Eredet: A görögök és rómaiak fejfájás és gyomor panaszok esetén már használták.
Tulajdonság: Az ernyőit virágzás előtt, még zölden kell leszedni, amikor a magok szárazak, és kissé már barnák. Használható a levele, és a magjai is, de az ernyős virágzata is. A magok aromatartalma nagyobb.
Vásárlás, tárolás: a sárga, száraz kapor már nem jó. Vásárlás után 2-3 napig vízbe állítva a hűtőben eláll, de csavarhatod nedves konyharuhába is. A fagyasztást is jól tűri.
Hatása: jó hatással van az emésztésre, étvágygerjesztő, oldja a hasgörcsöt, puffadást, de szélhajtó hatása is rég óta ismert. Tejszaporító teakeverékek alkotója.
Izületi gyulladásra is javallt. Antibakteriális, antioxidáns.
Felhasználás: főzelékek, mártások, szószok, zöldségkrémek, saláták. Babakonyhában inkább a leveleket használjuk.