Nyomtatás
Kategória: Gyümölcsök
Találatok: 4867

Állítólag már az ókori Rómában is használták, mégpedig maszkot készítettek belőle.
Ma már több fajtája ismert.
Számomra az egyik legcsábítóbb gyümölcsök egyike, az eper. Gyermekkorom kedves emléke, amikor órákig az erdőt jártuk, hogy egy-egy üvegecske erdei szamócát („vadepret”) gyűjtsünk. Sajnos nagyon hamar leérik, csupán 1-2 hétig kapható. Nagysága, formája, és színe fajtától függően igen változatos. Mivel nem utóérő gyümölcs, csak teljesen érett állapotban szedd le, vagy vásárold meg. Ráadásul a jellegzetes „eperízt” csak abban a gyümölcsben találod meg, amelyik nem tartalmaz fehér részeket. Figyelj még az üde, fénylő színére, a élénk zöld gallérra, és kocsányra is. Nagyon óvatosan szállítsd, mivel érzékeny gyümölcs. Ha megnyomódik, hamar romlani kezd. Túl sokáig ne tárold otthon, mert elveszítheti finom zamatát. Fagyasztva tartósíthatod, de nagyon óvatosan, szemenként érdemes ezt megtenni.
Felhasználás előtt, alaposan mosd, tisztítsd meg, mert földdel is érintkezik.
Nézzük, miért jó.
•    Alacsony az energiatartalma (35 kcal/ 100 gr)
•    Gazdag az ásványianyag - (kalcium-, kálium-, magnézium-, vas-) és gyümölcssav-tartalma. Vastartalma miatt ajánlható vérszegénység ellen is.
•    A vitaminok közül az A provitamin, B1 és B2, és C-vitamin (40 – 50 mg/100 gr) található benne.
•    Tisztító, emésztést és a veseműködést serkentő, immunerősítő hatása is ismert.
•    A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek antioxidáns hatásúak, vagyis a felesleges szabad gyökök lekötésével megakadályozzák azok sejtkárosító hatását.
•    Leveléből ízletes tea készül.

Gyermekeknél az eper fogyasztása allergiát válthat ki, ezért csak egy – másfél éves korban ajánlott az adása. Ez többnyire nem az összetevői, hanem az apró magvai miatt alakul ki, ami elkerülhető az eper átpasszírozásával.
Legjobb nyersen adni gyermekednek, és annyira finom, hogy nem érdemes mással keverni sem. Nyugodtan teheted azonban gabonafélékhez, tejtermékekhez, de készíthetsz belőle levest is.