Már a rómaiak is kultúrnövényként termesztették, Európában a XVIII. századtól vált egyre ismertebbé. A brokkoli (spárgakel) tulajdonképpen káposztaféle, neve olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. Mintegy harminc fajtája ismert. A virágrózsák lehetnek haragos zöld, világoszöld, illetve fehéres színűek is. A karfiolhoz hasonlóan a virágát, a tartó szárakat, a virágzatot körülzáró belső, zsenge leveleket fogyaszthatjuk.

Bővebben: Brokkoli (7 hó)

Az emberiség egyik legalapvetőbb tápláléka. Az amerikai őslakosság több ezer éve termeszti, hazánkban azonban csak a XVIII. században vált ismertté. Több fajtája ismert, a különbség főleg az íz-, szín-, és állagbéli különbségekből adódnak. Püré készítéséhez a sárga fajták ajánlottak inkább (a rózsaszín saláta, sült krumpli készítésére alkalmasabb).

Bővebben: Burgonya (6 hó)

Hazánkban körülbelül a 80-as évektől ismert növény, rokonai a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Rendkívül változatosan felhasználható, ezért ma már eléggé elterjedt a termesztése, és a fogyasztása.
Főszezonja májustól októberig tart, de egész évben beszerezhető (hazai üvegházas termesztés, és import révén).

Bővebben: Cukkini (7 hó)

Az időszámításunk előtt már 3000 éve ismert növény hazánkban csak a XVII. században vált ismertté. A cékla, főleg télen az egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag forrásunk, a babatáplálásban pedig az egyik legkorábban adható zöldségféle.
Több fajtája ismert, amik színben, nagyságban, alakban térnek el egymástól.

Bővebben: Cékla (6 hó)