A barackot hazánkban a XVI. század óta ismerik, termesztik.
Júniustól egészen szeptember közepéig, végéig folyamatosan jelennek meg a különbözőféle őszibarackok. A fajtaválaszték szinte átláthatatlan. A nektarin csak héjában különbözik az őszibaracktól, beltartalmukban nincs különbség. Minél később érő, és minél nagyobb szemű, annál ízesebb, s annál valószínűbb, hogy magvaváló.

Bővebben: Őszibarack (6 hó)

A jól ismert Vackor névadója a vadkörte, amely az egész kontinensen ismert, a kínaiak pedig immár 3000 éve termesztik.
Érési ideje szerint nyári, őszi (téli) fajtákat különböztethetünk meg, amik nagyságban, ízben, zamatban kissé eltérnek egymástól. Kapható zöld, sárga vagy pirosas színű változat is.

Bővebben: Körte (7 hó)

Hazánkban a XVII. századig csak a vadmeggyet ismerték, azóta viszont számtalan fajtája vált ismertté. Vannak kisebb, és nagyobb szemű, színben különböző fajták, valamint a nyár elején, illetve közepén érők.
Vásárláskor, vagy a fáról való leszedésekor kóstold meg, és az édesebbet válaszd, mivel nem utóérő gyümölcs.

Bővebben: Meggy (6 hó)

A szilvát már a rómaiak is kedvelték, ma pedig Európa szerte szinte mindenhol terem. Elterjedt és kedvelt gyümölcs, hiszen kiváló élettani hatásokkal rendelkezik. Számos fajtájának köszönhetően (nagyszüleim kertjében például fehér szilva termett), szezonja hosszú ideig tart, hiszen júliustól egészen októberig érik, kapható a piacokon, boltokban.

Bővebben: Szilva (7 hó)