alt

 

 

 

 

 

 

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan arányban előfordulhat tápszert kapóknál is.

Ilyenkor a kisbaba arcán kiütések láthatóak, amelyek lehetnek elszórtan, vagy egybefolyva akár az egész arcon, fejen, nyakon is. Általában kisebb piros, kicsit kiemelkedő apró göböcskék formájában jelentkezik. Jellemző rá, hogy síráskor, erőlködéskor vörösebb, csúnyább, alváskor, nyugalomban pedig halvány, néha szinte alig látszik

A babákat ez legtöbbször nem zavarja, még akkor sem, ha nagyon vörösek a kiütések és alváskor is alig halványulnak el. Ha azonban elkezd gennyesedni a folyamat (ekkor a vörösség mellett sárga, pattanásszerű elváltozásokat láthatsz) jó, ha megmutatod szakembernek is kisbabádat. Ha azt tapasztalod, hogy a tejkiütés zavarja a babádat, vagy téged nyugtalanít, akkor kezd el kezelni. Tudnod kell azonban, hogy a legtöbb esetben a tejkiütés ártalmatlan bőrfolyamat, ami nem fog sokáig gondot okozni nektek. Én azt szoktam mondani, hogy a bőr a legnagyobb méregtelenítő szervünk, a kiütéseknek pedig örülni kell, mert az azt jelzi, hogy tisztul a szervezet, minden szerv, sejt rendben végzi a maga dolgát. Gondolj bele abba is, hogy a baba kis testébe már a méhen belül nagyon sok olyan anyag kerülhet, amitől csak a születés után tud megszabadulni. Ilyenek lehetnek az anyai hormonok, de a várandósan szedett gyógyszerek, vitaminok is. Így, ha ezek kiürülnek, magától elmúlik a tejkiütés. Egy másik elv szerint a bőr elváltozásai az elhatárolódásról is üzennek. Babáknál ilyen elhatárolódási konfliktus lehet, amikor a szülés után elveszik az anyjától, a fürdetés, öltöztetés körüli „zaklatásnak” megélt események, a külön ágyban alvás miatti egyedüllét, védtelenség érzése. De ugyanezt válthatja ki, ha az édesanyja érzi azt, hogy megviselte a szülés, hogy egyedül volt, ha hiányzik, vagy a kórházban hiányzott neki valakinek az ölelése, érintése. A vörösség pedig mindig a tüzesség, az akarat kifejezése. Ha belegondolsz abba, hogy egy újszülött baba mit szeretne, hogy az van-e minden esetben, amit ő akar, akkor bizonyára te is belátod, hogy nem, hiszen nem is tudja elmondani mit szeretne, csak sírni tud. Gondolj bele, hogy a legtöbbször akkor enyhülnek ezek a kiütések, amikor a baba szülei már megértik a jelzéseket, felismerik az egyes sírásfajtákat, és a baba is egyre nagyobb biztonságban érzi magát a családban, a világban. Ha az előbb említett lehetőségeket, okokat mind figyelembe vesszük, az a csoda, ha nem vörös minden baba arca! alt


