A banánt a föld jelentős részén a burgonyához hasonló zöldségként tartják számon. A különböző banánok (több száz fajta) közül hazánkban alig ismerünk néhányat. A nálunk kapható legismertebb fajta, a sárga banán (Musa sapientum, melynek jelentése bölcs ember gyümölcse), amely egész évben kapható, mivel a világ számos táján a különböző fajtái folyamatosan érnek be. A hatalmas ültetvényekről származó gyümölcsöt hűtőhajókon szállítják az egész világon mindenhová.

Bővebben: Banán (7 hó)

A szőlőtermelés a homéroszi időktől kezdve végigkíséri az emberiség történelmét és kultúráját. Ennek, a tipikus őszi gyümölcsnek, manapság már számtalan nagyságú, színű, ízű fajtája ismert. Vannak apróbb, és nagyobb szemű (úgynevezett kecskecsöcsű) fajták, zöld, piros, kék, rózsaszín, arany és sárgás, vagy barackos színűek, édesebbek, savanyúbbak, bornak való és enni való, csemege fajták, korán és később érőek.

Bővebben: Szőlőlé (7 hó)

A vadalma az ember ősi táplálékainak egyike volt, s kedvező hatásait már az ókorban is ismerték. Ma már több száz fajtáját termesztik. Ismertek például a nyári és a télálló, őszi, valamint a színük, alakjuk, ízük, belső konzisztenciájuk változatosságában különböző fajták. Ez a, táplálkozástudományi szempontból nagyon értékes, gyümölcs minden évszakban kapható, és az egész világ jól ismeri.

Bővebben: Alma (6 hó)

Korábban a rómaiak által betelepített gyümölcsfának tartották, ma Dél- és Nyugat-Magyarország lombhullató erdőinek őshonos fájaként tartjuk számon a szelídgesztenye fákat. Több nemesített változata ismert, a külső, és névbeli hasonlóság ellenére azonban nem rokona a vadgesztenyének, aminek termése nem ehető, sőt mérgező is. A hazánkban élő fák közül a leghosszabb életű fa, akár 500-1000 évig is elél.  Szeptember-novemberben szüretelik.

Bővebben: Gesztenye (7 hó)