A Kárpátokban őshonos, régen a szegények csemegéje volt, mivel vadon, az erdőben szedték. Ma már a nemesítésnek köszönhetően sok fajtája van. Általában júniustól augusztusig fokozatosan érik. Sajnos nem praktikus gyümölcs, mivel leszedve nagyon érzékeny, hamar romlásnak induló gyümölcs. A termés éretten lehet rózsaszínű, vagy élénkpiros, esetleg lilás, de vannak fehér, sárga, sötétlilás, sőt fekete színűre érő változatai is. Vásárláskor legjobb, ha megkóstolod, hogy kellően érett, zamatos-e, nincs-e penészre utaló vagy egyéb mellékíze a gyümölcsnek. Sajnos megtámadhatja kártevője, a poloska is, ami szintén jellegzetes ízt ad, amit szemrevételezéssel, kóstolással szintén kiszűrhetsz. Ezeket a babádnak semmiképpen ne add oda, inkább várjatok meg a következő év termését.
Hűtőben 2-3 napig tárolható, és jobb, ha nem takarod le. A netán megpenészedett szemeket mindig válogasd ki. Kiválóan alkalmas mélyhűtésre, ízét, zamatát ekkor is jól megőrzi. Legjobb tálcán fagyasztás után zacskókba tenni, így lesz a málna gurulós.
Nézzük, mit tartalmaz.
•    80-85 % - a víz.
•    Energia tartalma alacsony. Minimális mennyiségű fehérje, szénhidrát és zsír található benne. A benne lévő gyümölcscukor értékes tápanyag.
•    C-vitamin tartalma magas (25 mg/100 gr), ezen kívül sok B1-, B2-vitamin és A – provitamint is rejt. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendő kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma.
•    Gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, és pektint. Tehát igazi ízletes gyógyszer.
•    A népi gyógyászat szerint segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magasvérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. Levét lázcsillapítóként, izzasztó hatású italként is lehet fogyasztani. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere így a szobahőmérsékletű málnaszörp!
•    Szárított levele is gyógyhatással rendelkezik. Teája ismert és használatos várandós anyáknál, mert a szülés előtti hetekben fogyasztva ellazítja, tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat, így könnyebbé teszi a szülést és lerövidíti a vajúdási időt. Használatos még a reggeli rosszullétek enyhítésére is. Javasolják még meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra, hasmenésre, cukorbajra, húgyúti fertőzésekre. A teája vagy főzete ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású, így a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló oldatként gyakorta használatos. Külsőleg, borogatásként alkalmazható.

Babáknak csak később adható, allergiás reakciót is kiválthat a benne lévő penész, poloska, és azok nedvei. Sajnos nehezen tisztítható. Egy éves kor körül, ha szezonja van, már adhatod lepasszírozva, felfőzve. Adható más gyümölcsökhöz, vagy tejtermékekhez keverve, burgonyás, húsos főételek mellé, mártásként.
Melegen, sütve és főzve is megtartja jellegzetesen finom aromáját.
Családi tipp.
A málna egyetlen "alkotó része" sem mérgező, így a zsenge leveleit és a fiatal hajtásait is felhasználhatod például, salátákba teheted, jó hatásai érvényesülni fognak.