A Kárpátokban őshonos, régen a szegények csemegéje volt, mivel vadon, az erdőben szedték. Ma már a nemesítésnek köszönhetően sok fajtája van. Általában júniustól augusztusig fokozatosan érik. Sajnos nem praktikus gyümölcs, mivel leszedve nagyon érzékeny, hamar romlásnak induló gyümölcs. A termés éretten lehet rózsaszínű, vagy élénkpiros, esetleg lilás, de vannak fehér, sárga, sötétlilás, sőt fekete színűre érő változatai is.

Bővebben: Málna leve (12 hótól)

Ősi termőhelye Kína, de Európában egy új keletű gyümölcs mivel itt csak a XIX. században jelent meg először. Egyszer szüretelik, késő nyáron vagy ősszel, de ma már vannak folyamatosan virágzó és termő fajtái is. A különböző fajtái egyébként színben, nagyságban, ízben, a héj vastagságában, és a gyümölcshúsban található magok számában különböznek.

Bővebben: Mandarin leve (7 hótól)

Nyugat Európában vadon élő fajtája őshonos, termesztését azonban csak a XV. században kezdték egyes kolostorokban. Ma már alig ismert, a babakonyhában szinte alig használatos gyümölcs. Azt gondolom érdemes újra felfedezni, hiszen nemcsak finom desszert, hanem értékes hatóanyagai révén gyógyszer is.
Júniusban, júliusban érik, termése kissé savanykás, de a nem megrontott gyermekszáj még kedveli, szívesen fogyasztja.

Bővebben: Ribizli, ribiszke (8 hótól)

A kínaiak 4000 éve nemesítik, hazánkba viszont csak a török hódoltság idején került, azóta viszont több fajtáját termesztjük. Hamar leérik, június közepétől, augusztus elejéig, csupán három – négy hétig teremnek a különböző fajtái. A nagyobb és színesebb, valamint egyazon fáról a korábban érő és szedett gyümölcsök nagyobb cukortartalmúak.

Bővebben: Sárgabarack (8 hótól)