Ősi termőhelye Kína, de Európában egy új keletű gyümölcs mivel itt csak a XIX. században jelent meg először. Egyszer szüretelik, késő nyáron vagy ősszel, de ma már vannak folyamatosan virágzó és termő fajtái is. A különböző fajtái egyébként színben, nagyságban, ízben, a héj vastagságában, és a gyümölcshúsban található magok számában különböznek.

Bővebben: Mandarin leve (7 hótól)

Már az Egyiptomi hieroglifákban is megörökítették annak idején a dinnyeszüretet, Európába viszont csak a XIII. században került a görögdinnye. Nagyon sok fajtája ismert, amik formában, méretben és héjuk színében, alakjukban különböznek egymástól. Így vásárolható a hosszúkástól a gömbölyűig, a fehér húsútól a pirosig, az egyszínű héjútól a csíkosig igen sok fajtája. Az egyik termesztési újítás a magnélküli dinnye, ami ma már gyakran kapható az árusoknál.

Bővebben: Görögdinnye (8 hótól)

A kínaiak 4000 éve nemesítik, hazánkba viszont csak a török hódoltság idején került, azóta viszont több fajtáját termesztjük. Hamar leérik, június közepétől, augusztus elejéig, csupán három – négy hétig teremnek a különböző fajtái. A nagyobb és színesebb, valamint egyazon fáról a korábban érő és szedett gyümölcsök nagyobb cukortartalmúak.

Bővebben: Sárgabarack (8 hótól)

A sárgadinnye régóta ismert, és kedvelt kultúrnövény. Számos fajtája ismert, így vannak édesebbek, sárga és zöld húsúak, különböző alakúak, de a héjuk színében és tulajdonságaiban (rücskös, barázdált, hálós, sima) is eltérhetnek. Éretten azonban mind nagyon finom.
Azt érett dinnye kiválasztásánál elsősorban szaglásodra hagyatkozz, és keresd a jellegzetesen aromás, édeskés illatot.

Bővebben: Sárgadinnye (7 hótól)