Eddigi munkám során alig találkoztam olyan babával, akinek ne fájt volna a hasa hosszabb, rövidebb ideig, a szülei legnagyobb kétségbeesésére. Néhány szakkönyv pontosan definiálja a hasfájás tüneteit, de én ettől eltekintek, mivel a gyakorlatban teljesen más a tapasztalatom.

 

A legtöbb babát igenis zavarja a legkisebb diszkomfort érzés is, így például a szelek távozása előtti különféle érzetek. Ez nem biztos, hogy a nap ugyanazon szakában jelentkezik minden nap. Az intenzitása, és a megnyugtatás hatékonysága is különböző lehet. Ebben közrejátszik a mi és a babánk aznapi állapota, toleranciaküszöbe is. De bármi is a sírás oka megnyugtatásra, esetleg sürgős segítségre van szükség, mégpedig mielőbb!

Amit én tanácsolni szoktam ilyenkor a szülőknek:

1. A baba tartása:

 • Fektessük a babát alkarunkra úgy, hogy a feje a könyökhajlatunkban legyen, míg kezünkkel a popsit fogjuk át.  (A baba hason fekvő helyzetben legyen az alkaron). Változtathatunk a fogás szögén, így tarthatjuk teljesen a föld felé fordítva, vagy mellkasunkhoz szorítva és a kettő között bármilyen szögben. (Pocaknyomós, keze-lába lóg tartás)
 • Fektethetjük a mellkasunkra úgy, hogy a kicsi lábait húzzuk teljesen maga alá.
 • Tarthatjuk függőlegesen, ez is könnyíteni szokott a problémán. Ezt meg lehet spékelni egy kis sétával úgy, hogy közben simogatjuk, vagy ütemesen veregetjük a hátát a babának. (Fölnőtt már az a gyermek is, aki kifejezetten a lépcsőn való föl-le sétálgatást részesítette előnyben, sima terepen üvöltött)
 • óriás labdán rugózás a babával együtt (ha van otthon ilyen labda, csak ülj rá, öledben a babával, és rugózz)

2. Tornáztatás: javaslom, hogy napközben akár többször is végezzétek el a mini mozgató, vagy a babamocorgó gyakorlatsorát (ezeket lásd e címszavak alatt). Ha már ismered e módszereket, kiválaszthatod, hogy babádon melyik gyakorlat segít azonnal csillapítani a poci fájdalmát.
3. Masszázs: több vizsgálat is bebizonyította, hogy a rendszeresen masszírozott babáknál nagymértékben csökkenthető a hasfájás okozta panasz. Masszírozd tehát rendszeresen, minden nap a babádat. Ha ennek ellenére mégis kínoznák a görcsök, a következőket teheted:

 • Hasmasszázs: részletes leírását külön részben, de e fejezeten belül találhatod meg. Itt csak megemlítenék néhány fogást, amit kedvedre, illetve a baba igényeihez szabva variálhatsz: simítás középről a has két oldala felé, simítás oldalról a köldök felé párhuzamos, vagy váltott kézfogással, óramutató járásával egyező irányban végzett simítások, egy és két kézzel kis körök, nagy körök, végig nyomkodás, kopogtatás, rezegtetés.
 • Talp és tenyérsimogatás, fül masszázsa: itt egyszerűen csak hagyatkozz az intuícióidra, és simogass, főleg a kéz és talp középső területén.  (Részletesen ezt is megtalálhatod a masszázs suliban)
 • Gerinc végpontjának a masszírozása
 • Lábak pocakhoz nyomása
 • Ellenoldali kéz, láb összeérintése, ami a ferde hasizmok felől segíti az emésztőrendszer munkáját.

4. A büfiztetés is megoldás lehet, főleg, ha sok levegőt nyel szopi közben a baba. Gyakran az sem baj, ha kis időre megszakítjuk a szoptatást, és így segítjük a megkönnyebbülést.
5. Meleg, a hő kedvező hatása közismert hasi görcsök esetén. (Részletesen lásd majd a Kneipp terápia ismertetésénél, aminek megírása folyamatban van!.) Hőt közölhetsz a saját kezeddel is: tedd rá a baba pocijára a kezeidet, közben koncentrálj erősen arra, hogy kicsi babád egyre jobban emészt, fokozatosan megkönnyebbül, közérzete egyre jobbá válik. Használj pozitív tartalmú szavakat, mondatokat! Használhatsz vasalt meleg pelust, vagy melegítő hőpárnát, cseresznye vagy meggymagból készült zsákocskát. Készíthetsz meleg borogatást édeskömény és kamilla felhasználásával.
6. Kövek: sokan esküsznek a borostyán nyakláncra is, amit a fogzás megkönnyítésére viseltetnek a babákkal. (balesetveszélyes is lehet, ha hosszú, vagy ha nem kellően kidolgozottak a kövek, ezért mindenképpen speciálisan babák számára készítettet kell keresni).
7. Schüssler só adása: hatékony lehet a 7-es számú só, a D. 6-os erősségben adott Magnesium phosphoricum adása is, amely minden görcsös állapot esetén javallott (a simaizomgörcsöt szünteti meg). Kisbabának oldj fel 1 tablettát kevés vízben és műanyag kiskanállal adagold neki. Készíthetsz neki úgynevezett forró 7-est is, amikor 5 tablettát feloldasz körülbelül egy deciliter forró vízben és azt adagolod neki, amikor már nem forró, de még nem is hűlt ki teljesen.

8. Homeopátiás szerek: nagyon sok szer ismeretes a hasi panaszok enyhítésére. Egy jó homeopata szakorvos részletes tájékoztatást tud nyújtani, ha minden kötél szakad, és szeretnél e szerek segítségével megoldást találni babád problémájára. Néhány elsőként bevethető szert javasolnék, ami többnyire alkattól függetlenül is segíthet.

