrot) is tartalmaz. Korlátozottan, napi 2-3x alkalmazható, finoman bedörzsölve az ínyt vele. Ára 1400-1600 Ft körüli.


8.    Dentinox oldat

Hatóanyaga a kamilla tinktúra és a polidocanol. Naponta többször is alkalmazható, pár cseppet kell (csecsemőknél 1-2 cseppet, nagyobbaknál 2-3 cseppet) a fogínybe finoman bedörzsölni. Ára 1400-1600 Ft.


9.    Osa fogíny gél
Gyógynövény hatóanyagú fogzást megkönnyítő készítmény. Hatóanyaga a kamilla, szegfűszeg, zsálya, borsmenta, propolisz. Hűsít, nyugtat, fájdalmat csillapít. Xylitet tartalmaz. Naponta 3x alkalmazható, gyengéden be kell masszírozni ezt is. Ára 2000 Ft körül van.


10.    Bedegel
Ár 1500-1800 Ft körüli. Hatóanyaga a kamilla, valeriana, propolisz, orvosi zsálya vanília aromával ízesítve. Alkalmazása, mint az előbbi gélek esetén, napi 5-6 alkalommal javasolt.


11.    Gengigel Baby gél

Kellemesen tej ízű, hyaluronsav alapú készítmény, ami nem csak fogzáskor, hanem egyéb szájüregi fertőzések, folyamatok esetén is (afta, vagy vérző, gyulladt fogíny esetén gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt) hatékony megoldás lehet. Akkor javasolt, ha a fogzás idején az íny gyulladt, fájdalmas. Naponta többször, 3-5 alkalommal is használható, szintén bemasszírozva azt az íny területén. Körülbelül 3300-4000 Ft-ért tudod megvásárolni.


12.    Frezyderm fogíny ápoló gél
Szintén növényi hatóanyagú gél, amelyben szegfűolaj, édesgyökér, mirha és árnika található. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, nyugtató, antibakteriális hatással bír. Naponta többször is használható. Ára 2000 Ft körüli.

13.    Lázcsillapító ínyre dörzsölése

Néha szoktam javasolni, hogy az éppen otthon lévő lázcsillapító szirupból kenjenek, masszírozzanak ujjal az ínyre, oda, ahol a fogacska éppen kibújni készül és fájhat a babának az adott terület. Ezt inkább este érdemes bevetni, de nem hosszú ideig (maximum 2-3 napig).


14.    Homeopátia: Viburcol kúp
Homeopátiás, szelíd segítség, ha a fogzás (vagy hasfájás) miatt nem tud a kicsi aludni. Komplex szer, ami a következőket tartalmazza: pulsatilla, chamomilla, belladonna, dulcamara, plantago major és calcium carbonicum. Ez a kúp a nyugtalan, sírós állapotok megszüntetésében segíthet. Javasolt napi 2 kúp felhelyezése (a napi egyszeri használat nem biztos, hogy enyhülést hoz). Ha nem segít, nem hoz enyhülést pár nap alatt, keress más megoldást. Akkor vesd be, ha már napok óta nem tudtok aludni a fogzás okozta kellemetlen tünetek miatt. Általában 3-4 napos használat után a baba már magától is, sírás nélkül végig tudja aludni az éjszakát.


15.    Ingeborg Stadelmann fogolaj

Ezt az olajat az arcra (állkapocs környékére) kell finoman bemasszírozni a fogzás idején. Hatóanyaga a római kamilla, levendula, szegfűmag (szegfűbimbó) és orbáncfű (oliva és ligetszépe olajban). Fájdalomcsillapító, vérellátást segítő, melegítő hatású, fűszeres illatú keverék. Ára 1500-1800 Ft.


16.    Homeopátiás monokomponensű szerek
A modalitástól függően több szer is szóba jöhet. Néhány közülük:
•   Chamomilla 15 CH – az elsőként javasolt szer, amióta megismerkedtem a homeopátiával és az esetek nagy részében valóban hatásos. Főleg akkor javasolják, ha a fogzás dühöt vagy hasmenést vált ki, a gyermek szeszélyes, rossz kedvű, úgy tűnik nem lehet semmivel a kedvében járni. Előfordul, hogy az egyik orca piros, meleg, míg a másik hideg, sápadt.
•    Belladonna 9 CH – ha az előző nem használ. a gyermek keveset alszik és testi, szellemi hiperaktivitás jellemzi, vagy ha a fogzás lázzal jár. A száj és az íny vörös.
•    Calcium carbonicum – jellemzően későn indul a fogzás, a gyermek kerekded, izzadékony, széklete laza, savanyú szagú.
Homeopátiás alkati szer adása is megfontolandó, de ehhez mindenképpen homeopata orvos segítségét kell kérned!


17.    Schüssler-sók közül az elhúzódó fogzás szere a Calcium phosphoricum D6-ban, amit ki lehet egészíteni az 1-es, Calcium fluoratummal és a 11-es Siliceával (mindkettőt D6-ban adva, napi 3x). Ha erős nyálzás kíséri, akkor a 8-as Natrium chloratum D6 javasolt. Fogzást kísérő láz jelentkezése esetén a 3-as Ferrum phosphoricum D12 adható. Ha görcsös a kisbaba, és arcocskája két oldalán a jellegzetes pír is látható, akkor a 7-es Magnesium phosphoricum a megfelelő szer, ami enyhülést hozhat. Schüssler-sók alkalmazásakor a legoptimálisabb, ha arcdiagnoszta segítségét is kéred.

 

18. Anaftin baby fogínygél Polivinil-pirrolidont (PVP), hialuronsavat és aloe verát tartal. 2600 Ft körüli áron kapható.


Körutazásunk a fogak körül véget ért. Magam sem gondoltam, hogy ennyi mondandóm van a témáról, de remélem hasznos számodra is ez az összefoglaló írás. Ha van egyéb tipped vagy házi praktikád, esetleg egyéni megoldásaid a téma kapcsán, akkor írd meg, hátha valakinek segítesz vele!

 

A homeopátiás részhez a következő szakirodalmakat lapoztam fel:

  1. Dr. Jacques Boulet: Homeopátia és gyermek
  2. Dr. Andrew Lockie: A homeopátia enciklopédiája
  3. Michele Boiron, Alain Payre- Ficot: Homeopátia a mindennapi gyakorlatban
  4. Dana Ullman: Hogyan gyógyítsuk gyermekeinket homeopátiával
  5. J. Jouanny, J. B. Crapanne, H. Dancer, J. L. Masson: Homeopátiás gyógymód lehetőségei a krónikus patológiában I., II.
  6. D. Demarque, J. Jouanny, B. Poitevin, Y. Saint- Jean: Farmakológia és homeopátiás matéria medica

Frissítve: 2018.06.23.

Fotó: internet