A baba székletéről már írtam („Babatippek” – „Gyakori problémák” – „A baba széklete”), de úgy gondoltam érdemes kitennem egy nem régen érkezett kérdésre írt válaszomat ezzel kapcsolatban, hátha másnak is van hasonló problémája és hasznát veszi a kiegészítésnek.

"Kedves Tünde!
1,5 hónapos kisfiunknak egy hete nincs széklete. Miután kihoztuk a kórházból szinte minden szoptatás után volt kakis pelenka. Csak anyatejet eszik. Ez már egyszer előfordult korábban is, akkor 6 napig nem volt, tornáztattuk, hőmérőztük, nem segített, majd glicerines kúpot javasoltak, kipróbáltuk és a 6. napon sikerült székelnie. Nagyon híg, sárga színű széklete volt és nagy mennyiség. De azóta sajnos megint nincs neki és ennek 7 napja. Megint próbáltuk a hőmérőt, kapott kúpot, két etetés között 10 ml vizet is iszik és vettünk BioGaia oldatot is, de semmi nem használ. Sokszor erőlködik, de nem tudom eldönteni, hogy a széklet miatt vagy a szelek bántják. Ugyanis egész nap rengeteget pukizik, előtte sokat erőlködik és láthatóan szenved. Nem tudom hogyan tudnánk még segíteni. Az lehetséges, hogy az anyatejet 100%-ban megemészti és ezért nincs széklete?

Segítségedet és válaszodat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Fruzsina"

 

Kedves Fruzsina,


jól gondolod (tudod), az anyatej minden cseppje élő anyag, ami ténylegesen beépül a baba sejtjeibe, vagyis hasznosul. Így nem is baj, ha hetente egyszer van egy anyatejes babának széklete.
Gond akkor adódhat, ha ez a ritka székelés nem kellemes a babának, rosszul tolerálja, panaszai vannak.
Nagyon jó dolgokat tettél eddig! A kúp használata sajnos hosszú távon nem javasolt, mivel hozzászokhat a baba (illetve a végbél izomzata az erős ingerre történő ürítéshez). Vizet nem biztos, hogy adnod kell, az anyatej elegendő folyadékot tartalmaz. Azt gondold végig, hogy a tej elejét kapja-e  gyakran  a baba, vagy a végét? Ha az egyik esetleg túlsúlyban van, akkor érdemes a másikat forszírozni (tehát, ha nem szopja végig a mellből a tejcsit, akkor törekedni arra, hogy egy csepp sem maradjon a mellben / ha pedig az elejét lefejed általában, akkor ezt ne tedd ezután).

Szopás előtt (mindenképpen éhgyomorra!) érdemes pár kanálnyi meleg és édes kamilla teát adni a babának. Fontos: a tea tényleg legyen meleg és édes, így fogja átmosni az emésztőrendszert valójában. Cukor szinte bármilyen lehet, amilyet ti is használtok. Hangsúlyozom: pár kanálnyi teáról van szó és csak a problémás napokon a széklet megérkezéséig!

Probiotikumot esetleg válthatsz is, nagy a kínálat e téren.

Masszázs, torna szerintem mindig segít, de ehhez nem árt egy kis tudatosság (ha van a lakóhelyeteken babamasszázs oktató, érdemes elmenni egy órájára, vagy egy tanfolyamra!). Tapasztalatom az, hogy ehhez kell a gyakorlat az igazi megtapasztalás. Én ezt tartom egyébként a leghatékonyabb megoldásnak, de valóban nem mindegy hogyan, milyen erővel, technikával végzed a masszázst és a tornánál is fontos hasizmok átmozgatása (fel a láb, kar-láb összeérint, majd masszázs, újra torna, stb. – lásd a például a babatippek, fejlesztés címszónál a „mini mozgató” gyakorlatsorát). Ha van otthon nagy labdátok, azon is érdemes naponta többször masszírozni a baba pocakját (tedd hason rá, majd gurítgasd előre, hátra, jobbra, balra, vagy csak rugóztasd a babát a labdán).

Ha a babánál már nem tudsz mit tenni, mindent megpróbáltál, akkor érdemes a saját étkezésedre is figyelned! Arra gondoltam, hogy egyél te is székletlazító ételeket, igyál sok rostos dolgot, ami segíthet a babának (1-2 szem aszalt szilva, 1-2 deciliter paradicsomlé, stb., ami neked is lazíthat az eddigi tapasztalatod szerint - fontos, hogy ezekből ne sokat egyél, igyál, hiszen a kis mennyiségtől neked nem lesznek tüneteid, a babának pedig így is hatni fog).

Homeopátiás szerek közül az Alumina 9 CH lehet jó, ez a leggyakrabban alkalmazott szer székrekedésnél (1 golyó az egyszeri adag csecsemőnek).

Mire megkapod a válaszom, talán már meg is oldódott a dolog!
Szép babázós napokat! Tünde