Első napok otthon

Végre otthon! Már alig vártátok, hisz végre együtt a család. És ekkor merülhet fel a kérdés, hogy kik tartoznak ebbe a viszonylag szűk körbe? Hiszen sokan szeretnének mielőbb meglátogatni titeket otthon, mert hozzátok tartoznak. Akár vér szerinti, akár csak baráti kötelék által.

Bővebben: Első napok otthon

Az anyatej a kiscsecsemő minden szempontból legideálisabb kizárólagos tápláléka élete első, meghatározó hónapjaiban. Vannak azonban olyan kisbabák, akiket édesanyjuk (bármilyen, akár tőle kívülálló ok miatt) nem tud szoptatni. Ebben az esetben a leggyakoribb megoldás a tápszer adása. Ritkán merül fel az, hogy esetleg más anya tejét kapja a baba. Erre két lehetőség is adott:

  1. Anyatejgyűjtő állomás
  2. Háztól-házig rendszer

Bővebben: Anyatej adás - Háztól-házig

Tippek, ötletek vásárláshoz, ajándékozáshoz.

Ajánték tippek, ötletek vásárláshoz, ajándékozáshoz. Ha nincs ötleted, mit kérj, mit vegyél vagy esetleg mit vigyél ajándékba egy babás, kisgyermekes családba, akkor nagy segítség lehet az alábbi összefoglaló neked is.

Bővebben: Babalátogatóban

Adj anyatejet te is, ha teheted! Ez egyszerűbb, mint gondolnád!
Hazánkban a szülés után az édesanyák körülbelül 90 %-a kezdi el szoptatni kisbabáját, az újszülöttek 10 %-a vagy vegyesen kap anyatejjel együtt tápszert, vagy csak a tápszerrel találkozik (illetve női tejjel) az újszülött baba. A magyar csecsemők 43,4 %-a (2011-es adatok alapján) szopik kizárólagosan fél éves koráig, az egy éves kor után még szoptatott babák aránya 37 %. Az adatokból látható, hogy az anyák több mint fele nem tudja szoptatni a babáját valamilyen ok miatt, így kisbabáik tápszeren cseperednek egészségük szempontjából az egyik legmeghatározóbb életszakaszukban.

Bővebben: Ne öntsd ki a lefejt anyatejet!