Már az Egyiptomi hieroglifákban is megörökítették annak idején a dinnyeszüretet, Európába viszont csak a XIII. században került a görögdinnye. Nagyon sok fajtája ismert, amik formában, méretben és héjuk színében, alakjukban különböznek egymástól. Így vásárolható a hosszúkástól a gömbölyűig, a fehér húsútól a pirosig, az egyszínű héjútól a csíkosig igen sok fajtája. Az egyik termesztési újítás a magnélküli dinnye, ami ma már gyakran kapható az árusoknál.

Bővebben: Görögdinnye (8 hótól)

A nyár első gyümölcsei között található a Kárpát – medencében őshonosnak tartott cseresznye. Több fajtája ismert, amik nagyságban, színben és ízben térnek el egymástól. Vannak kisebb, nagyobb szeműk, világos pirosak, és bordó - feketék, édesek, és kissé kesernyések.  
Lehetőleg frissen fogyaszd, még a szedés napján, piacon pedig mindig az érettet válaszd, mert leszedve már nem tud utánérni.

Bővebben: Cseresznye (7 hótól)

A sárgadinnye régóta ismert, és kedvelt kultúrnövény. Számos fajtája ismert, így vannak édesebbek, sárga és zöld húsúak, különböző alakúak, de a héjuk színében és tulajdonságaiban (rücskös, barázdált, hálós, sima) is eltérhetnek. Éretten azonban mind nagyon finom.
Azt érett dinnye kiválasztásánál elsősorban szaglásodra hagyatkozz, és keresd a jellegzetesen aromás, édeskés illatot.

Bővebben: Sárgadinnye (7 hótól)

Az első narancsok még keserűek voltak, s az arabok a X. században még gyógyszerként használták. Hazánkban viszonylag új keletű gyümölcs, ami egész évben kapható, köszönhetően fajta gazdagságának, és folyamatos érésének.
A piacokon, boltokban kiismerhetetlen a fajták választéka. Vannak magosabbak, keserűbbek, édesebbek, savanyúbbak, vékony és vastag héjúak, kisebbek és nagyobbak, valamint sima és rücskös héjúak, vagy nedv dúsabbak esetleg rostosabbak is.

Bővebben: Narancslé (7 hótól)