Fogzás

A fogzás időszaka sok családban okoz álmatlan éjszakákat, nyűgös napokat. Vannak azonban bőven olyan családok is, akiknél semmilyen változást nem hoz a baba viselkedésében, a hétköznapokban a fogacskák áttörése.

Bővebben: Fogzás - könnyedén

altA baba bőre, teste minden tájékán, nagyon érzékeny, és különös gondoskodást igényel. Egyáltalán nem mindegy milyen ruhácskát adunk kicsikénkre, milyen szereket használunk fürdetéshez, ápoláshoz, vagy a tisztába tételhez.

Bővebben: Bababőr ápolása

altA tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan arányban előfordulhat tápszert kapóknál is. Ilyenkor a kisbaba arcán kiütések láthatóak, amelyek lehetnek elszórtan, vagy egybefolyva akár az egész arcon, fejen, nyakon is. Általában kisebb piros, kicsit kiemelkedő apró göböcskék formájában jelentkezik. Jellemző rá, hogy síráskor, erőlködéskor vörösebb, csúnyább, alváskor, nyugalomban pedig halvány, néha szinte alig látszik

Bővebben: Tejkiütés

altA baba szájába belenézve néha fehér lepedéket láthatsz. Ha ez kizárólag a nyelven található, és azt egyenletesen vonja be, nem biztos, hogy szájpenésze van a babának. Az íny is lehet fehérebb. A lényeg az, hogy mielőtt magad diagnosztizálnád a szájpenészt, esetleg tévesen, mindenképpen mutasd meg szakembernek!

Bővebben: Szájpenész