A növényt már az ókori rómaiak is előszeretettel használták, fogyasztották.
Hazánkban két típusa terjedt el. Az egyik a gyökérpetrezselyem, amelynek erős, vaskos karógyökere a jelentős, a másik a metélőpetrezselyem, amelynek viszont a lombja értékes, amit állandóan szedés mellett is folyamatosan fejleszt. A zöldjét a gyökérpetrezselyemnek is fogyasztjuk. Gyakorlatilag tavasztól, őszig kapható. Van még sima és fodros levelű változat is.

Bővebben: Fehérrépa (7 hó)

Már a rómaiak is kultúrnövényként termesztették, Európában a XVIII. századtól vált egyre ismertebbé. A brokkoli (spárgakel) tulajdonképpen káposztaféle, neve olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. Mintegy harminc fajtája ismert. A virágrózsák lehetnek haragos zöld, világoszöld, illetve fehéres színűek is. A karfiolhoz hasonlóan a virágát, a tartó szárakat, a virágzatot körülzáró belső, zsenge leveleket fogyaszthatjuk.

Bővebben: Brokkoli (7 hó)

A görögök mintegy 2500 évvel ezelőtt már ismerték a spárgát (az „asparagos” szó görögül fiatal hajtást, nyelet jelent). Ma néhol nyúlárnyéknak is nevezik.
Valódi európai idényzöldség, mely áprilistól kezdve egészen június végéig kapható.
A hajtások színe attól függ, hogy a föld felett vagy a föld alatt növekedtek. Ha napfény éri őket bezöldülnek. Viszonylag drága zöldség, mert gondos ápolást igényel.

Bővebben: Spárga (7 hó)

Hazánkban körülbelül a 80-as évektől ismert növény, rokonai a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Rendkívül változatosan felhasználható, ezért ma már eléggé elterjedt a termesztése, és a fogyasztása.
Főszezonja májustól októberig tart, de egész évben beszerezhető (hazai üvegházas termesztés, és import révén).

Bővebben: Cukkini (7 hó)