Tippjeimben természetesen elsőként szelíd módszereket javaslok, amelyekből bizonyára te is könnyedén kiválaszthatod a nektek legmegfelelőbbet.
1.    Ha szoptatsz, akkor legelső dolgod, hogy a saját táplálkozásodat vizsgáld meg. A leggyakrabban a fehérjék, elsősorban a tej, tejtermékek, esetleg a hús, vagy a sok tojásos étel, csokoládé, édesség, olajos magvak, citrusfélék szoktak ilyen téren gondot okozni. Tehát, ha ezekből sokat fogyasztasz, akkor érdemes csökkenteni, vagy akár el is hagyni ezeket az élelmiszereket. Előfordult már az is, hogy a hal, illetve a tenger gyümölcsei okoztak csúnya kiütést az arcon (ezek elhagyásával kitisztult a baba arca).
2.    Következő lépés, hogy figyeld meg hová érhet hozzá a kisbabád arcocskája. Lehet, hogy csak annyi a baj, hogy gyakorta teszed le olyan textilre, ami irritáló a baba érzékeny arcocskája számára. Ez esetben mindig tegyél a baba feje alá egy tiszta pelenkát. A pelusokat mindenképpen érzékeny bőrre javasolt mosóporral, mosódióval vagy mosószódával mosd ki, öblítőt ne használj (esetleg hígított ecetet), vagy egyszerűen csak főzd ki őket.
3.    Arra is érdemes figyelned, ha felfogod a kicsit, mihez ér hozzá az arca. Előfordulhat, hogy a ruhád anyaga, vagy a tisztításához használt mosószer, öblítő váltja ki a kiütéseket. Vagy esetleg, ha a bőrödhöz ér hozzá, a kedvelt testápolód, krémed is okozhat problémát. De nagy melegben össze is izzadhattok.
4.    Néha az apuka (közeli férfi rokon) arcszőrzete (borostás arca, szakálla) okoz irritációt a baba arcán.
5.    Ha a fentieket mind kizártad, következhetnek a különféle szerek, módszerek, amiket ez esetben alkalmazhatsz. Elsőként, szoptatott babánál, anyatejjel kend be naponta többször az arcocskát. A hideg víz mindig enyhíti a tüneteket: babáknál a langyos vizes áttörlés önmagában is jó hatású (a gyakori vízzel való érintkezés viszont bőrszárazságot okozhat, amit ápolókrémmel enyhíthetsz). Fürdetőszert nem szükséges használnod, esetleg az orvos által felírt Hydrophillicum nonionicumot (ismertebb nevén mosdókenőcsöt), ami némi mesterséges adalékot tartalmaz (kevés paraffin olaj is van benne), de gyengédebb, mint az egyéb, babáknak javasolt fürdetőszerek. Ajánlom még a Weleda készítményeket, amik a leginkább bababarát összetételű termékek a piacon.
6.    Ha kénytelen vagy valamilyen szert használni, akkor nyilvánvalóan a szteroid tartalmú (orvos által javasolt, felírt) krémek mulasztják el leghamarabb a vörösséget. Ezeket a szereket ma már kevesen ajánlják jó szívvel, hiszen ilyen pici korban a szteroidok károsító, hosszú távon akkumulálódó hatását már több vizsgálat is bizonyította. E mellett javaslom, csak akkor dönts e mellett, ha úgy látod nincs más választásod, és az alábbiakban javasoltak közül egyik sem vált be.
7.    Kicsit lassúbb gyógyulásra számíthatsz, ha természetes szerekkel kezeled babád arcát. Ezekből néhány tipp, amelyekből választhatsz:  
•    Gyógynövények közül a körömvirág, kamilla, vadárvácska vagy a diófalevél forrázattal való áttörölgetés hatásos lehet (gyenge forrázatot készítve naponta többször töröld át gyengéden a baba bőrét vele). Hatékony lehet egyes esetekben az aloe vera (legideálisabb gél formában).
•    A Halicar homeopátiás kenőcs szintén hatásos lehet.
alt•    A Schüssler sók közül a Nr. 3-as, a Ferrum phosporicum D12-ben és a 9-es Natrium phosphoricum (ez akkor, ha már régebb óta tart és nagyon csúnya) javasolt, amiből napi 1 tabletta a csecsemők adagja (a só leírását, a beadást, és egyéb információkat a sókról az Életmód rovat, Schüssler sók cikkében olvashatsz!).
•    Homeopátiás szerek közül elsősorban a Histaminumot javaslom 9 vagy 15 CH-ban. Néha beválik, ha szoptatsz, hogy te kezded el szedni a tejszaporító Urtica urenst (ami az aprócsalán, így, ha hasonló tüneteket látsz a csaláncsípéshez, akkor hatásos lehet, mellesleg a tejmennyiséget is növeli). Bőrpanaszokra az Árnica montana (hegyi árnika), Calendula officinalis (körömvirág), Hypericum perforatum (orbáncvirág) 9 CH-ban a leginkább javasolt szerek. A Calcium carbinicum 15 CH.ban szintén eltüntetheti a pöttyöket.
8.    Végül a legfontosabb, amit szinte minden írásomban megemlítek, az anyai szeretet, a sok simogatás, ölelés, puszi, együttlét fontossága. A bőr jelzései esetén ezek különösen fontosak!


Végül egy jó tanács: ha nyugtalanít a bőrfolyamat, ha nem vagy abban biztos, hogy, tejkiütésről van szó, mindenképpen mutasd meg a babádat szakembernek (orvosnak, védőnőnek)!


Nos, remélem adtam hasznos ötleteket számodra. Válogass a kínálatból, a legtöbb egymás mellett is jól alkalmazható módszer, szer, hiszen mind természetes, szelíd gyógymód.

Fotó forrás: internet és Olivér baba

Forrás: eddigi tapasztalataim, tanulmányaim

Frissítve: 2017.