Eredet: Évszázadok óta a magyar konyha alap fűszernövénye, sőt gyógyhatása miatt gyógynövény is.
Tulajdonság: különböző fajtáinak szép, zöld leveleit használd.
Vásárlás, tárolás: Otthon, kis virágládában, cserépben termesztve mindig hozzáférhető a friss petrezselyem.

Fagyasztással is jól tartósítható. Vágd össze a leveleket apróra, és tedd fagyasztóedénybe, vagy kisebb zacskóba, esetleg jégkockatartóba, vízzel együtt. Felolvasztani nem kell, csak a kellő mennyiséget szükséges lekaparni a fagyott növényből
Hatás: A petrezselyem levelében értékes illóolajakat, flavonoidokat, vasat, C és A-vitamint találhatunk. Közismert vizelethajtó, étvágyjavító hatása. Diétásan fogyasztva tisztító, lúgosító hatása is ismert. Mindezeken kívül jól tisztítja az emésztőrendszert, támogatja a máj munkáját, serkenti az immunrendszer működését, de jó hatással van a vérképzésre is, valamint késlelteti a cukorbaj kialakulását.
Felhasználás: Az első főzelékekbe csak mártsd bele, és máris érezhető jellegzetes íze. Főleg burgonyás, paradicsomos ételekbe illik.  De a fantáziádra bízom mihez, mibe teszed bele