 • Chamomilla vulgalis (kamilla, akkor indokolt, ha a baba nagyon érzékeny a fájdalomra és arra dühösen reagál, állapota rendszerint javul passzív mozgatásra)
 • Carbo vegetabilis (faszén, akkor használhat, ha a baba egész hasa puffadt, gázos, a fájdalma intenzív)
 • Magnesia phosphorica (magnéziumfoszfát, akkor, ha a fájdalom görcsös, összegömbölyödve javulás tapasztalható)
 • Colocynthis (sártök, akkor alkalmazható, ha a görcs hirtelen és heves, a baba akkor könnyebbül meg, ha nyomás éri a pocakját, például a lábak hashoz nyomása által)
 • lycopodium (kapcsos korpafű, akkor javallt, ha a baba gyorsan eszik, hamar jóllakik, hasa puffadt, szopi után arca piros és a sírás délután 4-8 óra között erősebb)

9. Anya táplálkozása! Szinte az első, amit meg kell vizsgálni egy feltételezett hasfájás esetén. (Lásd a szoptatás idején javasolt étrend listát!) Köztudott, hogy a szoptatás idején nem kell már különösebb diétát tartani, de azért az a tapasztalatom, hogy bizonyos ételektől gyakoribbak a panaszok a babáknál. Ilyen ételféleségek például: tehéntej, édességek, nyers hagyma, paprika, paradicsom, káposzta, füstölt, nehéz, zsíros ételek, kifejezetten intenzív, erős, aromás fűszerek túlzott használata.
10. Probiotikum adása (bármelyik jó lehet, ami kisbabának készült)
11. Illóolajok használata

 • Levendula
 • Édeskömény
 • Római Kamilla
 • Az illóolajokat nagyon óvatosan, kis mennyiségben szabad használni. Keverhetjük a bázisolajhoz, amit masszázshoz használunk (egy üveg olajhoz kb. 1-2 cseppet tehetünk), cseppenthetjük textíliára, vagy kis edénykében lévő vízbe, ami nem közvetlenül a baba mellett található. Ez esetben is 1-2 csepp az ajánlott mennyiség.

12. Vízterápia: egy kellemes, lazító fürdő, akár valamelyik szülővel együtt csodákra lehet képes, bármilyen kicsi is a baba. (Lásd még a Kneipp terápiát a Víz és vízgyógyászat írásban)
13. Ringatás: nem véletlen, hogy minden szülő, ember vagy már a kisgyermek is, ha megfog egy babát azonnal, ösztönösen ringatni kezdi.
14. Hasmasszázskrém (édeskömény, kamilla hatóanyaggal vagy a Schüssler 7-es krémmel)
15. Segítség kérése: bárki segíthet. Szülők, családtagok, barátok. Lehet, hogy az ő kezükben megnyugszik a síró baba. Esetleg kérj tanácsot. Biztos mindenki ellát majd jobbnál jobb ötletekkel. Csak azt próbáld ki, ami számodra biztonságos, kivitelezhető, és egyetértesz a módszerrel. Hátha beválik.
16. A legfontosabbat hagytam a végére: szeretet és elfogadás! Babusgasd, szeretgesd, simogasd a babádat, amikor csak teheted. Fogadd el olyannak, amilyen. Ha hasfájós, akkor hasfájósnak. Vigasztaljon az, hogy a legtöbb babának körülbelül két hónapos korára elmúlik hasfájása, de a legrosszabb esetben sem tart tovább három hónapnál. Ezt bizton állíthatom.

17. Néhány babának a szélcső is segített már (szélcsövet gyógyszertárban tudsz vásárolni).

18. + tipp, ha igény szerint szoptatsz és kisbabád nagyon jól gyarapszik: két szopás között tarts legalább 2 órányi szünetet, hogy "pihenhessen" a gyomra. Persze az igény szerinti szoptatás mindenképpen előnyt élvez és elviekben nem okoz hasfájást, de ha semmi nem használ, próbáld ki. 

 

Gyógyszertárban megvásárolható szerek: BioGaia (probiotikumot tartalmazó cseppek, hatóanyaga a Lactobacillus Reuteri protectis, ára kb. 3500 Ft), Infacol (hatóanyaga a propil-, és metil-parahydroxibenzoát, ezek a gyomorból és belekből nem szívódnak fel, fizikai úton oszlatják szét a gázbuborékokat, ára kb. 1800 Ft), Espumisan (hatóanyaga a simeticol, található még benne makrogol-sztearát, glicerin-monosztearát, hipromellóz, nátrium ciklamát, szacharin nátrium, banánaroma koncentrátum, víz, ára kb. 1400 Ft), Colief cseppek (hatóanyaga laktáz enzim, kb. 3800 Ft), BabyCalm (hatóanyaga édeskömény, ánizsolaj, mentaolaj, ára kb. 1800 Ft), Babuline Gripe Water (hatóanyaga a nátrium bikarbonát, ánizs olaj, kapormag olaj, köménymag, menthol, cukor, ára 1500 Ft).

Fenti sorrend nyilvánvalóan nem fontossági sorrendet takar. A lehetőségek között válogass, variáld a módszereket. Szívesen venném, ha megírnád a saját, bevált megnyugtatási technikádat, hasfájás esetére. Esetleg azt is megoszthatnád velem, hogy a te picikéd pocakja mire érzékeny, vagy mire volt érzékeny, és ezt hogyan vetted észre? Sikerült-e orvosolnod a dolgot?

A lista, terveim szerint, folyamatosan bővülni fog. Remélem, segíthettem a nehéz napok átvészelésében!

Fotó: Anyatippek

Frissítve: 2017.05.04.