A nyár első gyümölcsei között található a Kárpát – medencében őshonosnak tartott cseresznye. Több fajtája ismert, amik nagyságban, színben és ízben térnek el egymástól. Vannak kisebb, nagyobb szeműk, világos pirosak, és bordó - feketék, édesek, és kissé kesernyések.  
Lehetőleg frissen fogyaszd, még a szedés napján, piacon pedig mindig az érettet válaszd, mert leszedve már nem tud utánérni.

Bővebben: Cseresznye (7 hótól)

A kivik őshazája Kína, ahol régóta számon tartott kultúrnövény, a nemzet gyümölcsének is nevezik. Európában a múlt században, hazánkban pedig alig 20 éve jelent meg. Ha kedved van hozzá, akár az erkélyen is jól termesztheted.
A bokros kúszónövények gyümölcsének nagyon sok fajtája ismert. A nálunk kapható kivi, apró szemű, kissé szőrös héjú, zöld belsejű.
Akkor érett és finom, ha a héja ujjaddal benyomható, és az érett őszibarackhoz hasonlóan puha.

Bővebben: Kivi leve (9 hótól)

Az első narancsok még keserűek voltak, s az arabok a X. században még gyógyszerként használták. Hazánkban viszonylag új keletű gyümölcs, ami egész évben kapható, köszönhetően fajta gazdagságának, és folyamatos érésének.
A piacokon, boltokban kiismerhetetlen a fajták választéka. Vannak magosabbak, keserűbbek, édesebbek, savanyúbbak, vékony és vastag héjúak, kisebbek és nagyobbak, valamint sima és rücskös héjúak, vagy nedv dúsabbak esetleg rostosabbak is.

Bővebben: Narancslé (7 hótól)

Észak Amerikai őslakosai már jól ismerték, és az óta a népi gyógyászat egyik legismertebb gyümölcse. Több fajtája közül a legismertebb a fekete kerti és a vadáfonya, valamint a védett vörös áfonya.
A júliustól egészen augusztus, szeptemberig termő bogyók hamvas, feketés kékek, még a levük is erősen festő, sötétkék, ízük pedig kellemesen savanykás.
Hűtőben pár napig jól eláll.

Bővebben: Áfonyalé (8 hótól)