A citromot Indiában fedezték fel, ma a mediterrán országokban egész évben terem, így nálunk is egész évben kapható.
A citromfa termése a közönséges vagy európai citrom, étkezési és gyógyászati célra egyaránt használatos, nevezik a világ legerősebb vakcinájának is.
Vásárláskor az érett citrom ismérve, hogy színe üde, sárga, szinte ragyog, és nincsenek rajta foltok sem, héja nem fonnyadt.
Hűtőszekrényben tárold, hogy ki ne száradjon, ahol körülbelül 2 hétig áll el, míg szobahőn csak egy hétig. Felhasználás előtt érdemes alaposan megmosni.
Nézzük, mit tartalmaz.
•    Nagy a savtartalma (5, 8 gr) és viszonylag nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (2, 2 gr). Erősen savas volta ellenére gyomorégés ellen is bevált.
•    Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést.
•    A népi gyógyászat alkalmazza megfázás, légúti fertőzés esetén az antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezen kívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
•    Szépészeti célra is sokoldalúan felhasználható, így hajöblítéshez, arcpakoláshoz, töredezett köröm kezelésére, a kéz bőrének ápolásához, tisztításához. Rendszeres használata elhalványítja a szeplőket.
•    A népi tapasztalat szerint rovarcsípés esetén a csípésre helyezett citromkarika megakadályozza a felhólyagzódást, enyhíti a viszketést. Egyes szemölcsök a rá helyezett citromos tapasszal, borogatással elmulaszthatók. A kellemetlen lábizzadást, lábszagot enyhíti a rendszeresen alkalmazott citromos lábfürdő. Szájhigiénés célokra is használható, mert akadályozza a fogkő kialakulását, fertőtlenítő hatása miatt a kellemetlen szájszag ellen is bevethető.
•    A háztartási vegyi és a kozmetikai termékek gyártói természetes eredetű illatosító anyagként használják a citrom héját, amely üde, a tisztaság érzetét keltő illatú illóolajat tartalmaz.
•    A citrom illóolaja a szúnyogok ellen is bevethető, mivel azok nem szeretik az illatát.

A babakonyhában az ételek, legyen az, főzelék, vagy éppen gyümölcsös pép, ízesítésére használatos. Ha lehet, kevés cukrot adj hozzá, mivel az rontja a hatását.
A C-vitamin hőre bomlik, ezért lehetőleg csak közvetlenül fogyasztás előtt ízesítsd nyers citromlével az ételt, és ne tedd forró teába sem. Az üveg és a porcelánreszelő, citromfacsaró jobb, mint a fém, mert az aszkorbinsav (C-vitamin) fémérzékeny.